idezojelek

Csak semmi politika!

Feszültség van mindenütt, ahová a rút politika beteszi a lábát. Ilyen a világ.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
2024. 02. 24. 5:00

Feszültség van mindenütt, ahová a rút politika beteszi a lábát. Ilyen a világ. Vagy ilyenné tettük? Ki tudja… Ráadásul a helyzet egyre rosszabb. Nyílt utcán, villamoson, piacon is képesek egymásnak ugrani emberek, ha ütközik a pártállásuk. 

Kipróbált barátságokat is meg tud fertőzni a politikai másként látás. Az sem ritka, hogy rokonságon, családon belül robban ki a világnézeti adok-kapok.

Közelgő össztársadalmi megegyezésről, reánk köszöntő, burukkolós családi békéről lassan már csak a népmesék zárómondatában olvashatunk: „…és boldogan éltek, míg meg nem haltak”.

Nem volt ez mindig így. Mikszáthék korában – mennyit írt erről a Nagy Palóc – még az esti tarokkpartik közben is a politikáról ment a szó, sőt akkor ment csak igazán.

Óh, azok a régi szép idők! Bezzeg mi, ha néhanapján kártyázni kezdünk, már a játék legelején egyezményesen rögzítenünk kell: a béke érdekében még csak utalás se hangozzék el politikusokról, regnáló kormányról. Isten mentsen tőlük! Snapszli közben se Orbán, se Gyurcsány, se Putyin, se Biden ne tegye be a lábát a házba! Ki innen! Pártokról meg végképp semmit a parti alatt, a kampányízű beszólásokról nem is beszélve! (Legutóbb már azon élcelődtünk, bent maradhat-e a kutya a házban parti közben. Nincs-e abban áthallás, hogy ő csupán egyfarkú?)
Néha hosszan elmerengek, vajon ebben az egymásnak ugrasztott, agyonpolitizált világban el tudnánk-e még beszélgetni egymással mindenféle mesterkélt tabufékek nélkül? De hát miért ne tudnánk? Attól, hogy ő úgy látja a világot, én meg így, még összeérhet a vállunk.
De jó is lenne!

Borítókép: Mikszáth Kálmán (Forrás: vers.hu)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.