Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Célt tévesztő tabudöntés

Általános, egyenlő és titkos választójog – az erről szóló vitát a történelem már lezárta.

Szerető Szabolcs
2017. 08. 12. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általános, egyenlő és titkos választójog – ez a fundamentuma annak a politikai rendszernek, amelyben élünk, s amely keretet biztosít a nyugati típusú, a pártok és jelöltek szabad versengésére épülő demokráciának szerte a világon. Ennek megkérdőjelezése, a választójog gyakorlására jogosultak körének szűkítése tabu. A Jobbik nemrégiben bedobott korlátozó javaslata – a nyolc általánossal nem rendelkező, illetve írni-olvasni nem tudó magyarok nem járulhatnának az urnák elé – már csak ezért sem támogatható.

Nyilvánvaló, hogy a középre húzódás nehéz. A kormányzati ambícióhoz nélkülözhetetlen műveletét végrehajtó párt maga is tudja, hogy elképzelése megvalósítására nincs esély. Egyfajta tesztelésnek szánhatták, s úgy sejtem, a felvetett korlátozásnak nagyobb a társadalmi támogatottsága, mint ahogy azt sokan gondolják. Nemcsak holmi elitista, értelmiségi nyafogás, hanem a demokráciáról folytatott eszmetörténeti viták állandó eleme, hogy a népképviseleti rendszerekben olyanok is döntési helyzetbe kerülnek, akik nem rendelkeznek a felelős állásfoglaláshoz szükséges ismeretekkel, készségekkel. 2002-ben, az első Orbán-kormány bukásakor fideszes körökben divat volt méltatlankodni azon, hogy miként befolyásolhatta az ország sorsának alakulását megannyi tájékozatlan, megtévesztett honfitársunk szavazata. A Jobbik javaslatára össztüzet zúdító Fidesz amúgy a papírformát hozva megnyerte az álszentség aktuális versenyszámát: ő is nekiindult már tabut dönteni a lényegében hasonló célú választási regisztrációról, illetve a gyermekek utáni pluszszavazatokról szóló ötleteivel; utóbbi az egyenlő szavazat elvét sértette. De hogy megismételjem a mostani felvetéssel kapcsolatos véleményemet: a létező problémára bizonyosan nem nyújt megoldást a pusztán a végzettséget figyelembe vevő cenzus. Hallottam én már égbekiáltó ostobaságot diplomás, magasan kvalifikált ember szájából, és igenis létezik az a bizonyos sokat emlegetett józan paraszti ész, az ép ítélőképesség megléte nem iskolai papírhoz kötött.

Amit a Jobbik javaslata az irányt kissé elvétve valójában célba vett, az a magyar parlamentáris hagyomány dicstelen eleme, a választást beszennyező, a törvényeket rendre leleményesen kijátszó visszaélések sorozata. Vagyis a szavazatvásárlás. A választási korrupció. Bár tetten érni a bűnösöket csak a legritkább esetben sikerül, mindenki tudja, hogy a veszély valós, a jelenség ma is létezik, legfeljebb a mértékéről lehet vitázni. És elsősorban a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb, jellemző módon kevéssé iskolázott polgártársaink voksáról van szó. Akik egyébként hajlamosak távol tartani magukat a politikától, jelentős részükben nincs hajlandóság a szavazásra sem. Éppen ezért a politika a kampányon kívüli időszakban általában tudomást sem vesz erről a rétegről. Felemelni, helyesebben: a felemelkedéshez hozzásegíteni őket nehézkes és költséges folyamat, ráadásul a befektetés rövid távú politikai haszna felettébb bizonytalan. Olcsóbb és célravezetőbbnek látszik hát négyévente valamilyen trükkel kicsalni e körből minél több szavazatot. Azt hiszem, sokan ismerünk efféle történeteket.

A tömegdemokrácia tökéletlensége nem mai felfedezés, a káros jelenségek ellen fel lehet és fel is kell lépni. A hosszú küzdelemben kiharcolt általános választójog visszametszése viszont bizonyosan nem jó irány. Az LMP máshol keres kitörési pontot: a választásra jogosultság korhatárának 16 évre csökkentésével éppen nem jogkorlátozó, hanem kiterjesztő javaslatot tett, ami szimpátiát és támogatást érdemel. A múlt század elején Tisza István nagyon is józan megfontolásból óvott a szavazati jog gyors és radikális kiterjesztésétől, mondván, csak a műveltség gyarapodása révén válhat a nép védetté a demagógiával szemben. Az akkori vitát a történelem lezárta, ám a politikai osztály felelőssége nem illant el: tájékozott, a manipulációs gépezeteknek ellenállni képes, felelős döntést hozó választói közösséget megfelelő oktatási rendszer, széles kör számára hozzáférhető kulturális javak és sokszínű, kiegyensúlyozott nyilvánosság formálhatnak. És itt bizony van mit számon kérni a mostani kormányon.

A felháborodáson, a tehetetlenség hangsúlyozásán és megvalósíthatatlan ötletek felvetésén túl az ellenzéknek lenne lehetősége az értelmes cselekvésre is. Például gondoskodhatna arról, hogy minden szavazókörben legyenek megbízható emberei. Gyakorolhatna folyamatos nyomást a kormányra a külföldön dolgozó magyarok joggyakorlása előtti akadály lebontása érdekében, s rábírhatná őket a szavazásra. Kellő erő híján pedig felesleges a valóban durván aránytalan és kizárólag a Fidesz–KDNP által megszavazott választási rendszer teljes megváltoztatását a zászlóra tűzni. Elég lenne végre alkalmazkodni hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.