Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Trianoni türelemjáték

A trianoni károkozás kijavítását kizárólag területi autonómiával lehet elérni.

Pap Krisztián
2017. 08. 10. 15:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A trianoni problémákkal kapcsolatban időnként elhangzott az a vélemény, hogy majd jön az Európai Unió, a határok átjárhatósága, és ez megoldja a határon túli magyarság szorongató helyzetét. Már 2004 óta tagjai vagyunk az EU-nak, a határok pedig 1990 óta könnyen átjárhatók, valahogy mégsem érezzük, hogy a magyarok erkölcsi, politikai pozíciója jelentősen javult volna. Jeszenszky Géza úgy véli (Nemzetállamok és nemzeti kisebbségek, Magyar Nemzet, 2017. július 29.), hogy „Trianon következményeit kizárólag az egységes, a személyek és az áruk szabad mozgását lehetővé tevő, vámhatárok nélküli Európa tudja enyhíteni”. Nehéz egyetérteni ezzel a véleménnyel. Ha a határok légiesítése nem hozta el az enyhülést, vagy nem átütő módon, akkor egy újabb gazdaságtechnikai jellegű változás sem fogja. A dél-tiroli osztrákok autonómiáját sem valamiféle gazdasági integráció teremtette meg, hanem a dél-tiroliak következetes küzdelme szabadságjogaikért. Ráadásul Dél-Tirol Olaszország egyik leggazdagabb tartománya, vagyis nem anyagi okok miatt volt erős az autonómiatörekvés. Mélyebben van a probléma, ahogy ezt Jeszenszky is érezteti, amikor az EU irányítóinak felelősségét emlegeti.

Brüsszel jelenleg teljesen érzéketlen a magyarság száz éve húzódó trianoni problémái iránt, ahogy vallási, történelmi kérdésekkel is csak akkor foglalkozik, ha valamiért rákényszerül. És ez a hozzáállásuk előreláthatóan nem is fog változni. Már csak azért sem, mert ha a valóban kényes kérdéshez hozzányúlnának a brüsszeli bürokraták, azzal rögtön négy másik országgal kellene konfrontálódniuk. Azoktól a hivatalnok mamelukoktól, akik igyekeznek minden kellemetlenség elől kitérni, nem várható, hogy ilyen szintű nehézséget felvállaljanak. A másik, ezzel szorosan összefüggő probléma, hogy Brüsszel és a jelenlegi magyar kormány viszonya nem mondható felhőtlennek, hiszen az Orbán-kabinet bebizonyította, az ellenőrizetlen, tömeges népvándorlás határozott ellenrendszabályokkal jelentősen lelassítható. És ez egy igen kellemetlen pofon Merkelnek és Brüsszel fura urainak. Nem is fogják elfelejteni Budapestnek. Ezért a jelenlegi EU-s politikai garnitúrától elvárni, hogy égető bajainkra gyógyírt találjanak, egészen reménytelen.

A Magyar Nemzet oldalain is többen leírtuk azt a meglátásunkat, hogy a trianoni károkozás kijavítását kizárólag területi autonómiával, vagyis a közigazgatási határok átrendezésével lehet elérni. Tegyük hozzá rögtön, ez a lehető legnehezebb út, mégis ezen kell végigmenni, még akkor is, ha a lehetőségre jelenleg szinte semmi esély sincs. Elsősorban azért nincs, mert az anyaországban sincs meg hozzá a társadalmi egység, ami ezt támogatná. De a szlovák, ukrán, román, szerb területen élő magyarok is igen nehezen mernek megmozdulni jogaik érvényesítése érdekében, érthetően. A sovinizmusukat gyakran kinyilvánító érintett államok nem, vagy nehezen tűrik a kisebbségi hangokat, de attól még a szabadságjogok makacs dolgok, főleg ha ki tudunk állni értük.

Csak az idő változtathat a trianoni helyzeten, hiszen 1990 óta egy folyamatosan változó világban élünk. Hogy az idő nekünk dolgozik-e ebben a kérdésben, ahogy Jeszenszky reméli, még nem tudni. A változás csak akkor érkezik el, ha magunk is készen állunk rá. Addig is türelmes és lankadatlan munkával kell készülnünk. A volt külügyminiszterrel annyiban viszont mindenképpen egyetérthetünk, hogy közös dolgainkat kizárólag békés megoldásokkal kell tudnunk véghezvinni. A Horthy-kormányok a fegyveres harcot is vállalták volna a határrevízió érdekében, de abban a pillanatban, ahogy lehetségessé vált a békés rendezés, rögtön elfogadták, előre látható hiányosságai és a bizonytalan következmények ellenére is. A magyarság egyik legfontosabb feladata már száz éve ennek a lehetetlen helyzetnek a békés rendezése, ami igen sok türelmet és szorgalmat igényel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.