idezojelek

Szimpátiaszavazás?

Alig egy héttel a csinnadrattás rajt után a szervezők leállították a baloldali miniszterelnök-jelölésre hajazó államfőjelölő választássorozatot.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Alig egy héttel a csinnadrattás rajt után – „Legyen egy alternatív köztársasági elnök, akit nem a Fidesz–KDNP 133 bátor képviselője választ meg, hanem 6-800 ezer civil, magyar állampolgár” – a szervezők leállították a baloldali miniszterelnök-jelölésre hajazó államfőjelölő választássorozatot. (Pedig már patinás nevek is előkerültek: Dobrev Klára, Pálinkás József, Majtényi László, Horváth Aladár…) A szervezők taktikai okokkal magyarázták a lefújást: „Az államfői szimpátiaszavazás keltette esetleges figyelemmegosztással nem kívánjuk veszélyeztetni az ellenzék közös programjának, a közös lista állításának és a kampánynak a sikerét stb.” (Meg az is lehet, hogy egy kicsit bezavart a Városháza-gate – P. Gy.)

A 24.hu. arra a közleményre hivatkozik, amelyet a Civil Államfő-jelölési Bizottság nevében Magyar György elnök, valamint Fleck Zoltán, Kaltenbach Jenő, Lattmann Tamás, Mérő László és Szepesházi Péter bizottsági tag írt alá. Közülük a minap Fleck Zoltán a Hírklikknek is nyilatkozott (a jogtudós korábban azzal vált ismertté, hogy kijelentette: egy 2022-es ellenzéki győzelem után „időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről”), az „ötletgazda” most arról beszélt, bár az államfő-jelölési kezdeményezést elhalasztják, a szimpátiaszavazást feltétlenül meg fogják tartani. Hogy ez konkrétan mit takar, azt nem árulta el. Amennyiben azon is ilyen Dobrev, Majtényi és hasonló figurák indulnak, újra beigazolódik Orbán Viktor két évvel ezelőtti jóslata: „Némi humor és vidámság hiányzik csak, de arról majd a magyar ellenzék gondoskodik.”

Borítókép: Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Magyar György ügyvéd a baloldal XV. kerületi kampányzáró rendezvényén, 2019. október 12-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.