időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Díszpolgárok, díszpintyek

Pilhál György
2020.10.03. 06:59
Díszpolgárok, díszpintyek

A Fővárosi Közgyűlés döntött két korábbi főpolgármester, az SZDSZ-es Demszky Gábor és a kormánypártok által támogatott Tarlós István díszpolgári címéről. Nem volt egyhangú a határozat, mert Gy. Németh Erzsébet, a DK főpolgármester-helyettese és pártjának kerületi polgármesterei nem szavazták meg Tarlós kitüntetését. „Nem értünk egyet azzal, hogy egy olyan volt főpolgármester budapesti díszpolgár legyen, aki kilenc éven át nem a budapesti polgárokat, hanem a hatalmat szolgálta. […] Tetteiért nem jár sem dicséret, sem kitüntetés” – indokolt Erzsébet asszony, aki éveken át kitartóan mószerolta Tarlós Istvánt, többnyire BKV-s témákban. (Buzgalma csak akkor lanyhult, amikor a parlament OLAF-bizottsága – a 4-es metró eltapsolt milliárdjai után kutakodó testület – mint lehetséges érintettet őt is meg akarta hallgatni a világraszóló disznóság részleteiről. Annyira váratlanul érte a meghívás szegényt, hogy el sem ment a meghallgatásra…)

Esztendeje, amikor Tarlós alulmaradt a főpolgármesteri címért, így búcsúzott: „Köszönöm ezt a kilenc évet.” Nem azt mondta, hogy ez nem igazság, én nem ezt érdemeltem. Pedig mondhatta volna, ha másért nem, mert napokkal korábban az Economist Intelligence Unit a világ legélhetőbb városai közé sorolta Budapestet. (Húsz helyet lépve előre olyan metropoliszokat előzött le, mint London, New York, Los Angeles, Róma, Madrid, Dublin, Lisszabon.) Tarlós alatt több fejlesztés történt a magyar fővárosban, mint az előtte lévő két Demszky-évtizedben összesen.

Nem mondtam még, a húsz éven át lakossági tojászáporral méltatott Demszkyt Erzsike simán megszavazta. Talán az Időkerekébe szeretett bele, ki tudja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.