idezojelek

Műkönnyek

A Népszavában megjelent írás szerint nem tetszik a nemrég bemutatott Blokád című film Paár Ádám kritikusnak.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Attila Szvacsek

Nem tetszik a nemrég bemutatott Blokád című film Paár Ádám kritikusnak, derül ki a Népszavában megjelent írásából. (Az alkotók arra vállalkoztak, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország első komolyabb válságából, a taxisblokádból kiindulva feldolgozzák Antall József miniszterelnök életét és küzdelmét.) 

A cikk szerint a rendszerváltás filmre vitele azért sem sikerülhet, mert a nézőközönség és az értelmiség egy része nem ugyanazt várja el a jó filmtől: az egyik szórakozni megy a moziba, és nem azért, hogy neveljék, a másik pedig mindenáron az eszmei csaták megvívásának terepét látja bele a moziba. Utóbbi garantáltan elriasztja az átlagos nézőt.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakmai magyarázatot is kapunk a film állítólag „felemás” fogadtatására. „Az amerikai filmművészettől meg lehet tanulni, hogy ha a hősnek nincs szerelme vagy ellenfele, akkor a leghitelesebb történelmi esemény is dögunalmas.” (Engem már a mondat eleje idegesít – „az amerikai filmművészettől meg lehet tanulni…” –, már miért kellene a Blokádnak az amerikai filmcsinálókhoz igazodnia?! Majd épp egy ilyen, magyar kálváriát feldolgozó, hiánypótló alkotás használjon hollywoodi elemeket, netán filmgyári „vértócsákat”, konzervsikolyt, műkönnyeket?!)

„Ha a filmesek adnak magukra – összegez a kritikus –, igyekeznek megérteni és közvetíteni egy embercsoport dilemmáit, félelmeit, ­vágyait, egész pszichológiáját. Ettől, mint a Blokád körüli vita mutatja, még messze vagyunk.” De az is lehet, hogy csak savanyú a szőlő azoknak, akik meghökkenve látják: végre készült a közelmúltunkról egy olyan alkotás, amely végig leköti a nézőt, gondolatokat ébreszt benne, véleményre serkenti. Teszi, ami egy igazi filmnek a dolga.

Borítókép: Jelenet a Blokád című filmből (Fotó: Szvacsek Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.