időjárás 4°C Virgil 2021. November 27.
logo

Újpesti jómadarak

Pilhál György
2021.10.19. 05:59 2021.10.19. 08:13
Újpesti jómadarak

A hazai futballidény eddigi nyolc meccséből egyetlenegyet sem nyert meg az Újpest FC, öt pontjával tökutolsó a tabellán. Tragikus, ami az 1885-ben alapított sportklub körül történik lassan egy évtizede. 2011-ben, amikor Roderick Duchatelet megvásárolta a hajdan szebb napokat látott, hússzoros bajnok együttest, sokan a megváltót remélték a belga üzletemberben, de hamar kiderült, nincs komoly célja a társasággal, az pedig évről évre egyre gyengébben szerepel. (A tulajdonos egyetlen „teljesítménye” az volt, hogy lecserélte a klub hagyományos címerét egy vécédeszkára emlékeztető grafikára. Az sem zavarta, hogy döntése után a stadion előtt ezres tömeg követelte vissza a régi jelképet.)

Szegény újpestieknek a polgármesterükben sincs sok örömük. A két éve megválasztott momentumos Déri Tibor is csak a romboláshoz ért. Már az első költségvetése érdekesre sikerült: kilencmilliárdos hiányt tervezett, holott nagyjából ekkora többlettel vette át a kerületet a Fidesz–KDNP-től. Ezután belevágott a nagy garral beharangozott átláthatóműködés-programba, ám hamar kiderült: még a programra elkülönített pénzzel sem tud elszámolni. Nagyot szólt az is, hogy Déri nemes egyszerűséggel elvette a helyi rendvédelmi dolgozók év végi jutalmát, akárcsak a fiatal házasok lakástámogatását – húszéves, pártokon és választásokon átívelő hagyományt dobott a kukába.

Ehhez képest a polgármester úr február óta beszédtechnika órákra jár; a havi 550 ezer forintos számlát a kerület közönsége állja. Sokak szerint ennyi pénzért beszélni tudó polgármestert is választhattak volna. Legalább olyat, aki a másik jómadárral, a belga futballvezérrel szót ért.

Borítókép: Török Attila/Nemzeti Sport