Az úttörő igazat mond és igazságosan cselekszik

Ha kulcsfontosságú a hatalomnak valami, akkor nem számítanak az elvek és a magasabb célok.

Gulyás Balázs
2017. 06. 27. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megírta az újság, hogy a Budai Kerületi Bíróságon bejelentették: a magyar állam peren kívüli egyezséget köt Rácz Péterrel, az úttörőszövetség utolsó elnökével.

Tizenhét éve naiv szervezője voltam egy tízezres tagságú ifjúsági egyesületnek. Elhittem, saját magamnak is, hogy ha már mi a kutyánk kölykének az anyaállata van hatalmon, akkor nem lehet korlátja a kommunistákból lett üzletemberek elszámoltatásának. Az elszámoltatás kifejezést persze akkor nem is ismertük, egyszerűen úgy véltük, hogy az úttörőszövetség és a Kommunista Ifjúsági Szövetség vagyonának jobb helye is volna, mint hogy magánvagyonokká, egyebek közt timföld- és kozmetikai gyárakká transzformálódjék. Akkor még csak tíz évvel jártunk az úgynevezett rendszerváltás után, valós esélyt láttunk rá, hogy az irdatlan méretű vagyon jelentős része megkerülhet, nem válik köddé, így azok a bizonyos megalvadt struktúrák sem maradnak annyira gennyesen alvadtak. Igen, kedves olvasó, már feljebb is írtam: naivak voltunk.

A médiát számunkra addig elképzelhetetlen mértékben érdekelte a téma. Egyik alelnökünk megemlítette egy vidéki rendezvényen a terveinket. Tudniillik, hogy kezdeményezzük a KISZ-vagyon (közte Csillebérc) eltűnésének elszámoltatását, az eltüntetők felelősségre vonását – és máris reggeli tévéműsorok stúdióiban találtuk magunkat. A híradó is foglalkozott a témával. Aki a post-truth, a tények utáni világban is szeretne olyan luxuspassziónak hódolni, mint az úgynevezett utána-nézni-dolgoknak, még most is ezernyi cikket talál a témában egy egyszerű internetes kereséssel. Az akkori kormányhoz eszmeiségében közeli ifjúsági szervezetként végre volt egy témánk, ami igazságos és jó volt, illeszkedett a narratívánkba (akkor még ezt a szót sem ismertük), a sajtó is szerette, és ami a legfontosabb volt, mélységesen hittünk az igazságunkban.

Nem sokkal azután, hogy megjelentünk „a” témánkkal a médiában, bekéretett engem az Ifjúsági- és Sportminisztériumba Deutsch Tamás, aki sokak által lélegzet-visszafojtva várt sikeres államvizsgáját követően miniszterré emelkedett éppen. Arra kért bennünket, hogy osszuk meg a feladatokat. Nekik mint akkor (is) vezető kormánypártnak megvan a megfelelő jogi- és államapparátus-beli erejük, hogy valóban megtörténjék az elszámoltatás, így viszik a dolog jogi részét. Mi mint ifjúsági szervezet kezeljük a kérdés kommunikációs aspektusát.

A médiavisszhangnak hála sokan osztottak meg velünk információkat és dokumentumokat arról, hogyan folyt a kommunista ifjúsági szervezetek vagyonának lenyúlása. Azok átadását is vállalnunk kellett a deal keretében. Rettentően örültünk, hogy felkeltettük egy kormánytag figyelmét, és úgy véltük, a világnézetileg azonos platformon lévő kormánypártnál jó kezekben lesz az ügy, így belementünk a feladatmegosztásba. Mondanom sem kell, hogy az ügyünket alig pár nap alatt lenyúlták a médiában is. Nem mi jártuk már a tévéstúdiókat, hanem a miniszter úr, de ez csak mellékszál a sztoriban. Akkor úgy voltunk vele, hogy kár, hogy nem mi beszélhetünk a sajtóban a saját témánkról, de legalább valaki megleckézteti a komcsikat.

A perek, amelyeket a miniszter ígért, elkezdődtek, és a pompás magyar népszokás szerint nyúltak, mint a rétestészta. Ahányszor azóta – immár külső szemlélőként – olvastam a jogi felelősségre vonásról a nyilvánosságban, büszke lehettem magamra. Egy apró dologban én is adhattam annak az országnak valamit, amely a hazám, amely felnevelt és amely értelmiségit faragott belőlem. Kicsi dologban ugyan, de végre nem leszünk következmény nélküliek ezen a 93 ezer négyzetkilométeren.

Most, tizenhét évvel később azt látom, hogy az állam – ugyanazzal a vezető kormánypárttal az ország élén, mint 17 évvel ezelőtt – kiegyezik a korábban még helyretenni tervezett komcsikkal. Egyszerűen kiszáll a Csillebérc-perből – és fizet. Hogy mihez akarnak kezdeni a megszerzett ingatlannal, az mellékes. A lényeg, hogy akkor, ha kulcsfontosságú a hatalomnak bármilyen okból valami – legyen az egy egykori úttörőtábor, mint jelen esetben –, akkor nem számítanak sem az elvek, sem a magasabb célok, sem semmi. Ha „kell”, akkor az ördöggel is kiegyezünk.

A jogról mint szempontról már rég lemondott mindenki, így nem nevettetem ki magam azzal, hogy megemlítem. Végső soron ugyanolyan csalódás lehetne ez is – ha még számítanának ebben a hazában az ilyen dolgok –, mint az elmaradt rendszerváltás és az ugyancsak elmaradt számonkérés. Ugyanúgy egy illúzió foszlott szerteszét. Mint tudjuk, a polgári Magyarország természete szerint politikai termék volt. Úgy tűnik, az volt az antikommunizmus is.

A szerző filmes szakember, közíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.