Kampánytükör

&#8222;Arra kérlek benneteket, hogy alávalót és durvát, igaztalant <br/>és hamist, személyesen bántót és tisztességben sértőt sem szóban, sem írásban, sem újságban, sem könyvben ne kövessetek el.&#8221; <br/>(Gyurcsány Ferenc)

OSSZIÁN
2006. 01. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor dombóvári országértékelése már-már történelem, de szükséges rögzíteni, hogy a baloldali napilapok érdemben mekkora késéssel reagáltak rá. A tízszázalékos tb-járulékcsökkentési javaslata annyira meglepte őket, hogy úgy döntöttek: kérnek huszonnégy óra gondolkodási időt, hogy eleve a terjedelmes cáfolattal indíthassanak, amit időközben kiizzad majd magából a választási agytröszt. A Népszava néhány, a Népszabadság egyetlen árva, más anyagba betördelt mondattal tudósított a dombóvári nagygyűlésről a másnapi lapszámban. A baloldali olvasót ezek szerint egyszerűen nem érdekli, hogy az ellenzék lényegében elkezdte a választási kampányát: kellett a hely az apró-cseprő kormánypárti krónikáknak. Nem erőltette meg magát az adófizetők pénzéből fenntartott Magyar Távirati Iroda sem: mindössze tizennyolc sort szánt az országos jelentőségű eseménynek. Ez botrányosan kevés. Tizennyolc sor az úgynevezett rövid előzetes szokott lenni, amelyet a tudósító addig is be szokott diktálni, mielőtt a végleges tudósítását megírja. E teljesebb verzió még helyi érdekű események esetén is hosszabb. És itt most tényleg nem arról van szó, hogy a hírügynökségi hivatást rőfre mérjük, hanem arról, hogy a nyúlfarknyi tudósítás alapvető információktól foszthatja meg az MTI-előfizetőket, amelyek esetleg a szóban forgó beszéd részleteit is hasznosítani kívánták volna a másodlagos felhasználás (rádiózás, tévézés, lapszerkesztés) során. Pedig az előfizetői sérelem csak az egyik oldala a dolognak: a másik az, hogy a nemzeti hírügynökséget mégiscsak nagy részben az adóforintokból finanszírozzák, s korántsem csak a kormánypárti szavazók befizetéseiből. Nem ismeretes, ilyenkor mi a szokás: ha megfeddik a belpolitikai turnusvezetőt, vagy az MTI-elnök szégyenében felajánlja lemondását, vajon hány sorban kell tudósítani a háztáji hírről? Tizennyolcat talán ez is megérne.

Mészáros Tamás a Népszavában úgy vélte: „Kapitális ballépés, hogy Kende Péter Orbán-könyvének sajtóbemutatóján mások mellett megjelent egy aktív politikai államtitkár. Ez a kötet tartalmi megítélésétől függetlenül helytelen volt; minthogy Kende munkája vitán felül beleszól a kampányba.” Persze, hogy beleszól Kende a kampányba, miként bármelyik államtitkár is, úgyhogy ez fölösleges megjegyzés. A kapitális ballépés azonban a Mészáros által regisztráltnál nagyobb: Szanyi aktív államtitkár mellett ugyanis Persányi aktív miniszter is megjelent a tetthelyen. Egy futó mellett egy bástya is erősíti a gyalogot. Mészáros tehát publicisztikáiban szelektív tényismeretből indul ki. Persze az is lehet, hogy neki csak az MSZP-s államtitkárok számítanak, az SZDSZ-es miniszterek nem.

A volt könyvkiadó Lendvai Ildikó szennyirodalom-etikai fejtegetésekbe bocsátkozott. „Kende Péter névvel vállalja a könyvet, a Vizslánál viszont egy civil szervezet mögé bújnak a valóságos szerzők, az ötlet kitalálói. A demokráciába belefér – ha nem is szeretjük – a durva, otromba, pitiáner stílus is, ámde a rejtőzködés már nem” – szögezi le. Kende névvel vállalja irományait, de mellékesen óhatatlanul tönkrevágja a neves szociológus Kende Péter hitelét, egy élet munkásságát is. (A megkülönböztető doktorozás amúgy szánalmas és nevetséges. Mintha a párizsi Kende nem volna doktor.) Ennél is érdekesebb a frakcióvezető asszony demokráciafelfogása. Eszerint a Kende-típusú durvaság, otrombaság és pitiánerség a szocialistáknál „belefér”, még ha nem is szeretik. Ezáltal bevallottan szembemennek Sólyom László újévi beszédével. A rejtőzködés azonban nem fér bele, holott a választójog az alkotmány szerint általános és titkos. Csak semmi rejtőzködés, harsog a cenzúramentes múltú Lendvai, s még tán a választófülkében is átsandítana a vállunk felett, nem rejtegetünk-e valamit…

A Magyar Királyság Párt névjegyszerű szórólapján ígér igazi rendszerváltozást, teljesen új politikusokat a közéletben, de főként a királyság államforma visszaállítását. Igaz, e meredek váltást parlamentáris úton gondolja el. A cédula túloldalán viszont feltételezhető káderhiányról értesülünk, ugyanis fiatalokat keresnek (egy postafiókcímen!) aktivistának, országgyűlési képviselőjelöltnek. Ki nem találják, milyen legyen a jelentkező: nagy munkabírású, szerény életet élő. Hát, Gyurcsány vagy Kóka alighanem eleve kiesik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.