Momentán Nomentana

Sebeők János
2006. 02. 02. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korrupció nem érdekel. Megrázni, megindítani, megrendíteni nem tud. A demokrácia háttérzajának tekintem, háttérzajnak, mely olykor fölerősödik, avagy épp a mikrofongerjesztéshez hasonló rezonanciát képez, mint amilyen a Tocsik-ügy vagy a Kulcsár-ügy, de amúgy a közéletben kiiktathatatlanul jelen való.
Attól, hogy egy gépezet olajozva van, még akár működhet is. Gondoljunk csak Olaszországra. Olaszország egész a Tangentopoli-botrányig a partitokrácia keretei közt működött. Az állambetont a maffia, a terrorizmus, a szabadkőművesség és egyéb láthatatlan, korrupt vasrudak szálazták át. Olaszországból ennek ellenére, mondhatnók Lucky Luciano szerencsecsillagzata alatt, a második világháború után jóléti állam vált. A kutya korrupt, a karaván meg: Forma–1. Az Egyesült Államok mindenkori elnöke mint önmagán sokszorosan túlterjedő „jogi személy” ugyancsak szabályozott, kanalizált korrupció: lobbik által van időről időre lehetővé téve és megválasztva. Moralista naivitás a tiszta erkölcsöt mint szolgáltatást a politikánál keresni. Nekem sohase voltak illúzióim, ezért hagytak hidegen az „ügyek”. A Nomentana-ügy pedig azért ráz meg, indít eszmélkedésre, mert a lényegét, a természetét tekintve nem korrupció, hanem valami más. Több. A Nomentana-ügy nem szimpla megvesztegetési ügy, hanem hatalomtechnikai példázat és ontológiai botrány. A Nomentana-ügy hamleti stílusú és típusú találkozás az önjelölt lehetetlenséggel. Lenni vagy nem lenni? Mi van? Mi történik?
Az van, az történik, hogy színre lépett a marxizmus harmadik nemzedéke. Úgy hívják: Gyurcsány Ferenc. A marxizmus első nemzedéke Marx volt. A marxizmus első nemzedéke a marxizmus, ohne Lenin. Eszerint a társadalmi viszonyokat a termelőerők fejlettsége határozza meg, vagyis a mindenkori alapból következik a mindenkori felépítmény. A fejlettebb termelőerők szükségképp vezetnek a munkásosztály fokozottabb öntudatához, majd forradalomhoz, mintegy az osztályharc apoteózisához. Az eredeti, első generációs marxista tan egyik alaptétele volt, hogy a forradalomnak a legfejlettebb kapitalista országokban, lehetőség szerint Angliában kell bekövetkeznie; ehhez képes Oroszországban következett be. Ideológiai önellentmondás: a forradalom győzelme egyidejűleg a forradalmi tan kudarca is. Mai ésszel nehezen felfogható, hogy miért is kellett magyarázkodniuk a régi marxistáknak a forradalom miatt. Marx úgy gondolta, hogy a történelemben először sikerült természettudományos igénnyel leírnia a társadalmi mozgások jellegét, azt, hogy mi áll a csaták és háborúk, a látványos felszín mögött. Szerinte: az osztályharc. Na mármost egy természettudomány ott különbözik a regisztratív tudományoktól, hogy tud jósolni. Predikciós hatalommal bír. Kiszámolhatjuk, hogy mikor forr fel a víz. A marxizmus természettudományos predikcióként állította, hogy a társadalmi alapok bizonyos fokán a „víz” felforr, fázisátmenet következik be, az osztályharc átlépi a kritikus határt, és forradalomba csap át. Ha más hőmérsékleten forr fel a víz, mint amilyen fokon az elmélet szerint kellene, akkor az elmélet rossz. A nagy októberi szocialista forradalom bekövetkezte ebben az értelemben semmisítette meg a marxizmus azon feltételezett képességét, hogy segítségével a társadalom természettudományos igénnyel megismerhető, s folyamatai az ismert törvények szerint megjósolhatók, ezért volt a nagy október épp a marxizmusnak ciki. A kudarc során a történetiségből ismét kizáródott a jövő. A história visszakerült a történelem szemétdombjára, s a szemétdomb könyvtárosi türelmű főgondnokaként megjelent Lenin, a marxizmus második nemzedéke. Reá hárult a feladat, hogy magyarázza a menthetetlent; bizonyítsa, hogy ami lehetetlenség, azt mégiscsak szabad.
Így jött létre a marxizmus–leninizmus, e komprádor-kompromisszum kiméra, mely szerint igaz ugyan, hogy a felépítmény az alapból következik, de a nagy október üdítő kivétel, mely erősíti a szabályt. Most pedig íme, színre lépett a marxizmus harmadik nemzedéke, Gyurcsány Ferenc, aki szerint már bizonyítani se kell, hogy valaha is volt alapja a dolognak: elég, ha a felépítmény működik. Ha valami létrejött, megideologizáljuk, elvtársak.
A piramist az alapjánál, de a piramisjátékot a csúcsánál kezdik építeni. Amit Lenin nagyban művelt és kommunista alapon, azt megtette Gyurcsány kicsiben és kapitalista alapon. Engedély nélkül építkezett, remélve, hogy a felépítmény majdcsak legitimizál. Miért is ne? Ha az eredeti tannak ellentmondva bekövetkezhetett a forradalom ott, ahol nem lett volna neki szabad bekövetkeznie, ha a kutyából császárszalonna lehetett, a Varsói Szerződésből pedig sült Brüsszel-szelet, akkor alaptalanul miért is ne volna felépíthető egy egész birodalom?
Momentán Nomentana est omen. Eladó az egész világ. Engedély nélküli felépítmény. A globalizált világ is egy hatalmas Nomentana Kft. Minden alap nélkül, de hatalommal felruházva. És kapaszkodjatok meg: működik. Eljár tengelyén. Ma már hiába vetkőzteted meztelenre a királyt: bejelenti, hogy ő mától fogva miniszterelnök, pőresége tehát érvénytelen. Bush elnök is le van vetkőztetve: semmi sem igaz abból, amiért Irakba ment, ám azért minden gond nélkül maradhat Irakban tovább.
A felépítmény: sátortábor a homoksivatagban, és nem fújja el a szél. A szórakoztatóipar több tőkét mozgat meg, mint a mezőgazdaság. Hovatovább az sem igaz, hogy kenyérrel él az ember, de Kína ilyen körülmények közt is jól tud lakni; mikor pedig még állt az alap, majdnem éhen halt. Rejtélyes válságmenedzserek megtanulták a folyamatokat olyképp kezelni és olyan keretek közt tartani, hogy a pedagógiai arányú katasztrófa sohase következzék be. Magyar nyelvre és országra lefordítva ez annyi, hogy a kiszolgáltatottság a viszonylagos szabadság ellenére is hosszú távon társutasunk marad.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.