Fellázadtak II. Erzsébet királynő alkalmazottai

A brit királyi udvarban dolgozóknak elegük van abból, hogy II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg miatt év végén sem lehetnének otthon.

Forrás: Ripost2020. 09. 29. 20:18
II. ERZSBET; KROLY herceg
Károly hercegnek, így II. Erzsébetnek is vannak magyar felmenőu Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit királynő és a család minden évben Sandringhamben karácsonyoznak, de idén ez valószínűleg meghiúsul. A koronavírus-járvány miatt II. Erzsébetet és Fülöp herceget elzárva tartják a külvilágtól hónapok óta, és ez idő alatt az alkalmazottak sem cserélődnek körülöttük, nehogy valaki bevigye a vírust a covid-mentes „buborékba” – írta meg a Ripost online kiadása.

De karácsonykor nem hajlandóak a családjaik nélkül lenni, és elutazni Windsorból Sandringhambe.

A tavasz óta tartó karantént bevállalták a királyi pár iránti hűségből, de az év legfontosabb ünnepét már otthon akarják tölteni. De a sandringhami alkalmazottak sem hajlandók decemberben egy hónapig a királyi birtokon élni, anélkül, hogy láthatnák a szeretteiket.

Koronavírus világjárvány idején a brit uralkodóház tagjainak élete sem könnyű
Fotó: MTI/EPA

A lázadás miatt II. Erzsébet 33 év után először a windsori kastélyban kell hogy ünnepelje a karácsonyt.

Erzsébet királynő pénzügyeit sem kíméli a járvány

Sir Michael Stevens a királynő udvari kincstárnoka napokban ismertetett hivatalos beszámolójában közölte: azzal számol, hogy a járvány miatt jóval kevesebb turista keresi fel a monarchia olyan világhírű látványosságait, mint a Buckingham-palota vagy a legősibb uralkodói rezidencia, a windsori kastély. Sir Michael számításai szerint emiatt a következő három évben 15 millió font (6 milliárd forint) bevételtől esik el a kincstár. Az uralkodóház pénzügyeinek legfőbb őre kijelentette, hogy a Buckingham-palotának – II. Erzsébet királynő londoni rezidenciájának – felújítási költségvetéséből is várhatóan kiesik 20 millió font (8 milliárd forint). A Buckingham hercege által 1703-ban épített, hatalmas ősparkkal körülvett, 775 szobás palotában, amely 1837 óta szolgál királyi lakhelyként, már három éve megkezdődtek az eddigi legnagyobb mértékű renoválási munkálatok, amelyek várhatóan tíz évig, vagyis 2027-ig tartanak. A felújítás eredetileg tervezett költségvetése 369 millió font (csaknem 150 milliárd forint) lett volna. Sir Michael nem részletezte, hogy a nagyszabású renoválási munkálatok terveiből pontosan mit kell elhagyni. A kincstárnok – hivatalos címe szerint Keeper of the Privy Purse – elmondta ugyanakkor, hogy a királyi ház nem kér pótlólagos költségvetési támogatást a kormánytól, igyekszik forrásainak hatékonyabb felhasználásával kezelni a pénzügyi nehézségeket.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.