A mester

„A csatornából elemi erővel tört fel a bűz. Logaiék fintorogtak és öklendeztek, de úgy érezték, a mester jelenlétében nem illik befogni az orrukat.”

Tompos Ádám
2015. 06. 05. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még tört mandulát is tett a bundába. Marika azért iparkodott ennyire, hogy tizenegyre kész legyen az ebéddel, mert nem beszélték meg előre, pontosan mikor érkezik a mester. Ez valahol művészet, arra pedig időt kell szánni, mondta nekik még az egyeztetéskor a mester, aki olyan jóízűen nevetett saját kijelentésén, hogy attól az egész Logai családnak muszáj volt mosolyognia.

A kis Logai Imrusnak persze csak egy suta vigyor jött össze. Nem csoda, hiszen a tehetséges focistának a mester látogatása miatt le kellett mondania a meccsét. Próbálta ő ugyan magyarázni a szüleinek, hogy a Takar FC kadétcsapatának kapitányaként és szűrő középpályásként neki muszáj játszania az örök rivális Csépa ellen, de Logaiék nem bizonyultak valami megértőnek. A család feje még Imrus edzőjéhez is átbiciklizett, és egy, a kertben termett, mosolygós Alexander körtével teli reklámszatyorral, valamint egy összegumizott, somlói galuskával megtömött műanyag dobozzal meggyőzte a trénert kisfia nélkülözhetőségéről.

Persze az öreg Logai Imrének is volt miért aggódnia. Nem tudta, hogy a mester fogyaszthat-e alkoholt. Biztosan sofőrrel érkezik, ez a minimum, amit megengedhet magának egy ekkora ember, intézte el magában az ügyet, de ez csak tetézte a gondjait. A saját házi pálinkájára ugyan rettenetesen büszke volt, de nem akarta csak úgy, ásványvizes pillepalackból kitölteni a mesternek, ahogy egyébként mindenki másnak szokta. Viszont a ház körül található összes üvegbe Marika paradicsomot tett el, úgyhogy az Imrus edzőjénél tett vizit után áttekert Tenei Laci barátjához, aki márkás külföldi italok üvegeit gyűjtötte a szekrénye tetején. Egy lengyel vodka flaskáját kérte el, abba töltötte a legjobb ágyas pálinkáját, az aszalt szilvákat hurkapálcikával tömködve bele az üvegbe.

A Logai-ház napsugarának, a cserfes kis Katinak is össze kellett szednie magát. Ez nem volt egyszerű, mert hiába ragyogta be szertelen vidámságával a legszürkébb hétköznapokat is ez a macskaszemű teremtés, egy átdiszkózott szombat este után ez még neki is nehezére esett. Persze próbált annyira sugárzó lenni a mester tiszteletére, amennyire csak lehet. Bevetette a háromnegyed órás sminkelést és az ötvenhét perces ruhaválogatást is, mert úgy hallotta barátnőitől, hogy a mester igen jóképű férfi.

A kaputelefon késő délután csengett. A Logai család kiöltözve szaladt a mester elé, aki öles léptekkel közeledett feléjük. A sietségben kicsit megizzadt homlokán egy rakoncátlan tincs himbálódzott, mindkét kezében volt egy telefon, az egyiken beszélt is, a másikat csak lóbálta maga mellett. Imruska meg is jegyezte, hogy biztos magát hívta fel, hogy fontosabbnak tűnjön előttük, mire kapott az apjától egy hatalmas fülest. A mester bemutatkozott Logaiéknak, az ebédre és a pálinkára vonatkozó invitálásokra ügyet sem vetett, nemes egyszerűséggel letérdelt a család előtt. Logai Géza egy méretes kampóval félrehúzta előtte a csatornafedelet, a mester pedig lemászott a mélybe, és alázattal munkához látott. – Nézzük azt a szennyvízszivattyút! – mondta. Lánccsörgés, kluttyogás, a szivattyú zúgása és a mester méltatlankodó hangja hallatszott. A csatornából elemi erővel tört fel a bűz.

Logaiék fintorogtak és öklendeztek, de úgy érezték, a mester jelenlétében nem illik befogni az orrukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.