Tízmillió a tízmillióért

Támogatásért gyereket szülni? Ha maradunk a rideg számoknál, ebben sajnos a kormánynak van igaza.

Veczán Zoltán
2016. 01. 06. 9:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan elülnek azok a hullámok, amelyeket Kövér László és Ákos szavai okoztak. Kidühönghették magukat a minden hölgyet konyhába és szülni küldő, a nemzethalált kizárólag a dolgozni (is) merő nők nyakába varró nemzeti macsók éppúgy, mint a negatív terhességi teszttel flangáló feministák, vagy a „tűnj el a szülőcsatornámból” típusú plakátmondatokat dühösen magasba emelők.

Találkoztam jóval árnyaltabb véleményekkel is a téma kapcsán, onnan kezdve, hogy a politikusok, zenészek efféle nyilatkozatai csak ártanak, egészen addig – az új, háromgyerekes családmodellt támogató kormányprogramra is hivatkozva –, hogy a munkahelyeken sokszor eleve kivételeznek a családosokkal, most meg még ki is stafírozzák őket az adófizetők zsebéből. Azt viszont kevesen vitatják, hogy valamit kell tenni a népességfogyás ellen.

Kövér László, bármilyen nyersen fogalmazott is, nem tett mást, mint megmutatta a nemzetgazdaság gépezetét az olajpiszkos, elkopott fogaskerekekkel. Azt mondta, több alkatrészt kell gyártanunk, és amit gyártunk, azt meg itthon kell tartanunk, különben végleg tönkremegy a masina. Alkatrészimport kizárva – tehette volna hozzá a migránsokra célozva. Akárhogy nézzük, ez a gondolatmenet nem éppen a keresztény humanizmust juttatja eszünkbe, de a fő baj az, hogy ezen álláspont szerint az egész felelősség a nők nyakába varrható. Holott ami a dolog emberi vetületét illeti, abban bizony vastagon benne vagyunk mi, férfiak is. Eleve jó pár évvel később kezd el igazán csörögni a biológiai vekkerünk, ráadásul minden leendő apa – érthető módon – szeretne ideális körülményeket biztosítani a gyerekeinek. Vagy csak retteg az életszínvonal-csökkenéstől és attól, hogy életében nem jut el többet síelni.

De a házelnök legalább őszinte volt. Ezzel szemben Angela Merkel meglehetősen visszatetsző módon a humanizmus álarca mögé rejtette azt a tényt, hogy a német gépezetnek még több, százezernyi új „alkatrészre” van szüksége, a német gyermekek felnevelésénél pedig olcsóbb szír és afgán fiatalokat átképezni és munkára fogni. Berlin gazdasági megfontolásokból visszaél a menekülők helyzetével, hiszen sem a BMW-t, sem a német államot nem érdekli, milyen vallási vagy kulturális hátterű dolgozók érkeznek, a lényeg, hogy olcsóbbak legyenek a hazaiaknál, pörögjön az üzlet, és nőjön a GDP. Mindezt az álnokságot ráadásul leöntik az önzetlen segítségnyújtás szirupos mázával, hogy aztán követendő példaként mutogassák Európa-szerte.

Ehhez képest még Kövér atyai zsarnokoskodása és Ákos kioktató modora is egyenesebbnek tűnik. Ugyanakkor nem lehet a nőket valamiféle monolit tömbként kezelni, és ekként fogalmazni meg velük szemben elvárásokat. Hiszen ott vannak az egyéni élethelyzetek: másfajta dilemmával küzd a nyelvészkarrier előtt álló diáklány, mint az a nő, aki a negyvenhez közeledik.

És akkor az érzelmi biztonságról még nem is beszéltünk, hiszen jogos elvárás a nők részéről, hogy szeretetet és odaadást kapjanak tőlünk – ezt viszont már végképp nem lehet kormányprogrammá emelni. Túl azon, hogy sokan Magyarországon is szívesen feláldoznák a szentséges Életszínvonal oltárán a családdal kapcsolatos terveiket, az érzelmi intelligencia és az empátia annyira hiánycikk lett, hogy – nem vicc – okosszőnyeg vigyáz a nagyszülőkre, applikációk „nevelik” a gyermekeket, és interaktív játékot gyártanak még a kutyáknak is, amely eldobja a labdát, ha visszahozzák. Egy ilyen világban tíz plusz tíz ropogós millió ígérete sajnos többet nyom a latban, mint bármilyen nemes érzelem, vagy közösség iránti szolidaritás. Így hát – ha maradunk a rideg számoknál – ebben sajnos a kormánynak van igaza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.