idezojelek

A halál sem vállalta

Ami véres, kíméletlen és nemzetellenes cselekedet történt idehaza a XX. században, annak esszenciája Szamuely Tibor életében tetten érhető.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Ami véres, kíméletlen és nemzetellenes cselekedet történt idehaza a XX. században, annak esszenciája Szamuely Tibor életében tetten érhető. Stefka István és Csurka Dóra minap bemutatott dokumentum-játékfilmje, A halál népbiztosa ennek az embernek a tömeggyilkossá válásáról ad hátborzongató áttekintést. Az orosz hadifogságból hazatért szörnyeteg, a Tanácsköztársaság egyik főszervezője 133 napon át Lenin-fiúival járta az országot, s ahol ürügyet találva megállt, ott aratott a halál – egyedül Kalocsán 128 embert gyilkoltatott meg. Némelyiket csupán azért, mert kitűzte házára a nemzeti lobogót. (A Szamuelyt alakító Resetár Dániel szinte rabja lett a szerepnek, a forgatás előtt alaposan belemerült a témába, s mélyen megdöbbentette alakjának hihetetlen kegyetlensége: „Így, hogy jártam benne, pontosan látom, mennyi Szamuely él közöttünk.”)

A bukás után öngyilkos Szamuelyt a bécsújhelyi izraelita sírkertben akarták eltemetni, ám a felháborodott hitközség tiltakozott ellene, akárcsak magyar oldalon a savanyúkúti zsidóság. Még a halál sem vállalt vele közösséget. A következő éjszakán távol a falutól kaparták el, ma sem tudni, hol. (Rákosiék, Kádárék utóbb éveken át kerestették a hamvait, hiába – így aztán „csak” utcákat, tereket, laktanyákat nevezhettek el példaképükről.)

Néhány évtizeddel később, az újabb kommunista hatalomátvétel után az utódok folytatták, amit Szamuelyék abbahagytak. Sőt a rendszerváltás nyomán hatalomra kerülő szabad demokratákról is hamar kiderült, kik voltak az eleik… Máig nem tűntek el a Lenin-fiúk, csupán átvedlettek. A kígyók itt kígyóznak közöttünk.

(Borítókép forrása: MTI)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.