Időzített bombák a szomszédban

A környezetszennyező marosvásárhelyi vegyi üzem sorsa nem Románia belügye.

Lukács Csaba
2015. 07. 21. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda délután 16 óra 20 perckor eddig ismeretlen okokból áramkimaradás történt a marosvásárhelyi Azomures vegyipari kombinát nagyfeszültségű transzformátorállomásán, amelynek következtében a teljes gyár áramellátás nélkül maradt. Ilyenkor minden technológiai folyamat leáll – magyarán a berendezések lekapcsolnak –, de a gyártósoron zajló kémiai folyamatokat nem minden esetben lehet megszakítani. Vészhelyzet állt elő az üzemben, és a robbanásveszély elkerülése érdekében a keletkező gázokat a szabadba engedték. A helyi környezetvédelmi felügyelőség egyelőre nem közölt hivatalos mérési eredményeket, de valószínűleg nagy mennyiségű szennyező anyag jutott a légtérbe a kombinátból.

A helyi Népújságnak nyilatkozó szakértő szerint a szerdaihoz hasonló áramszünetre rég nem volt példa, hiszen egyszerre állt le a gőzgyár, a savgyártó, az ammóniagyártó, az urea- és melaminrészleg, a műtrágyagyár, valamint a komplex, speciális műtrágyát előállító NPK-egység is – ez utóbbi a legszennyezőbb részleg az egész üzemben. Talán nem véletlen, hogy Európában sehol máshol nem működik ilyen egység, miközben kereslet van a termékre: a vásárhelyi mellett csak Indiában és Chilében gyártott komplex műtrágya van a nemzetközi piacon. A gyár másik nagyon keresett terméke az ammónium-nitrát, amely az egyik legismertebb robbanóanyag alapanyagát képezi. A világon már csak néhány helyen állítanak elő belőle ipari mennyiségben, éppen a sokat emlegetett környezetszennyezés miatt.

A baleset után a Transindex megkereste az Azomures szóvivőjét, Ovidiu Maiort is, aki sajtóközleményben jelentette ki: a berendezések leállása alatt a károsanyag-kibocsátás lokális jellegű volt, és ez normálisnak számít ilyen helyzetekben. A Maros Megyei Környezetvédelmi Őrség és az Azomures mérőműszerei szerint a légtérbe jutott ammónia koncentrációja nem haladta meg a megengedett maximális mértéket – egyéb anyagokról viszont nem beszéltek. Aurel Botezan, a kombinát műszaki igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, az üzemzavar nem jelentett veszélyt sem a dolgozókra, sem a lakosságra.

A Székelyhon tudósítása szerint az újságírókat a legszigorúbb biztonsági intézkedések közepette szállították kisbuszokkal az üzembe, ahol a műszaki igazgató szerint a termelés már újraindult, de a meghibásodás okozta kárt még nem tudták teljesen helyrehozni. Amikor az újságírók az iránt érdeklődtek, hogy amennyiben nem engedik ki a vízgőzt és a nitrogén-dioxidot, felrobbant volna-e a vegyipari üzem, az igazgató kikerülte a kérdést: arról beszélt, hogy ilyen esetben a biztonsági berendezés automatikusan bekapcsol, és megnyitja a szelepeket, ám ha ez mégsem történik meg, akkor a huszonnégy órás szolgálatot teljesítő műszaki operatőrök intézkednek.

A marosvásárhelyi vegyipari kombinát az egyedüli Romániában, ahol műtrágyát gyártanak. Az Azomures éves kapacitása 1,2 millió tonna, amelynek kétharmadát a hazai piacon értékesítik, de ennél jóval többre, 2,2 millió tonnára volna szükség az országban. A gyár nyereséges – korábbi török tulajdonosa épp egy rekordév után adta el 2011-ben egy svájci vállalatnak. Bár évek óta komoly probléma a kombinát környezetszennyező tevékenysége (tiszta időben tíz-húsz kilométerről lehet látni azt a füstoszlopot, amit a 147 hektáron elterülő üzem területéről eresztenek a levegőbe, ködös időben viszont az egész városban és a környező falvakban is érezni az irritáló gázt, amely sok embernél fulladásos tüneteket vált ki), érdemi lépések nem történtek a helyzet javítására.

