Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

A cinizmus keretei

Sosem voltunk ennyire unalmasan megvezetve még. Ez pedig nem sok jót ígér.

Vass Norbert
2018. 01. 11. 6:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mafla arcú, robusztus férfialak idegenkedve, de elszántan tartja markában a milói Vénusz makettjét, míg főkötős asszonya vaskos kötetet ajánl figyelmébe. Kerényi Jenő Szocialista kultúra című életnagyságú szobra a Magyar Nemzeti Galériában látható Keretek között – A hatvanas évek művészete Magyarországon című tárlat egyik kulcsműve. A tűnődő páron kíváncsiság és tétovázás egyszerre lesz úrrá a szépség közelében. Mit nekik tört karú antik márvány, erős váll az ő istenük! – gondolhatja, aki végigjárja a pompás tárlatot.

A szocializmust elvégre konzerveken hizlalt bicepszek és tartósított ígéretek építették. A készülés, a gyarapodás talán a hatvanas évek legfontosabb metaforája és hazugsága. És bár az évtized elején álltak még az alacsonyra ácsolt bitófák, a foghíjtelkeken emelet épült emeletre, az égbe törő jégszekrényösszkomfort pedig lehűtötte lassan a forradalmi hevületet. A gőzölgő gulyás fölött jóleshetett belegondolni: a határ a (vörös) csillagos ég.

Az üzenet tehát nem volt túl bonyolult, és az említett kiállítás látni engedi azt is, milyen változatos tónusban, hányféle csatornán juttatták el a honpolgárokhoz, mennyire mesterien hajtogatták megállás nélkül, apró változtatásokkal mindenhonnan ugyanazt. A hősies és soha meg nem álló építkezés eredményeihez idomult a belsőépítészetnek az orosz absztrakt hagyományokat háziasító, mai szemmel meglehetősen megmosolyogtató formakultúrája is. Nem volt már szükség Szabad Nép-félórákra, a frissen a panelokba költözőknek a bumfordi műbőr bútorok, a Fürge ujjakban közölt horgolási minták és a kacsintós pénztárcák egyaránt azt sugallták: dőlj hátra, élvezd az életet! A leszámolásoknak, lám, vége. Kevesebben lettünk, igaz, és bár továbbra is szemmel tartunk, figyeld a híreket te is, tájékozódj! Íme, a szobádban böhöm nagy televízió vibrál, a mi kutyánk kölyke pedig már az űrben ugat. (Ott is pusztul el, de mi akkor sem lassítunk!)

Még egy szál, a kiállításon túlról. A békemozgalom és az űrverseny eszement paradoxonát a Kádár-kori játszóterek esztétikuma is visszatükrözte. Ilyen-olyan sérüléseket mindenki szerzett ezeken a rideg fémből és korhadt fából összetákolt, rakétákat, tengeralattjárókat, kibelezett űrbázist mímelő mászókákon, amelyek fakó festésükkel bágyadtan lakták be a porózus díszkaviccsal és a marxizmus félreérthetetlen kritikáját megfogalmazó kutyagumikkal otthonos parkokat. A homokozóba piszkító ebek azzal szembesítették a kölyköket, hogy az építkezést provokátorok aknamunkája nehezíti olykor. Minden mindennel összefügg. A hidegháború szimbolikája már óvodáskorban felsejlett.

De elkalandoztam. Arról akartam írni még, hogy a Kádár-kor iránt érzett minden ellenszenvem ellenére el kell ismerni: bujkál abban valami ördögi báj, hogy a mindent behálózó, alattomos, cinizmussal is alaposan átitatott agresszív politikai üzenetkézbesítés valamennyire legalább választékos volt akkoriban. Hogy nemcsak az újság, de a köztéri szobor meg a filmplakát, nemcsak a híradó, de a váró falán a csempe, sőt a közértben a kávédaráló is mondta, csak mondta. Mára mindebből mintha csak a cinizmus maradt volna. Fölhangosított hangszórókból kiabált egyenmondatok, amelyeket visszhangzó felületek másolnak végtelenül. Egysíkúbb, szürkébb a propaganda.

A XXI. században se szükség, se idő nincs keretekkel piszmogni. Felesleges Vénusz-makettel bíbelődni, kiüresedtek a formák. Nem is bajlódik ezzel manapság a politikai kommunikációért (vagy bármilyen kommunikációért) felelős agytröszt. Az 1968 és 2018 között eltelt ötven évben hatványra emelték a hatékonyságot. A toldozott-foldozott utópia virtuális szellemharccá alakult. Szemünk előtt zajlik az utolsó utáni elképzelt összecsapás. Sosem voltunk ennyire unalmasan megvezetve még. Ez pedig nem sok jót ígér.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.