Elsötétítés

Sebeők János
2004. 10. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Napút 2003/8-as számát én vezettem be. Iniciáltam, mondhatnók. A borító belső lapján, az Előtér rovatban jelent meg írásom – Két elem: a föld és az ég. E szám tudniillik Csillagközök címszó alatt a magasságos kozmoszról és a mélységes glóbuszról szól. Amúgy nem a legszigorúbb természettudomány, hanem inkább a szent misztikum és a profán mágia tinktúraszerű hagymáza járja át. Épp ezért úgy tartottam számon, hogy akad benne gondolkodnivaló. Azaz nem csupán megelőlegezni kell, amiként a bizalomnak kijár, hanem majd olvasni is. Az ólomsúlyú tanulmányok közül különösképp egy hagyott bennem maradandó nyomot, az, amelyik a világ Juhász Ferenc által törésre ítélt gyémánttengelyéről elmélkedett historikusan visszatekintő jelleggel, igen ám, csakhogy ennek a tanulmánynak volt egy nagy hibája: első rész. Így végig se olvastam, gondolva, eljön az idő, megszerzem a második részt is, hisz mi sem gyötrőbb a kíváncsi elme számára, mint a félbehagyottság. Nos, e pillanat a minap eljött: a Napút szerkesztőségében költségkímélő módon, Szondi György és Balázs Ilma kegyelméből végre hozzájutottam a 2003/9-es számhoz, mely tartalmazza az áhított második részt. És ekkor ért a döbbenet, merthogy a tanulmány, mely egy kerek esztendőn keresztül nem hagyott nyugodni, kísértett hívogatólag, s ékítette magát bennem a szellem helyrajzi számával, nos, e tanulmány Bácsfi Diána „Axis mundi 1,2. A centralitás a homo mythologicus gondolkodásában” című műve. Azé a Bácsfi Diánáé, igen. Jól tetszettek hallani. Senki se téved, és az őrület mégis kövér.
A karlendítést egy kézlegyintéssel elintézni felettemód könnyű dolog. Kiskerék út, nagykerék út. Szvasztika, horogkereszt. A forgószelek féltekénként váltják forgásuk irányát, óramutatóval szemben vagy ellenkezőleg. Minden bonyolultabb. A megcsalt sátán a mélységből kiált hozzád, Uram. Tanulság mi fán terem? Mi tanulság adódhat abból, hogy a karlendítős lány lendület előtti munkái értéket hordoznak? Talán az, hogy a sötétség is sokszínű. Nemcsak a fehér fény bontható színekre. A sötétségnek is van saját szivárványa. Sötétség szivárványa, borzongás a neved.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.