Gratuláció

„Magyarok vagyunk, szeressük egymást. Higgye el nekem, én egyetlen rezsimnek sem vagyok az ellensége. Sőt, én mindegyiknek kifejezetten híve vagyok.”

Szabó Anna
2015. 06. 23. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt szerdán a köztársasági elnök a miniszterelnök ajánlására az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárává nevezte ki Köpeczi-Bócz Tamást, aki a szocialista kormányok idején százmilliárdos uniós támogatások felett őrködött Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc teljes bizalmát élvezve.

Köpeczi-Bócz úr előléptetéséhez – és morális hajlékonyságához – ezúton is gratulálunk: aki ilyen mértékben képes alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz, tényleg tudhat valamit. Mivel demokráciában élünk, nem illik ide Bacsó Péter A tanú című filmjében szereplő egykori nyilas detektívből lett későbbi kommunistabérenc, Gulyás Elemér esete, aki szerint „a jó szakemberre minden rendszernek szüksége van”. Ahogy azt Gulyás úr a pálforduláson megdöbbent Pelikán József gátőrnek elmagyarázza: „Magyarok vagyunk, szeressük egymást. Higgye el nekem, én egyetlen rezsimnek sem vagyok az ellensége. Sőt, én mindegyiknek kifejezetten híve vagyok.”

Ledőltek az ideológiai akadályok, a Fideszt senki sem vádolhatja azzal, hogy nem számít a szakértelem, hiszen a Magyar Bálint fémjelezte zászlóshajóprogramokat kezelő, a gyurcsányi időkben tündöklő Köpeczi-Bócz urat találták a legalkalmasabbnak a fejlesztéspolitikai államtitkári posztra. Nem számít, hogy az államtitkári megbízatás kifejezetten politikai jellegű, mert ezen a szinten – legalábbis elvileg – szükségeltetik a közös értékrend iránti elkötelezettség is. A szakmaiság feloldja azt az ellentétet, hogy a polgári értékrendnek nincs sok köze a gyurcsányi eszmékhez, sem a levitézlett Bajnai-féle közgazdasági tanokhoz. Ezt nem értették meg, akik tavaly tiltakoztak a III/II-es vezetői múlttal rendelkező Tasnádi László belügyi államtitkárrá való kinevezése ellen.

„Magyarország célba ér” – vallotta egykoron Köpeczi-Bócz főigazgató úr, és úgy tűnik, hogy – miután korábbi cimborái az országot az államcsőd szélére sodorták – ő személyesen célba ért. Nem hiába hirdette annak idején a gyurcsányi szlogent, miszerint „értékünk az ember”, lám, igaza lett. Már csak azt kell kiküszöbölni, hogy a 2010-ben megcsonkított, szándékosan elnagyolt „szakmai” önéletrajzok ellenére az emberek emlékezete még működjön.

Érthetetlen, hogy a fejlesztési minisztériumban miért okozott óriási felháborodást, amikor néhány hónapja egy másik volt gyurcsányi stábtagból faragtak helyettes államtitkárt, aki korábbi szakmai tevékenységéről szintén szemérmesen hallgatott. A polgári értékekhez már 2010 előtt is hű, most megrökönyödött apparátusnak el kell fogadnia, hogy a szakmaiság érdekében háttérbe szorulnak az erkölcsi megfontolások, és ez így van rendjén. Ne érezzék, amit Pelikán József gátőr, amikor a bírósági tárgyaláson meglátta Gulyás urat mint az új politikai rendszer bérelt tanúját, és ekképp fakadt ki: „Itt valami nem stimmel. Lehet, hogy én hülye vagyok, de itt minden össze van keveredve. Valami tényleg nem stimmel.”

Köpeczi-Bócz úr államtitkári kinevezése hivatalos politikai elismerést jelent, amire biztosan rászolgált, hiszen ezért léptették elő. Most már csak azt nem értjük, miért ekkora a háborgás az Altus megbízatásával kapcsolatban. Ők is csak „szakmai alapon” dolgoznak. Vagy nem?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.