Csak az idei évben legalább száz alkalommal lépte túl a város nitrogénszintje a megengedett határt, és többször akadt olyan nap, amikor a megengedettnél hatszor nagyobb értéket mértek! A Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség az idén eddig már háromszor büntette meg 50-50 ezer lejre (ez alkalmanként három és fél millió forintot jelent) a vállalatot, amely minden esetben óvás nélkül befizeti a kirótt büntetést.

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester szerint félő, hogy a környezetvédelmi előírások betartására megszabott végső határidő, 2016 decembere előtt újra gazdát cserél a kombinát, s akkor az új tulajdonost nem lehet kötelezni, hogy betartsa, amit a régi vállalt. Az Azomures jelenlegi vezetése azt ígéri: folyamatban van egy 200 millió eurós technológiafejlesztő beruházásuk, és ennek befejeztével olyanná válik az üzem, hogy minden környezetvédelmi előírást be fognak tudni tartani.

A folytonos ígérgetésbe viszont belefáradtak a vásárhelyiek, akik évtizedek óta ezt hallják, aztán a helyzet sohasem javul – a helyi magyarok egyszerűen csak elgázosításnak nevezik azt a cseppet sem ritka jelenséget, amikor a fojtó füst rátelepszik a városra. Az emberek egészségével fizetünk tizedet az ipar istenének – fogalmazott fanyarul valaki, amikor egy korábbi riportutam során arról kérdeztem, hogy lehet így élni. Saját tapasztalatból mondom: az Azomures jó tíz kilométeres körzetében nem látni madarakat sem.

Érthető hát, hogy vélhetőleg helyi lakosok angol nyelvű petíciót indítottak a kombinát ellen – a világhálós kezdeményezésnek eddig már közel 3200 aláírója van. A petíciót Karmenu Vellához, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosához címezték, és június 3-án indult. A kombinát a kezdeményezők szerint valós környezetvédelmi és egészségügyi veszélyt jelent: a kéményeken át nitrogén-, kén- és szén-oxidok, ammónia, valamint szilárd részecskék és illékony szerves vegyületek távoznak. A légszennyezést mintegy kiegészíti a Marosba engedett szennyvíz is; ez évente nagyjából 14,2 millió köbméter szennyező anyagot jelent, amely nagy mennyiségű arzént, fluort, foszfort, szulfátokat, nitrátokat, nitriteket tartalmaz.

A szerdai balesetre visszatérve gondoljuk csak el: ha már az üzem normális, hétköznapi működése is ennyire szennyező, akkor mennyire mérgező anyagok kerülhettek a levegőbe a vészhelyzet során, amikor szűrés nélkül engedték ki azokat a tartályokból, hogy elkerüljék a robbanást? És Erdélyben nem ez az egyetlen ilyen hely: Kiskapus például Európa legszennyezettebb települése volt a csernobili katasztrófa előtt. Az immár nagyrészt bezárt ottani üzemek olyan szinten szennyezték a környezetet, hogy a férfiak impotensek lettek, és azóta is általános a környéken a tüdőbetegség és a bőrrák. Kontinensünkön ott a legnagyobb a gyermekhalandóság, és a településen lakók mintegy tíz évvel élnek kevesebbet, mint az eleve nem túl magas romániai átlag.

Aki azt gondolná, hogy ez a kérdés Románia belügye, annak figyelmébe ajánlok két tényt.

Marosvásárhely Székelyföld fővárosának számít – arról a régióról van szó, ahol az erdélyi magyarok közel fele él. És emlékezzünk csak a tizenöt esztendővel ezelőtti tiszai ciánszennyezésre: a nagybányai Aurul bányavállalat zagytározójából kiszabadult cianid- és nehézfémtartalmú szennyezés a Tiszára érkezve nálunk okozott természeti katasztrófát. Az Azomures légvonalban 250 kilométerre sincs a magyar határtól – ahogy a csernobili radioaktív porfelhő is megérkezett hozzánk, nincs kizárva, hogy itthon is megkóstolhatjuk, mit engedtek szabadon szerdán a tartályokból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.