Amit a szerbek tudnak, azt más nem

Egy 7,2 milliós ország három válogatottja is világversenyt nyert egy hét alatt. Önbizalma és sikeressége egymást magyarázza.

2015. 07. 01. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamit tudnak ezek a szerbek, amit senki más nem tud.

Vasárnap este volt szerencsém belepillantani tévén keresztül a nőikosárlabda-Európa-bajnokság budapesti fináléjának eseményeibe, ahol az előzetesen jóval esélytelenebbnek tartott Ana Dabovicék a tavalyelőtti döntős franciákat folyamatosan felőrölve, a legjobbkor jó sorozatokat produkálva győztek, teljesen megérdemelten. A végjátékban olyan színvonalú és alázatos csapatprodukcióval küldték pokolra a megbomlott franciákat, amilyent a sportágban korábban talán csak az amerikai Dream Teamtől láttunk, és amire olyan nosztalgiával gondolunk vissza. Győzelmükkel déli szomszédaink már meg is váltották a 2016-os riói repjegyeket.

Az eseménnyel gyakorlatilag párhuzamosan játszottak világliga-szuperdöntőt a férfivízilabdázók – még mindig ugye a szerbek –, és a bergamói tornán végig demoralizáló fölénnyel, határtalan magabiztossággal utasították maguk mögé a teljes mezőnyt házigazda olaszostul, ősi rivális horvátostul.

A két mérkőzésben közös volt, hogy heroikus kezdés után tündöklő befejezéssel jutott csúcsra a szerb csapat.

A kosarasok sikere miatt egy cseppet sem lehet amúgy rossz a szánk íze, hisz tök utolsók lettünk az erőviszonyoknak egyébként teljesen megfelelően, de a pólótornát végigkövetve azért fáj egy-két dolog.

Fáj például, hogy Horvátországtól, az USA-tól és még Ausztráliától sem túl szoros mérkőzésen kikapva végzett hatodik helyen a Benedek Tibor vezette magyar válogatott. S fáj az is, hogy ha valamely sajtóorgánum le merészelte írni a látottakról, hogy kifogásolható, nem tökéletes vagy rossz, a következő mérkőzésen élő adásban esett neki a szakkommentátorként behívott tréner. (Tisztelettel kérdezem: miért lenne kötelező minden bejegyzésben artikulálni, még 10-15-ös állásnál is a percről percre frissülő tudósításban, hogy a világ egyik legjobb csapata a miénk csak azért, mert olimpiai bajnokokkal szemben a tisztelet hangja ezt követeli meg?)

Fájó az is, és elgondolkodtató, hogy a szerb válogatott egy része éppen a magyar bajnok csapatban játszik – Mitrovic, Aleksic és Gocic a magyarországi pontvadászat és a világliga-szuperdöntő kulcsfiguráinak is nevezhetők –, miközben a hazai bajnok Szolnok magyar „fele” nem szállítja nyomaiban sem ugyanazt a sikert. Félreértés ne essék: a mindig, minden tornán eredménykényszer alatt játszó magyar férfivízilabda-válogatott – és ezt Benedek Tibor helyesen állapította meg – bizonyára nem mostanra időzítette a csúcsformát, sőt akár még egy közelgő vb-kudarc is megbocsátható, megmagyarázható lesz akkor, ha mondjuk megnyerjük az olimpiát jövőre

De térjünk csak vissza a szerbekhez, mert a kosár-Eb-n aratott diadal és az olimpia évét nyitó sima vízilabda-sorozatsiker mellé még odabiggyesztettek egy focis utánpótlás-vb-aranyérmet egy hete, a döntőben Brazíliát gyűrték le hosszabbításban.

Hogy mi lehet a titkuk? Ha megnézzük, mi várta a húsz éven aluli labdarúgókat Belgrád főterén egy hete, vagy hogy milyen ünneplésben részesítik vízilabdázóikat, kosarasaikat egy-egy ilyen siker után hazatéréskor, aligha kell magyarázni arról, milyen pályakép rajzolódik ki egy szerb kisfiú vagy kislány előtt: egy – ahogy szüleik valószínűleg megélik – szerencsétlen sorsú, megtépázott országú nép a csapatsportokban megtalálja kitörési pontját, ahol a siker maga magyarázza meg önmagát. Persze mit sem érne ez az embertelen elszántság, amellyel újra és újra hadba veti magát ez a kevesebb mint 7,2 milliós lélekszámú ország – mert bizony az mögé áll mindegyik csapatának, ha kell. A tudás, az erő és az önbizalom egyaránt táptalaja a sikereknek, és ha az egyiknek híján is vannak, a másik kettő felhúzza a hibádzóbb kompetenciát.

Legközelebb ezt az MTK László Csaba vezette labdarúgócsapata tapasztalhatja meg, a pesti kék-fehérek az Európa-ligában csapnak össze csütörtökön az újvidéki Vojvodinával. Hiába nem a Barcelona, ne higgyük, hogy az MTK-nak sok esélye van.

Bárcsak lenne!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.