Kampánytükör

&#8222;Arra kérlek benneteket, hogy alávalót és durvát, igaztalant és hamist, személyesen bántót és tisztességben sértőt sem szóban, sem írásban, sem újságban, sem könyvben ne kövessetek el.&#8221; <br/>(Gyurcsány Ferenc)

OSSZIÁN
2006. 01. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sólyom László köztársasági elnök kihirdette az országgyűlési választások időpontját, így a kampány – amely amúgy már hetek, sőt hónapok óta teljes gőzzel zajlik – immár hivatalosan is elkezdődhet. A célegyenesbe érkezett politikai küzdelem, amelyen sokan szeretnének már szerencsésen túl lenni, a korábbi tapasztalatok szerint számos olyan érdekes megfogalmazást, jelszót, újságcikket és politikusi nyilatkozatot dob felszínre, amely mellett vétek volna szó nélkül elmenni. Az olvasónak nem feneketlen a pénztárcája, és az ideje is véges: nem kísérhet figyelemmel minden egyes lapot, elektronikus médiumot és internetes portált, amely adalékkal szolgálhatna az urnák előtti bölcs döntéshez. Ám a legsajátosabbaknak érzett „leleteket” a Kampánytükör igyekszik kimenteni a visszavonhatatlan feledésből. A választott mottó olyasvalakitől való, aki történetesen (és „természetesen”) perben áll a Magyar Nemzettel; ezért érthető elfogultsággal, ám harag nélkül adjuk közre szubjektív tallózásunk eredményét. Ha kósza szórólapon, pártpropaganda-kiadványban, újságban, netán a neten önök is találkoznak a kampány tücskeivel és bogaraival, oszszák meg velünk: írjanak, üzenjenek Ossziánnak!


Az MSZP egyelőre magasan verni látszik a humoros óriásplakát kategóriájában a Demszky-féle Jean-vicceket. Már az „Igen. Megcsináltuk” szlogen is felemás képződmény – a második szót a szövegszerkesztő helyesírás-ellenőrzője mint toalett-stílusproblémát hullámos vonallal húzza alá. De a plakátok némelyike akár egyik-másik Monty Python-epizódban is gond nélkül átcsúszna. „Az M3-as már Miskolcig ér” kijelentés például buktató válasz volna bármely földrajzvizsgán, s a tényállítás védelmében hasztalan perelne az igazságra oly kényes Gyurcsány Ferenc is. Az M3-as ugyanis jó messzire elkerüli Miskolcot. Ami Miskolcig ér, az az M30-as – s itt a nulla nem lényegtelen különbség…



Varnus Xavér orgonista mint született közszolgálati riporter (veszélyeztetve a szintén profi tévés Alföldi Róbert kenyerét vagy kalácsát) a köztévén sugárzandó interjút készített Fejtő Ferenccel. A Népszava siet tudósítani újdonsült tiszteletbeli főszerkesztője legújabb közszerepléséről. Varnus szerint Fejtő „szavai nyomán a megbocsátás és a béke szelleme árad szét bennünk”. S hogy miért? „Tizenhat esztendeje senki nem mondta ki ebben az országban, amit most ő: a politikai szélkakasoknak, akiknek nem tapad vér a kezükhöz, meg kell bocsátani, mert az emberek gyöngék, féltik magukat, a családjukat és a munkájukat. Mindig fel kell tennünk a kérdést, hogy vajon mi mit tettünk volna az ő helyükben.” Az orgonista riporter ebből azt a következtetést vonja le, hogy „Fejtő üzenete a választások előtt talán nemes versengéssé tudja varázsolni a gyűlölködő sárdobálást, ami elé nézünk”. Úgy legyen. Fejtő mindjárt kezdheti a megbékélési missziót saját magával: tegye egyértelművé, hogy békeszózatának szóválasztásával nem az MSZP szélkakaskampányára hajazó Orbán-gyalázás, jellemgyilkolás volt a szándéka. A megbocsátással ezentúl messzemenően egyet lehet érteni; még ha „politikai szélkakasnak lenni” voltaképpen belül is van az alkotmányos joggyakorlás keretein. Ha viszont valaki politikai vagy politikamentes indíttatásból bűnözik, akkor az nem morális, hanem igazságszolgáltatási kérdés. S nemcsak abban az esetben, ha mondjuk valaki sortüzet nyit a Nyugatinál a fegyvertelen civil tüntetőkre („vér tapad a kezéhez”), hanem akkor is, ha például fantomcégek nevében köt kiválóan kamatozó üzleteket az eminens érdekeit harmatgyengén képviselő állammal. Amennyiben viszont Fejtő azt akarja üzenni, hogy bocsássunk meg a nem vérengző, időközben szociál- vagy egyéb demokratává átvedlett kommunista szélkakasoknak, az megfontolandó ajánlat: ha cserébe lemondanának a közügyek gyakorlásáról, az megfelelő penitencia volna a diktatúracsinálás bűnére. Tizenhat éve valóban senki nem mondta ki, hogy a gyönge és opportunista karakterek a nemzet és a társadalom tartóoszlopai – ám ezen magunk közt szólva nem csodálkozom: nehéz volna efféle spongyafilozófiát konszenzusos követendő eszményként eladni. Normális demokrata nem híve a sárdobálásnak, de a nemes politikai versengésnek nem feltétele, hogy „a múltat végképp eltöröljük”. Hogy is tudnánk akkor tanulni a hibáiból?



