Vicces felnégyelések

Nagy felhajtás kísérte nemrég egy Uruguayban élő magyar dizájner legújabb munkáit.

Veczán Zoltán
2016. 05. 06. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy felhajtás kísérte nemrég egy Uruguayban élő magyar dizájner legújabb munkáit. Mint honlapján írja, a Hungaro Philia sorozatot a művész, „Pista Contenta” honvágya és a magyar történelmi legendák iránti szeretete inspirálta. Valóban rengeteg az ötletes és vicces alkotás a háromdimenziós tervek között: Toldi Miklós GPS, amely világító petrencerúdjával mutatja az utat, Dózsa György sakk-készlet, ahol a – stílszerűen vörös – bábok kizárólag parasztokból állnak, vagy az egri nőket formázó zuhanyfejtartó. Aztán jönnek a meredekebbek: a Zách Felicián körömreszelő még hagyján, de előkerül a lefejezett Hunyadi Lászlót ábrázoló késélező vagy a hordó alakú Szent Gellért koktélshaker. Na meg van Szent Koronát mintázó kötött sapka és Szent Jobbot ábrázoló metrókapaszkodó is. Az ember kuncoghat a morbidabb ötleteken, vagy megvonhatja a vállát a szakrális tárgyakon úgymond honvágyból ironizáló művész elborultabb megoldásain – volt ez már rosszabb is. De a médiában felmagasztalt tárgyak egyike mégiscsak szemet szúrhat: a Trianon party mix tálkészlet. Nem, nem, soha nem keverednek össze a rágcsálnivalók! – így a szlogen.

A műalkotás láttán sok minden átfutott az agyamon. Talán bennem van a hiba, de nem tudok nevetni az ország huszadik századi történelmének legnagyobb tragédiáján, amely további katasztrófákhoz vezetett. Kelet-Európában szocializálódtam, ahol annyi az egymáson ejtett seb, hogy egyesek egész nap ezeket nyalogatják, másokat meg felejtésre biztatnak. Mintha a másik ember sebe csak afféle karcolás lenne, közösen kellene nevetni rajta, attól elmúlna. Pedig minden szenvedéstörténet egyedi. Az nem működik, hogy az én gyászom csakis áhítatot és pátoszt érdemel, a tied jobb esetben türelmetlen ujjdobolást, amíg kivárom siránkozásod végét, rosszabb esetben pedig gúnyterápiát, hogy kigyógyulj belőle végre, és ne kelljen hallgatnom, mert borzasztóan unom. Ez a gyász-kettősmérce szélsőséges mértéket is ölthet, mint például azoknál a fiataloknál, akik az Auschwitz-Birkenauhoz tartozó egykori slawiecicei koncentrációs táborba szöktek be, és rendeztek grillpartit a krematórium kemencéjében.

„Pista Contenta” számos alkotásában megfogalmazódik a kormány és a nacionalista pátosz kritikája, és ez rendjén is van. Van helye az iróniának akár nemzeti tragédiák témájában is: mondjuk a felnégyelt emberkét mintázó Koppány-sütőforma tényleg vicces. Csak hát az egykori vezér ötvenedik unokája sem él már, míg a holokausztnak vagy Trianonnak a mai napig sajgó sebei vannak az elpusztított vidéki zsidóság, a fél évre rá lemészárolt délvidéki magyarok vagy az öt generáció óta facsargatott határon túliak képében. A már beforrt vágások hegeit halványíthatja az irónia ecete, nyílt sebbe önteni viszont furcsa gyógymódnak tűnik – az áldozat felszisszenésén megdöbbenni meg legalábbis az empátia hiányát mutatja.

Nem gondolom, hogy az uruguayi művész Trianon party mix tálja szándékosan olyan ízléstelenül kegyeletsértő akart lenni, mint mondjuk a slawiecicei fiúk a maguk piknikjével. Lehet, hogy ez egy őszinte gesztus a posztmodern groteszk nyelvén. Az is elképzelhető, hogy a békediktátum következményei olyan távoliak az alkotó számára, hogy ő már csak a heget látja, és bele sem gondol, hogy másnak nap mint nap tépkedi fel a sebet a mindennapos megaláztatás. Pedig ha valamire szükség volna a sérelmek feldolgozásához, az az empátia. Főleg a közelmúlt eseményei kapcsán, amelyeknek következményei ma is velünk élnek, sokaknak mindennapi tapasztalatként. Hogy egy pofon mennyire fájt, azt pedig csak az tudja, aki elszenvedte – és ebből a szempontból lényegtelen, hogy zsidózás vagy bozgorozás kíséretében kapta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.