Nyárcsináló fecskék

Ne bízzuk el magunkat, de egyre több a gasztroterror végére utaló jel.

Veczán Zoltán
2015. 08. 30. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak rá jelek, hogy hazánkban a vendéglátás – már az a szegmense, amely a csirkeaprólékot újrahasznosító kifőzde és a Michelin-csillag között található – kezdi maga mögött hagyni a nyolcvanas-kilencvenes évek egyenéttermeinek zsírszagú örökségét. Hol erőteljes, határozott, hol bátortalanabb mozdulatokkal, de gyorsuló ütemben szakítja le magáról a posztkádári múlt gúzsba kötő, használt olaj és vizezett sör mélyére húzó, súlyos láncait. Óvatos optimistaként az ember igyekszik nem belelátni minden árva fecskébe a nyár első jeleit, de amikor már akármerre megy, és fecskéket lát a bágyadtan tallózó varjak fölött csivitelni, hajlamos elhinni, hogy tényleg valamiféle változás előszelét érzi.

Tapasztalatszerzésünk alapvetően pár Balaton-parti településre (Fonyód, Balatonszéplak, Balatonakali, Szabadisóstó) és a fővárosra korlátozódott, s továbbra sem állítanám, hogy most már bármelyik étteremben, büfében vakon mernék akármit rendelni. Az is igaz, hogy ismerősök vagy szakblogok ajánlásaival felvértezve eddig is fel lehetett kutatni a jó helyeket, de az, hogy a véletlenre bízva magunkat is találtunk olyanokat, ahová jövőre is szívesen mennénk, valljuk be, igenis haladás. Visszaszorulóban van a vendéget fejőstehénnek néző mentalitás, múlóban a tegnapi maradékok eladása kreatívan újraértelmezett fogásként, viszont az alapanyagok felhasználásában egyre több a valódi kreativitás, és a mézesmázos kedveskedés helyett is gyakoribb az őszinte segítőkészség. Mindez sokszor olyan helyeken, amelyektől első ránézésre az ember semmi jót nem remél.

Klasszikus alföldi étterem a Balaton-parton, kockás terítővel? Persze, ismerjük Aztán jöttek a meglepetések: a vizezett tömények helyett mézsűrűn folyt az aperitif, a helyi bor kifogástalan volt, a vaddisznópörkölt nemkülönben. Angus marhából készült hamburger megfizethető áron és kellemes csalódások további sora. Fonyódon a vasútállomás restijében, Széplakon egy egyszerű, évek óta ott üzemelő büfénél találkoztunk hasonló reformokkal. Bolti borunkat készségesen nyitó pincérek, házi bort vásárlás előtt megkóstoltató büfés – mintha nem is az a Balaton lenne, ahol néhány éve jártunk. Az első fecskék csapást mértek az egyen-igénytelenségre, és ha a vendégek egyre nagyobb része szakít majd a pusztán megszokásból látogatott „oposszumhúsos” hamburgert, zsírban úszó lángost, cafatokból összeklopfolt bécsi szeletet árusító büfékkel és vendéglőkkel, talán hamarosan csak rossz emlék lesz a régi balatoni gasztroterrorból.

Budapesten is érzékelhető a javulás: van például egy íróról elnevezett cseh kocsma a belváros szívében, amely korsó gyanánt csapolt három és fél decis söreiről közismert, a vendégeket folyamatos fogyasztásra erőszakosan ösztökélő pincéreiről, mégis mindig telt házas forgalma volt – mert belátható távolságban csak itt adtak jó cseh sört. Aztán nyílt két másik hely, hasonlóan jó sörrel, de egészen más hozzáállással, és a vendégek szépen elkezdtek átszivárogni oda. Napnál világosabb: ha az előbbi hely nem változtat sürgősen a szemléletén, akkor addig fog működni, amíg a lendület, az emberek megszokása viszi, aztán lehúzhatja a rolót. És ez így is lesz jól. Ha már sok, a pártokból és a demokráciából kiábrándult embernek nem is maradt másba beleszólása, egy módon még mindig bármikor, közvetlenül szavazhat: a pénztárcájával. Ha pedig elegen költik el jó helyen a pénzüket, akkor nemcsak régi fecskéink kapnak erőre, hanem újabbak és újabbak jönnek majd; ha befejezzük az érdemtelen varjak etetését, akkor előbb-utóbb vagy éhesen károgva odébbállnak, vagy rájönnek, kifizetődőbb fecskeként viselkedni. Úgy pedig már elegen lesznek, hogy elhozzák a nyarat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.