Balkáni kijárat

György Attila
2002. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állítólag egy angol gengszternek tulajdonítható azon kijelentés, miszerint nem szeretne tagja lenni egy olyan klubnak, amely őt is felvenné tagjai közé. Románia 2002. november 21-én meghívást kapott az észak-atlanti szövetség egyre kevésbé exkluzív klubjába. A meghívást követően, múlt szombaton Bush elnök négyórás villámlátogatásra érkezett Romániába. A román sajtó a nagy eseményt igen hangos és egyszólamú hozsannával fogadta. Bukarestben soha nem látott biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, elhalasztottak egy focimérkőzést a nemzeti bajnokságból, lehegesztették a csatornafedeleket és újrapingálták a lámpaoszlopokat.
A kormánypárt fővárosi szervezetei parancsba kapták kerületenként tizenkétezer ember kivezénylését a térre, a megyei prefektusi hivatalok pedig ingyenbuszokkal toborozták alkalmazottjaik közül az „önkéntes” ünneplőket.
Bush elnök beszédében megerősítette: a NATO-ban Románia erős szövetségesre és barátra talált. Mindeközben oldalán állott, többek között, a román egyházfő, Teoctist pátriárka is, aki ugyanolyan lelkesen adta áldását a NATO-csatlakozásra, ahogyan röpke tizenöt évvel ezelőtt a Ceausescu-féle falurombolásra is.
Az amerikai elnök látogatása a helyzet emelkedettsége dacára sem volt mentes vidám pillanatoktól. A köztársasági díszőrség előtt Bush elnök elfelejtette a protokolláris kézfogást Iliescuval – ez utóbbi azonban egy határozott könyékfogással visszarángatta a kötelezettségek talajára. Közben galád módon eleredt az eső is, ami természetesen nem lehetett akadálya a két elnök protokolláris sétájának a cotroceni palota kertjében. Ezúttal Laura Busht felejtették maguk mögött a hátraarcnál, hogy aztán zavartan szabadkozva engedjenek utat a kijáratnál a first ladynek.
A malőrök sorozatát szaporította néhány szinkrontolmácsi félrefordítás, illetve Iliescu elnök beszéde közben Bush baráti mutogatásai, amelyek hatására a tömeg lelkes ujjongással és tapssal szakította félbe az államelnöki beszédet.
Románia ezeréves álma teljesült – adta hírül a hét végi román lapok némelyike a címlapon. A nemzetközi sajtó szemlézői ugyanakkor megütközéssel és vérig sértve vették tudomásul, hogy számos vezető amerikai lap Romániát valahová a balti államok térségébe helyezi (kijárattal a Balti-tengerre), hogy Iliescu helyett Constantinescu elnökről írnak, valamint a Washington Post és a New York Times több „rangos” tárgyi tévedést követett el, amelyek példának okáért a magyar közvélemény előtt sajnos már nem ismeretlenek.
A román sajtó egyébként kompenzált. Száz tudósításból kilencvenkilencben szó sem esett arról, hogy Prágában nemcsak Romániát, hanem hat másik országot is meghívtak a NATO-ba. Ugyanígy Bush elnök beszédének azon részét is szemérmesen elhallgatták, ahol az eddigi rivalizálás helyett a szomszédos országokkal való baráti és szövetségesi együttműködésről szólt. Az általános ünnepi hangulatban minden bizonnyal kákán keresnénk a csomót, ha mi, erdélyi és anyaországi magyarok bármiféle elismerést, köszönőszavakat, csokor virágot várnánk Romániától a mindenkori magyar kormány feltétlen támogatásáért. Az alkupozíciók feladásáért, a helyzeti előny kiaknázatlanul hagyásáért, az önzetlen támogatásért cserébe Románia csatlakozása önmagában hordja jutalmát: szövetségesek lehettünk, száz év alatt immár harmadszor. Remélhetőleg kevésbé katasztrofális eredménnyel, mint az első két alkalommal.
A hamisíthatatlan balkáni optimizmus, ha megnyugvást nem is, pillanatnyi derűt még hozhat számunkra. Példa erre, C. V. Tudor, a hírhedt szélsőjobboldali román politikus nyilatkozata a prágai csúcs után. „Remek – mondta az illusztris személyiség – most már a Fekete-tenger mellett az Atlanti-óceánra is kijáratunk van.”

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.