A tinédzsereknek is választójogot adna az LMP

A Jobbik a választójog korlátozásával, az LMP a tágításával állt elő. Szavazhassanak-e a tanulatlanok vagy a 16 évesek?

MN
2017. 08. 07. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő műveltségi cenzus helyett bővítené a választásra jogosultak körét: már 16 éves kortól szavazati jogot adna minden magyar állampolgárnak, és fejlesztené az állampolgári ismeretek terjesztését. Az LMP ifjúsági szervezete első lépésben az önkormányzati és az EP-választáson, valamint a helyi népszavazásokon adna lehetőséget a részvételre. Egyben elutasítják a Jobbik műveltségi cenzusát.

Apostol Klaudia és Páli Zoltán, a Lehet Más a Jövő társelnökei szerint nemzetközi tapasztalatokkal összhangban a választójogi korhatár lecsökkentését fokozatosan terjesztenénk ki a választásokra: első lépésként az önkormányzati és az európai parlamenti választáson, valamint helyi népszavazásokon vehetnének részt a 16 év feletti állampolgárok. Egy ciklussal később pedig az országgyűlési választásokon és az országos népszavazásokon is szavazhatnának. A választhatóság feltétele nem változna, jelöltként tehát továbbra is csak nagykorú állampolgárok indulhatnának.

Lapunknak Páli Zoltán a kezdeményezéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az ötletet felkarolta a Lehet Más a Politika is, és az őszi parlamenti időszakban a párt be is nyújtja az erre vonatkozó javaslatot a parlamentnek. Jelen pillanatban nem foglalkoznak azzal, hogy a kormánytöbbség támogatja-e őket, inkább megvárják a szavazást. Remélik, hogy a parlamenti pártok megértik, Magyarország akkor lehet jobb hely, ha minél többen szólnak bele a közügyekbe. Ezzel egyben reflektálni kívántak a Jobbik múlt heti felvetésére is, miszerint iskolai végzettség alapján szűkíteni kellene a szavazásra jogosultak körét.

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa az LMP javaslatát illetően elmondta, Ausztriában már gyakorlat, hogy aki betöltötte a 16. életévét, szavazhat. Az ilyen törvénykezésnek szerinte az lehet a célja, hogy növelje a választási részvételt és közelebb vigye a politikát a fiatalabbakhoz. Vitatéma lehet a felvetés, amely, úgy látja, nem ördögtől való.

A Jobbik javaslatát azonban politikai öngólnak látja, mivel a javaslat megvalósítására semmilyen esély nincs. Egyrészt mert a Jobbikon kívül nincs, aki támogatná, másrészt mert választási jogelvekkel áll szemben a felvetés, például az általános választójog elvével, ami a 21. századi demokratikus jogállam sarokköve. 

Nagy Attila Tibor szerint egyébként, ha a Fidesz politikai hasznot látna a Jobbik javaslatában, talán el is gondolkodna rajta, de a párt jelenleg nem ért szót a fiatalokkal a felmérések szerint, míg a Jobbik köztük erős. Korábban egyébként a kormánypártoktól sem volt idegen az az ötlet, hogy adminisztratív eszközökkel korlátozzák a választójog gyakorlását, pont erről szólt az előzetes választói regisztráció. Ezt 2012-ben fogadták el, szakítva a korábbi gyakorlattal, amely szerint a választói névjegyzéket automatikusan, a népesség-nyilvántartás alapján állítják össze. A regisztráció végül az Alkotmánybíróságon vérzett el: Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére a testület úgy találta, hogy a regisztráció korlátozza a választójogot.

A parlamenti pártok részéről egyedül Gréczy Zsolt kívánt reagálni a felvetésre, ő elmondta, a Demokratikus Koalíció elnökségének napirendjén ezek a kérdések nem szerepelnek, és álláspontjuk szerint szerencsésebb lenne, ha a demokratikus ellenzék arra összpontosítaná az erejét, hogy az egészségügy és az oktatás válsága megoldódjon. Gréczy Zsolt elmondta, ennek a vitának semmi értelme nincsen, hiszen semmi nem kényszeríti a Fideszt, hogy nyolc hónappal a választások előtt a kérdéssel foglalkozzon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.