Kocsi Ilona ugyancsak a Népszavában Orbán Viktor gazdaságfelfogását kritizálva a következőt vetette papírra: „Meg gödörről szólt, amiben ha benne vagyunk, már ne ássunk tovább. És ha mélyebb gödröt akarunk?” Végre egy őszinte, világos kérdésfelvetés. Eddig folyton mindenki csak betemetni akarta az árkokat meg a kátyúkat, de azt senki nem hangoztatta: mi van akkor, ha kifejezetten, szántszándékkal mélyíteni akarjuk? A publicista is érzi, hogy kicsit megszaladt a tolla, ezért magyarázkodásba fog: „Jó, ez túlságosan földhöztapadt gondolkodás, a Fidesz-főnök meg metaforákban gondolkodik.” Bizony, ez a javíthatatlan „Fidesz-főnök” nem képes elfelejteni az irodalomórákon tanultakat. Csakhogy itt az a képlet, hogy a publicista önként belemászott az Orbán-féle metaforikus gödörbe, amely a kormányoldalról nézve ezek szerint még mélyebb is lehetne, sőt ezt akár társadalmi-gazdasági célkitűzésként is megfogalmazhatnánk. A gödörbe esett publicista egyszerűen kitörölhetné a szövegszerkesztőjéből ezt a szerencsétlen metaforadolgot, de talányos okból nem teszi: ehelyett mélyítgeti még picit. „Az ő gödre nem egy valóságos gödör, amit adott esetben még mélyíteni is kellene. Tehát ezt hagyjuk.” Jó, hagyjuk. Tényleg az lesz a legjobb.



Kedves komlói olvasónk telefonon arról számolt be, hogy a Magyar Vizsla című világlap a mecseki volt bányászvárosba is eljutott, sőt sajátos politikai hullámokat korbácsolt. Az történt, hogy a szocialista vezetésű városháza előtt felállítottak egy formatervezett kutyaólat, hogy a lakosság abban helyezhesse el megunt újságpéldányait. A szelektív hulladékgyűjtés e merőben újszerű metódusának kiötlőiről az érdeklődő komlói polgárnak sem a városháza, sem a porta illetékesei nem voltak hajlandók közérdekű tájékoztatást adni. A politikai kampányhappening hátteréhez tartozik, hogy amikor a Jobbik komlói aktivistái keresztet óhajtottak állítani a nevezett városháza elé, azt városképi okokra hivatkozva húsz perc alatt hatóságilag elbontották. A kutyaól viszont nem rontja a városképet. Kedves komlói városurak! Igaz, hogy sokak szerint nem keresztény országban élünk – de ezért a kínai naptár szerint beköszöntött Kutya évét sem kellene ilyen kritikátlanul kezelni…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.