Az érpataki modell

Ki fog végre Orosz Mihály Zoltánnak segíteni a társadalmi integrációban?

Lakner Dávid
2016. 02. 24. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megijedtek a romák Tiszavasváriban, és tömegesen vették ki gyerekeiket a helyi óvodákból, iskolákból, miután híre ment, hogy a település együttműködést kötött Orosz Mihály Zoltán szervezetével. Az érpataki polgármester érkezésének célja a Jobbikhoz kötődő Alfahír szerint, hogy megmutassa a cigánysornak: a társadalmi együttélésnek vannak szabályai. Az Orosz nevével fémjelzett Becsület Légiója állítólag a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének hatékonyabbá tételében, valamint a rendteremtésben segédkezne – bár korábban a településvezető beszélt arról is, hogy a szervezet célja a „liberális ügynökökkel\" való „közjogi frontharc\", meg arról, hogy az üdvösség elérését segítenék lelki-spirituális tevékenység végzésével.

A pánik egyszerre eltúlzott és érthető. Oroszék nyilván nem azért érkeznek, hogy rögtön elkezdjék összeszedni és állami gondozásba vinni a szegény roma családok gyerekeit. Másrészt viszont hiába a reakció túlméretezettsége, az ember valószínűleg maga sem tenne másként: emlékezhetünk például arra a videóra, amin Orosz iskolás gyerekek előtt beszélt „mocskos liberálisokról\" és „buzifelvonulásról\", miközben a polgármester mögött aprócska kislány tartotta az Árpád-sávos zászlót. Az efféle megnyilvánulásait látva feltehetőleg egy szülő sem engedné szívesen gyermekei közelébe a férfit, aki máskor izraeli vezetőnek öltöztetett bábut akasztatott, vagy a Budapest Pride-on balhézott, hogy fel akar menni a kamionra.

Orosznak a törvénnyel is meggyűlt már a baja: a bábuakasztás miatt vádat emeltek ellene, de közokirat-hamisítással is gyanúsították. Feltehetőleg jogosulatlanul használ doktori címet, hiszen az azt kiállító „teológiai akadémia\" ilyen cím adására egyáltalán nem jogosult. Egy ilyen ember kíván példát mutatni másoknak, ő beszél a törvények betartatásáról és a társadalmi integrációról (a tiszavasvári polgármester, Fülöp Erik videójában Oroszt egyenesen társadalmi integrációs szakértőnek nevezik). De ki fog végre Orosz Mihály Zoltánnak segíteni a társadalmi integrációban? A különféle furcsa maskarákat magára öltő, a figyelmet folyamatosan magára irányító vezetőnek láthatólag mind a törvények betartása, mind a társadalomba való beilleszkedés problémát okoz.

A független polgármestert a Jobbik jobb szélén szokás elhelyezni, így remek próbája lehet a párt állítólagos néppártosodási folyamatának, hogy felvállalják-e az érpataki vezető tevékenységét. A mostani eset azt bizonyítja, hogy nagyon is: Orosz mellett nemcsak a volt jobbikos képviselő Zagyva György Gyula, hanem a jelenlegi honatya Volner János is elindult „rendet tenni\" Tiszavasváriba. A párthoz kötődő Alfahír pedig pozitívan számolt be a megkötött együttműködésről, sőt, a portál főszerkesztője, Magvasi Adrián Facebook-oldalán vette védelmébe Oroszékat azokkal szemben, akik szerinte „jellemzően azt szajkózzák csak, hogy itt most valami rasszista hadjárat indult szegény felzárkózni kívánó romák ellen\". Magvasi a Magyar Nemzet Online-t is idesorolja, csakhogy sérelmezett cikkünkben nem rasszista hadjáratról írtunk, és a tiszavasvári együttélési problémákról sem esett szó.

Az, hogy a településen irgalmatlanul nehéz anyagi körülmények közt kell élniük sokaknak, ugyanúgy tény, mint hogy közbiztonsági gondok is akadnak szép számmal, ezeket pedig orvosolni kell, méghozzá törvényes keretek között. Valóban szükséges a felzárkózás, de hogy ennek az indulatokat felkorbácsoló Orosz csak gátja lehet, az egészen bizonyos. Az Alfahír főszerkesztője szerint Orosz és Zagyva nem csinál mást, mint „elmennek, és felmutatják a normát azoknak, akikhez a politikusok és a jogvédők csak a szavazatok megvásárlása céljából [...] mennek\". Orosz és Zagyva, amint felmutatják a normát? Ha a Jobbikhoz kötődő lap azt gondolja társadalmi normának, amit ők eddig a nyilvánosság előtt képviseltek, úgy kijelenthetjük, hogy Vonáék néppártosodása csak porhintés. Ha még a kevéssé beszámíthatónak tűnő Orosztól sem tudnak búcsút venni, akkor hol az ígért mérséklődés?

Pedig nem muszáj Orosszal jóban lenni, ahogy az ózdiak esete is mutatja: nemrég Janiczak Dávidnak ment neki Érpatak vezetője nyilvánosan, akaratán kívül jobb színben feltüntetve az ózdi városvezetést. Ha az, amit Janiczak Ózdon csinál, „az érpataki modell teljes elárulása\", akkor olyan nagy baj nem lehet vele. Nehéz nem arra gondolni, hogy valójában arról van szó: az ózdiak nem kértek Oroszék rendteremtőiből. Mert azoknak épp annyi közük van az ózdi mindennapokhoz, mint a tiszavasváriakhoz.
Tiszavasváriban éppúgy szükség van a közbiztonság megteremtésére, ahogy más településeken is. Lehet beszélni problémás roma családokról épp úgy, mint elképesztő nélkülözésről és társadalmi feszültségről. Csak azt nem kellene mondani, hogy Orosz Mihály Zoltán a megoldás, és nem a probléma része.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.