Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Politikafesztivál-szezon

A volt villanyszerelő biztos benne, hogy a faluját hamarosan üdülő migránsok lepik el.

Lakner Dávid
2017. 09. 15. 14:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éjszaka közepén Béla (79) megint arra riadt, hogy valaki dörömböl az ajtaján. A nyugdíjas mozdonyvezető gyöngyöző homlokkal húzta magára a takarót, remélve, hogy zaklatói gyorsan megunják a dolgot. A férfi az utóbbi napokban ki sem mert mozdulni a lakásából. Mióta egy újságírónak beszámolt keserű tapasztalatairól, üldözőin eluralkodtak az állatias indulatok. Névtelen, fenyegető üzeneteket csúsztattak be az ajtó alatt, rajtuk lakáskultúra-magazinokból kivágott betűkből formázva ez állt: „Vona ezért még megkeres, te vén szennyvízláda.” Béla a negyediken lakó Komlósék fiára, Kareszre (24) gyanakszik, aki már nem visel bakancsot, viszont jobbikos. Az utóbbi hetekben rendszeresen beüvölti neki: „Mire én megyek nyugdíjba, már bérunió lesz!” A férfi próbált Komlós anyuka lelkére beszélni, de az is csak legyintett. Valószínűleg Dúró Dóra-szimpatizáns.

Nem csak rajta vett erőt az utóbbi hetekben a félelem. A szomszéd Marika néni (74) a piacra sem mer kimenni, mióta a kis kerekes bevásárlótáskáját gyűlölködés tárgyává tették. Az egykori gyógyszertári alkalmazott azon gondolkodik, hogy unokaöccséhez, Zsolthoz (66) költözik. Viszont fél elindulni, mióta egy politikai párt a vidékieket tette célpontjává. Marika számára nem titok, hogy a hetediken lakó Tomika (21) momentumos. Korábban rendszeresen utánakiabálta az utcán: „Istenkém, mennyire rühellem a magadfajta vidékieket, vén banya!” A fiú azt is hozzátette, hogy vigyázzon, majd a Fekete-Győr András móresre tanítja. „Előbb az origósok, aztán maga jön!” – fenyegetőzött a fiú. Marika biztos benne, hogy mostanában csak azért vonult vissza ez a Tomika, mert készül az őszi zavargásokra. Közben látni, ahogy a lakótelepi pingpongasztalnál üldögél a többi kis Soros Györggyel együtt. Nemrég volt a kezükben egy Srdja Popovic-útmutató is. Huligánok – kiáltaná utánuk, ha merné.

Marika irigykedik Zsoltra, aki ugyan csak hetven kilométerre lakik Budapesttől, de így is vidéki kormányszimpatizánsnak számít. Szereti a hazáját, a migránskvótát nem, és egyesek szerint csak a köztévét nézi. Hűséges Fidesz-szavazó, igaz, még senki nem magyarázta el neki, mit jelent a gazdasági függés az oroszoktól. Marika büszke az unokaöccsére – akire annyit hivatkoznak a hírműsorokban. Legutóbb mondjuk azt hallotta a politikai elemzőtől, hogy Zsoltnak csak a rezsicsökkentés számít, meg hogy legyen a boltban tej, és az emberi jogokat úri huncutságnak gondolja. Akadnak rosszindulatú, balliberális „szakértők” is. Amikor Marikának azt kellett hallania az egyiktől, hogy ugyanez a Zsolt az emberi jogokkal mit sem törődik, nagyon felbosszantotta magát. Hangosan pörölt a tévével, pedig azt általában csak Németh Sándorral szokott vasárnaponként.

Ez a köztévés dolog nem is igaz, Zsolt mást is néz, miután az unokája, Péter (23) bekötötte neki az internetet. Azóta a kedvenc foglalatossága az internetes póker és az, hogy hosszú kommentekben küldjön el mindenkit a fenébe. Ilyenkor trágárul ordibál, és a XX. század traumáit hörgi fel. A volt villanyszerelő biztos benne, hogy faluját hamarosan üdülő migránsok lepik el. – Csak nehogy Soros nevessen a végén! – kiált fel olykor elkeseredetten. Tudja, hogy ez felháborító. Múltkor rá is kiabált egy ilyen sötét alakra, aki fejtetőig be volt burkolózva, de kiderült, hogy csak a Részeges Lali (64) az, aki a nyugdíja megérkezését ünnepelte. Zsolt nem bírja Lalit. Az a hülye állítólag Botkát szereti!

Az ellenszenv kölcsönös. Lali, aki valaha kőművesként kereste kenyerét, biztos benne, hogy Zsoltot valaki fizeti azért, hogy folyamatosan kommenteket írjon. Úgy sejti, egyenesen a Lendvay utcából irányítják a férfit, aki régen jó ember volt. Csak aztán, Lali álláspontja szerint, „megőrült”. Valószínűleg nem akarja, hogy fizessenek a gazdagok – vonja le ilyenkor a következtetést. Lali a kocsmában hall ezt-azt, és biztosra veszi, hogy hamarosan stadionépítés kezdődik a faluban. Talán ott akar majd az egyik kormánypárti lap főszerkesztő-helyettese végezni a Botka úrral – aggódik Lali. Felháborítónak tartja a dolgot, nem tudja, hogy képesek egyesek idáig jutni. – Ezért a lámpavason fogtok lógni – kiáltja oda néha elkeseredetten Zsoltnak, akivel egyébként együtt jártak általános iskolába, majd tinédzserként közösen ittak a közeli Szolnokon. Akkor még együtt hajkurásztuk a csajokat – emlékszik Zsolt is, aki szerint viszont Lalit azóta elragadta a genderszekta. Ide nem fog transznemű mosdókat telepíteni – dühöng magában.

Igaz, most nem ér rá ezzel foglalkozni, mert tudja, forró ősz közeleg. Lélekben maga is készülődik, de előbb még fel kell hívnia a Pétert. Rég nem hallotta már a hangját annak az áldott jó gyereknek. Szeretné, ha a fiú többször is meglátogatná, és bemutatná végre újdonsült menyasszonyát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.