Szent Anna, nagyanyánk

Jávor Béla
2002. 07. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy szükség van ma is a szentekre, s ha egyházszakadást is jelentett egykor a búcsúk ügye, most látom újra, milyen nagy szükség van a búcsúkra is. A búcsúkra, melyek jelentését ma már sokan – félek, a többség – nem is tudják. Minden templomnak, kápolnának, kegyhelynek megvan a maga titulusa, címe, amelyre a templomot felszentelték. Ez rendszerint a Boldogasszony valamelyik ünnepével kapcsolódik össze, vagy az Úr cselekedeteinek evangelisták által megörökített egyikével-másikával, de legtöbbször valamelyik szent nevenapjához kötődik. E búcsúnapon aztán processzió indult valaha, messze falvakból is jöttek a búcsúsok, lengtek a zarándokok zászlai, hallatszott a gyalogének hegyen és völgyön át, mert néha negyven-ötven kilométerről is indult a menet. Fohászkodtak a szenthez, járjon közben a Jóistennél, miért is? Kinek miért? Jani bácsi gyógyulásáért, a gyerek kancsalsága elmúltáért, Kati jó házasságáért, a háborúból szerencsés visszatérésért. Kis dolgokért, nagyokért? Nincs kis dolog, mert kinek-kinek a maga dolga a legnagyobb, s ahogy ügyvédhez fordulnak a segítségre szorultak, úgy fordultak a magyarok egy évezreden át a szentekhez, mert mindig kell egy képviselő, aki vállalja a szegény ember ügyét. Mindig kell egy ügyvéd, ahol gond van és kell a segítség is, nem csak a földön, de még inkább a mennyekben, mert minden ügyvédi tudománynál hathatósabb segítség egy szent közbenjárása.
Bűnbánat is a búcsú, megtisztulás, mert kérni csak akkor illik, ha tiszta ruhában, tiszta lélekkel emeljük a szemünket az égre. A hangos ének alatt mély csönd lélegzik, emelkedett lélek lapozza saját múltjának könyvét, bele-beletekint, s egyes lapokat szívesen kitépne, de nem lehet.
Ez veszett el immár végleg. Sülnek még a lacikonyhák serpenyőiben a hurkák, habzik a sör is a sátorban, törökmézet is lehet kapni előre csomagolva, medvecukrot is, lógnak még a rózsafüzérek az imakönyvek felett a sátrak polcain, van még léleknemesítő irodalom is a ponyván, csak a bűnbánat szállt ki a világból, mert szép lassan, de, úgy tűnik, visszafordíthatatlanul megváltoztattuk az évezredes rendet.
Már nem az Isten áll a világ középpontjában, hanem mi magunk, a tömjént is – ha van – nem neki, de magunknak vagy az általunk kreált emberisteneknek rázzuk. Elvégre mi vagyunk a világ közepe, a civilizált ember, aki „legyőzte” a természetet is, néki szolgál erdő, mező, állat és ásvány, arra folynak a folyók, amerre mi akarjuk, egy az Isten, a Bővített Újratermelés és vele egylényegű fia, a szent Profit. Nem mi megyünk lehajtott fejjel a kegyhelyre, de magunk elé idézzük az Istent, válogatunk a tanításában, mint tyúk a kendermagban, s ha nagy kegyesen megengedjük, hogy egyes szavait meghalljuk, akkor is a saját vállunkat veregetjük jóságunk miatt. Csak ilyen felfordult világban hiányozhat a jogból az erkölcs, a politikából a tisztesség, bűnösből a bűnbánat.
Most, amikor a magyarok nagy nyári ünnepe, Szent Anna búcsúja jött el, különösen borzongató korunk hőseinek tündöklése. Nem sok közös van az Úr és köztem, de egy igen: mindkettőnk nagyanyját Annának hívták. Én sajnos nem találkozhattam már véle, mert születésem előtt elment, de apám meséiből ismerem a családi Szent Anna-napok napfényes vasárnapjait, a rántott csirke illatát és az elmaradhatatlan túrós rétes friss gőzölgését, melyet nagyanyám olyan utánozhatatlanul finomra sütött, amíg ki nem egyenesítette a hátát a bajai temetőben. Szent Anna napja a nyár közepe, amikor ragyog ránk a napsugár az égből, hatalmas dinnyék állnak gúlában a piacokon, kukoricát sütünk ebéd után, minden javát ránk szórja a föld, és nagyanyai szeretettel ad bőségéből, mert mindanynyian emlékszünk nagyanyánk szeretetére, amely egészen más szeretet, mint az anyai, egészen más, mint az apai. – Nekem már nem kell nevelni, csak szeretni – mondta apám, amikor nagypapa lett, s ezért fontos és ezért egyedülálló a nagyszülő és az unoka kapcsolata, s akinek nem jutott szerető nagyanya vagy nagyapa, egy életre lett szegényebb.
Menjünk el hát vasárnap, ha tehetjük, Szent Anna egyházaiba, ha nem, akkor gondoljunk nagyanyánkra, nagyapánkra – és gondoljunk egykor volt gyerekkorunkra, amikor még olyan biztos háttér vigyázta lépteinket, mint a nagyszülők biztonsága és szeretete. Induljunk gondolatban búcsúba, dúdoljunk magunkban régen elfelejtett énekfoszlányokat, emlékezzünk a búcsúsok lacikonyháinak zaftos ízére, a tömjén templomból kiszűrődő füstjére, a messze hangzó csengettyűszóra, fogjuk meg újra nagyanyánk eres kezét, és ne féljük megbánni mindazt a sok bűnt, amit az elmúlt évtizedekben elkövettünk gondolattal, szóval, cselekedettel, s most látjuk, leginkább mégis mulasztással.
Vigyázz ránk, nagyanyánk, Szent Anna!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.