időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Nem jön a kaszás

Pilhál György
2023.05.27. 05:59
Nem jön a kaszás

Terjedelmes Facebook-posztban tájékoztatja a főváros közönségét Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze arról, miért nem nyírnak idén sem füvet. „Ha a szépet felváltja gondolkodásunkban az etika, ha a zöldfelületeinkre nem pusztán látványként, hanem élőhelyként tekintünk, elkezdődhet a változás” – e költői gondolattal vezette be, miért jó nekünk a méteres gaz. A szakember alábbi – némiképp szerkesztett – bővített körmondata betekintést enged a háttérbe: „(Bardó­cziék) békén hagyják a természetet, hogy az begyógyítsa az ember okozta sebeket; a virágos lágyszárúak magjaitól várják, hogy versengve a fűfélékkel természetesebb, ökologikus, biodiverz felületek alakuljanak ki, amelyek segítenek átvészelni a forró nyarakat, megkötik a vizet, s helyben párologtatva hűtik a környező betondzsungelt, nem engedik kiszáradni a patakmedreket, dajkanövényekként óvják a kiszáradástól a fiatal fák talaját, menedéket biztosítanak a kipusztulás határán lévő élőlényeknek.”

Természetesen a Karácsony-városháza szakmai köntösbe csomagolt trükkjéről van szó: hogyan spórolhatja meg – nyúlhatja le – a főváros vezetése a kaszálásra szánt közpénzt. Ügyes.

Bardóczi ötletgazdának nem ez az első meghökkentő javaslata. Nemrég azzal állt elő, hogy gyepkarbantartási célból mielőbb legelőket kellene kialakítani a lakótelepeken. Szerinte azokon a természetvédelmi területeken, ahol a biodiverzitás megőrzéséhez a kaszálórétek fenntartása a cél, meghonosítható a birkalegeltetés. Hogy momentán hol tart a zöldprojekt, nem tudni, talán épp leinformálható számadó juhászokat, furulyázni tudó kisbojtárokat keresnek.

Még mindig Jakab

Továbbra sem tud elszakadni a hordótól Jakab Péter, a Jobbik korábbi elnöke és felszámolóbiztosa.

Borítókép: Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze beszédet mond a Városháza Park tervpályázat eredményhirdetésén a Főpolgármesteri Hivatal udvarán 2022. április 29-én (Forrás: MTI/Soós Lajos)

Őszöd emlékezete

Az ember tizenhét éve azon mereng: mit keres még mindig a politikában a szemkilövőhegyi ember?

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.