Kampánytükör

OSSZIÁN
2006. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Arra kérlek benneteket, hogy alávalót és durvát,
igaztalant és hamist, személyesen bántót és tisztességben sértőt sem szóban, sem írásban, sem újságban,
sem könyvben ne kövessetek el.”
(Gyurcsány Ferenc)

A Népszabadság hétfői címlapján hathasábos fotó: Gyurcsány kinyújtja bal kezét, s feléje a tömegből ugyancsak kinyújtott kezek nyúlnak. Michelangelo teremtésjelenetének parafrázisa tömegdemokratikus hangszerelésben. Már csupán az a kérdés: a nép teremtette Gyurcsányt, vagy Gyurcsány az ő népét.

Worluk eljövetele. Tóta W. Árpádnak, aki immár a fél sajtó helyett megírja a cikkeket, s kiadja könyvben, mint egy lendkerekes Karinthy, már régen érik a Pulitzere mellé a Táncsics-díj. Mégis bűnösen hanyagolja ez a hálátlan kurzus: kiszúrja a szemét holmi közszolgálati Kultúrházzal meg kamera hungáriás előzsűrizéssel. Pedig olyan örökbecsű mondatokat tud a virtuális térbe pötyögni, mint például ezeket Orbán Viktorról a tévéviták kapcsán: „Hát elnök úr, ilyen égig érő pofátlanságot tényleg ritkán hallani. (…) Ezért nemhogy verbális támadás, hanem kétemberes frász járna.” Rögzítsük: a publicista fel akarja pofozni Orbánt, jelentkezik verőlegénynek. Nem kéne ezt megtagadni tőle: talán egy Andrássy úti pincében jobban ki tudná teljesíteni magát.

Az index.hu riportere a liberális kampánysátorból adott választási hangulatjelentést. Idézi például Kóka János exbencés miniszter szavait, amelyeket Horn Gábor kampányfőnökhöz intézett: „Nagyon jó a kedvem. És mindenki szépen fel van öltözve.” Lám, a ruha teszi a liberálist. Majd egy bájos életkép. „Kissé távolabb az FKF Rt. két narancssárgába öltözött munkatársának önfeledt pillanatokat szerez, ahogy a panoptikumban Kölcsey Ferenc műanyag laptopján valami elképesztő betűtípussal éppen a Himnuszt írja. »A Fidesz-rendezvény nem itt van!« – szól be valaki a hasonlóképpen narancssárgába öltözött mentősöknek.” (A magam részéről Kölcseyt meg a műanyag laptopot nem nagyon értem, még az idézettnél kevésbé elképesztő betűtípussal sem.) „»Én nem bízom a magyarokban. Mindig változást akarnak« – magyarázza barátnőjének egy pesszimistább lány.” Ezt meg végképp nem értem: ki beszél itt kiről? „»Írjunk bele!« – siet lelkesen egy kislány a másfél méteres Micimackó-figura melletti vendégkönyvhöz. »Hogy szereted a mézet?« – kérdezi az anyja.” Hogy is mondta Demszky? Budapest a liberális ékkő? „Odabenn a sajtóteremben ölelkező politikusok és hozzátartozóik. A hangulatra jellemző, hogy Csepeli György még az Indexnek is megbocsát. »Maga írta rólam, hogy én vagyok az ország harmadik legnagyobb hülyéje?« – kérdezi Király riportertől, akit végül arról biztosít, azért szereti az Indexet, és mindenkit üdvözöl, de tényleg.” A blogkirály sorszámozásába ehelyütt nem mennék bele, de a siófoki választókörzetében még harmadik se lett…

Telefonözön a választási furcsaságokról. Az újpesti Árpád-kórházból, ahová nem vitték ki a mozgóurnát, pedig ígérték. Választóköri elnöktől, aki azt panaszolja, hogy még az idős és beteg szavazókat kísérő szomszédok is ellentmondást nem tűrően behatoltak másodiknak a szavazófülkébe, ám a nagy tumultus miatt jegyzőkönyvet egyszerűen nem lehetett felvenni. De a legcifrább eset talán az volt, mikor a vélhetőleg fénymásolt „kék cédula” hitelességéről a kormánypárti szavazóköri elnök úgy akarta meggyőzni a fideszes delegáltat, hogy nyalják meg mindannyian. Miután erre a megszólított mégsem mutatkozott hajlandónak, az a salamoni megoldás született, hogy akkor minden párttól vonjanak le egy szavazatot. Aligha áll messze a valóságtól, hogy igencsak bajos volna e levonási és bélyegzőnyaldosási passzusokat megtalálni a választási törvény szövegében. S igazából azt sem tudom elképzelni: vajon mit csinálna egy ilyen kiélezett helyzetben egy EBESZ-megfigyelő? Nyalna? Nem nyalna? Mindenesetre Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke még az urnazárás előtt megnyilatkozta a nyilvánosságnak, hogy a választás törvényes és tisztességes. Mintha egy futballbíró úgy a 75. perc táján kezdene eszmefuttatásba a meccs egészéről. Mindeközben pedig Rytkó Emília választási irodavezető a Népszavában A nap embere lett. „Jó tudni ezekben a napokban is, hogy Rytkó Emília a helyén van” – írják. Én az irodavezető asszony helyében mindenesetre erősen elgondolkodnék, hogy vajon mit is csinálhattam rosszul.

A végső eredménytől függetlenül pár dolog függőben marad. Például, hogy a kormányalakítás májusi hírei elnyomják-e a Kulcsár Attila-per fejleményeit? Hogy a költségvetési hiányt a tervezetthez képest is két és félszeresére növelő, de ezt az adatot a választások első fordulója előtt önkényesen visszatartó Gyurcsány-kormány áldásos tevékenysége folytán meddig képes az ország elhessegetni az államcsőd rémét? Hogy miként viszonyul az újonnan hivatalba lépő legfőbb ügyész a bűncselekmény gyanúját felvető Gyurcsány-féle cégügyeknek az elődje által felvázolt értelmezéséhez? Hogy lesz-e új választás még idén, miként azt Tölgyessy Péter valószínűsíti? És egyáltalán: mit tartogat számunkra a magyar nyár?
OSSZIÁN

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.