Unokaszülők

Nem gondolnám, hogy a parlamentben kell legyártani a női önmegvalósítás receptjeit.

Körmendy Zsuzsanna
2015. 12. 17. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem berzenkednék amiatt, hogy a házelnök kijelentette, unokákra vágyik, sok-sok kisgyerekre. Csak örülhetünk, ha olyannyira otthon érzi magát a nyilvánosságban, hogy ezt a legféltettebb kívánságát, amelyet a kandalló tüzénél melegedve kizárólag a kedves családjával kellett volna megosztania, elmondta nekünk is. Ha én konzervatív politikus lennék, akkor persze ez a kérdés nekem másképpen vetődne föl. Semmi esetre sem unokákat vizionálnék boldogságom csúcspontjául, már csak azért sem, mert a populáció tetemes része nem rokonom. S ez még akkor is ténykérdés, ha mostanában magas beosztású politikusok és közéleti notabilitások büszkék a rokonaikra, akár földárverésre is beküldik őket maguk helyett, vagy lakást, házat vesznek a nevükben, annyira bíznak lelkük jobbik felében vagy sarjaikban. Konzervatív politikusként arra biztatnám a nőket, hogy gyerekeket szüljenek, és ne unokát a nagypapának. Gyereket, aki önmagáé és Istené, és persze anyáé-apáé. És nem tartanám kínosnak, hogy így a nagypapa csak ötödik lenne a sorban. Sőt, ha udvarias, és előreengedi a nagymamát, akkor csak a hatodik.

A bajt éppen abban látnám, hogy a fiatal magyar nők és férfiak egy elég tekintélyes hányada emberi jogainak kiteljesítése ürügyén azt állítja, ő nem érett arra, hogy szülő legyen. A bulvárlapok szívesen helyet adnak mindenféle kiélt arcú, negyvenes évei közepén járó celeb nyilatkozatának, miszerint neki még érnie kell az apasághoz (legutóbb Mester Tamás tett ilyen épületes kijelentést). A magyar viszonyokra mi sem jellemzőbb, hogy ezt egy férfi nagypapakorban is mondhatja anélkül, hogy halálosan nevetségessé válna. Senki nem világosítja fel: te, haver, ha negyvenöt évesen nem vagy érett az apaságra, akkor felejtsd el az egészet, mert ez most már csak rosszabbodik. A nemzés még csak menni fog, de hogy fogsz hatvan felé a fiaddal versenyt futni a Margitszigeten?

A celebvilágban a nők negyvenen túl, a férfiak hatvan felé válnak anyává, apává, de ez korántsem követendő. A gyerekvállalás kitolódása az egyik legszerencsétlenebb tendencia a nyugati társadalmakban. A huszonéveseket, amikor azt hiszik, ráérnek családról gondolkozni majd a harmincas-negyvenes éveikben, komoly meglepetések érhetik másfél-két évtized múlva termékenység, teherbeesési valószínűség, párválasztási lehetőségeik beszűkülése és még számos más tekintetben. Viszont ha a magát éretlennek tartó korosztályban mégis bekövetkezne a gyermekáldás, ők aztán egyből megtalálják a nagyszülőket, és odasózzák nekik elvakult szemük feleslegesnek érzett fényét. Ők valóban unokát szülnek, és nem gyereket. Unokákat a nagyszülőknek. A szó szoros értelmében.

Ha én konzervatív politikus lennék, semmi esetre sem adnék tanácsot nőknek úgy, hogy egyéni élethelyzetüket nem ismerem. Nem az otthonmaradásukat forszíroznám, hanem számon tartanám, mire van igényük: arra-e, hogy félállásban tovább dolgozhassanak, vagy ha hazaviszik a munkát, amelyhez félórás megbeszélésre be kell menniük, akkor a munkahelyükön legyen egy szoba, ahol megetethetik a gyereküket. Nem gondolnám, hogy a parlamentben kell legyártani a női önmegvalósítás receptjeit. Rájuk bíznám a döntést, mire büszkébbek, a gyerekükre vagy a munkájukra. Sőt, igyekeznék ellesni tőlük, miért kiegyensúlyozottabbak, mint a túlfeszült férfiak. Rádöbbennék, hogy azért, mert váltogatják sikerforrásaikat: munkahelyi kudarcok után a gyerekeikben vigasztalódnak, ha pedig a gyerekük frusztrálja őket, megtalálják magukat a munkában. Mert férfiembert elbizonytalanító, kétkulacsos önmegvalósítók. Mind.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.