Felmelegített weyerbélázás

2002. 04. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdetben volt a weyerbélázás. Weyer Béla annak idején Budapestről küldözgette tudósításait a németországi Süddeutsche Zeitungnak, amelyből azután az Antall-idők „kormánykézen lévő” közszolgálati rádiója vezető hírként juttatta el az ország legeldugottabb sarkába is az akkori ellenzék soros üzenetét, a tudósító nevét elhagyva, a „tekintélyes német liberális lap” aurájába csomagolva.
Azóta sok víz folyt le Európa folyóin. Weyer Bélára már nincs szükség. Felesleges lett – hiszen helyét elfoglalták anyanyelven tudósító kollégái, akik közül nem egynek a véleménye – akár korábban Weyeré – a magyarországi lövészárok mindkét táborának kiszámítható, és az egyiknek mindig kedves. Ugyanazok a vádak, ugyanazok a klisék, ugyanazok a ferdítések, ugyanazok a hazugságok. Vagy ugyanazok a paranoid hiedelmek egyfajta jobboldali összeesküvésben, mint amit a Köztársaság térről vagy a Gizella útról hallunk. „Nem baj, ha nem igaz, csak ártson” alapon.
Mint Gregor Mayer, a Standard című liberális lap tudósítójáé, aki lapja tegnapi számában egy olyan jobboldali „médiakommandóról” cikkezik, amely arról gondoskodik, hogy „a kormányzó Fidesz és a MIÉP közötti átmenetet, a különbségeket fellazítsa, és a partneri viszony és a rivalizálás közötti ingadozásokat szabályozható állapotban tartsa”. Ennek a médiakommandónak az egyik tagja, Bayer Zsolt, aki – Mayer szerint – a Sajtóklubban a szeptember 11-i terrortámadás képeire „bizonyos megelégedettséggel reagált: most jól megkapták”. Hogy épp Bayer volt az, aki a szeptember 11-i terrortámadás után a Sajtóklubban éles szavakkal elhatárolódott Csurka Istvánnak a New York-i és washingtoni támadásokkal kapcsolatos kijelentésétől, az Mayert nem zavarja, ugyanis az ő feladata – szemben például Andreas Oplatkától, a vezető konzervatív svájci lap, a Neue Zürcher Zeitung tudósítójától – nem a tudósítás. És tudja, lapja olvasói vagy el sem olvassák írását, vagy nem kérdőjelezik meg. Valamint tudja azt is, hogy itteni, az őt visszaidéző barátai „meredekebb” hazugságait a visszaidézésnél amúgy is vagy kihagyják, vagy a helyi fogyasztásra alkalmasabb formává fazonírozzák.
A jobbközép sajtó már a Horn-kormány bukása küszöbén megjósolta, hogy a rendszerváltást követő négy éven át állítólag oly antiszemita Magyarország egy csapásra ismét azzá válik – a közbeékelt négyéves, totálisan antiszemitizmus-mentes periódus után. Most, amikor az embertelen közel-keleti események nyomán égő zsinagógák és zsidó iskolabuszok lángjai formálják a Kristallnacht betűit a francia égre, a magyarországi „antiszemitizmust” az itteni tudósítók bizonyítékhiányos kínjukban a Horn-kormány idején virágzott, de mára már szerencsére kimúlt, eszement és a lakosság körében még életében is teljesen visszhangtalanul maradt Népjóléti Szövetség képeivel illusztrálják, mint tette ezt három nappal ezelőtt az idézett Mayer úr is, és időzött el hosszan a népjólétiseknél és ugyancsak a Horn-időket jellemző várbeli, nemzetközi neonáci találkozóknál a Deutschlandfunkon, a német közszolgálati adón tegnapelőtt a választásokra készülődő Magyarországról sugárzott műsora.
Szomorú és az országnak igen nagy kárt okoz, hogy az ellenzék gátlástalanul veti be egyetlen fegyverét: az országot elöntő antiszemitizmus látomásos rémképét és a szélsőjobboldaliság fenyegető veszélyét. Most, amikor a portugál középjobb a szélsőjobbal kötött koalíciót; amikor Hollandiában a legújabb felmérések szerint a szélsőjobboldali Élhető Rotterdam és az Élhető Hollandia listája együtt a legtöbb holland szavazó rokonszenvét köti le; amikor Flandriában a gyorsvonat sebességével tör előre a Flamand Tömb; amikor Dániában a szélsőjobb diktálja a kormánypolitikát; amikor Rómában a kormányban ülnek tort a „neofasiszta és posztfasiszta” koalíció tagjai – és folytathatnánk a sort Ausztriával, Norvégiával és Svájccal, ha követnénk a ’68-as újságíró-generáció démonológiaképének éppen soros mozaikdarabját –, kissé groteszknek hat a külföldi tudósítók naponta megújuló, szinte már a megszállottságot tükröző aggodalmai egy olyan magyar párt miatt, amely a felmérések szerint be sem kerül a parlamentbe. Hacsak e tudósítók tudatosan nem weyerbéláznak. Mely esetben az eredményt hétfőn szomorúan kommentálhatják. Szemben a Neue Zürcher Zeitunggal, amely nem lesz szomorú. Ugyanis nem az a feladata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.