idezojelek

A lelkész imája

A Fidesz bukásáért imádkozott a vasárnapi nyilvános istentiszteleten Iványi Gábor.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Kovács Attila

„– Előfordult már, hogy imádkozott az ellenzék győzelméért, a Fidesz bukásáért?” – tette föl „adventi kérdését” a Népszava riportere Iványi Gábornak, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkészének. „– Igen, előfordult, és nemcsak magamban imádkoztam ezért, hanem vasárnapi nyilvános istentiszteleten is. A Biblia azt mondja, az alkalmatlan és gonosz emberek félreállításáért szabad imádkozni.”

Miközben politikai okokból történő pénzelvonásokról panaszkodik a Magyar Evangéliumi Testvérközösség, lapunk kiderítette: a felekezet igenis kapja az állami pénzt, szűk évtized alatt – írd és mondd! – két és fél milliárd forintot utalt neki az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Hogy aztán a közösség hogyan tudott ennek dacára százmil­liós közüzemi tartozást összehozni, azt csak Iványi Gábor tudná megmondani, ő viszont csupán azt hajtogatja: az állam 2011-ben megfosztotta őket az egyházi státustól és az ezzel járó forrásoktól, amiért nem hajlandók a hatalom szekerét tolni. Más úgy tudja, miután a mintegy 360 hazai felekezet jelentős része semmilyen vallásos tevékenységet nem végzett, csak ájtatosan elvolt, a kormány úgy döntött: kizárja az egyházi státusból a bizniszszektákat, a kuruzsló, távgyógyító és egyéb brigádokat. Ennek keretében fonnyadt szimpla egyesületté a Magyar Evangéliumi Testvérközösség is. Iványi persze nem hagyta annyiban, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig szaladt, az pedig neki adott igazat: 935 milliós kártérítést ítélt a szektának. Mellesleg 2009 és 2016 között több mint félmilliárd forint uniós támogatást is kaptak, miközben gazdálkodási beszámolóikat „elfelejtették” közzétenni.

A többi stimmel.

Borítókép: Iványi Gábor (Fotó: MTI/Kovács Attila)

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Lincshangulat Strasbourgban

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Színház, porhintés, tündérpor!

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

A halhatatlanságprojekt kulcsa Isten

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Völgybe zárt Hegyvidék

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.