időjárás 15°C Amália 2022. október 7.
logo

Ifjabb Soros Budapesten osztotta az észt

Megyeri Dávid
2019.06.27. 10:00
Ifjabb Soros Budapesten osztotta az észt

A szomorú, egyben nevetséges CEU-szappanoperáról képtelenség, hogy ne jusson eszünkbe Karinthy Frigyes Így írtok ti-jéből a krimiparódia: „A pincében talált holttesten semmiféle erőszak nyoma nem látható: sehol sebesülés, fojtogatás jele, az egész test szabályos, a tüdők hibátlanok, érverés rendes, szemei jók, tauglich ohne Gebrech. Negyven-negyvenöt éves férfi benyomását kelti, beszél angolul, németül.” A Soros-egyetem állapota is ilyenféle: semmi jele a megszűnésének, él és virul, hiába csap a független-baloldal hatalmas jajveszékelést, hogy úgymond elkergették Magyarországról.

Legutóbb az egyik Soros-fiú, Alex és a CEU rektora, Michael Ignatieff mondott apokaliptikus mélységű gyászbeszédet az amerikai felsőoktatási tevékenységgel nem rendelkező egyetem holtteste felett, utóbbi egy Der Standardnak adott interjúban is siránkozott. A Soros fiút láthatóan nem zavarta, hogy azt az egyetemet nyilvánítja Magyarországról elüldözöttnek, amelyen ő maga tartja az évzáró beszédet a diplomaosztón, miként Ignatieffet sem, hogy egy nem létező, állítólag már a földdel egyenlővé tett univerzitás vezetője.

Tudjuk: mindketten azt érzékeltették, hogy a megszűnés, elüldöztetés igazából a jövőre vonatkozik. De vajon mitől van olyan érzésünk: ezt a megszűnés feletti borongást majd éppúgy és épp itt hallhatjuk jövőre és még ki tudja, hány évig azután is az aktuális diplomaosztókon? Hazánkban ugyanis minden hatévesnél idősebb ember tudja: a CEU úgy megy, hogy valójában marad.

Ezt támasztják alá Ignatieff mondatai ugyanezen az ünnepségen, miszerint Budapest marad a CEU szellemi otthona. Azt is kinyilatkoztatta: „Az elkövetkező években is lesz CEU a Nádor utcában! De a továbbiakban nem adhatunk ki amerikai diplomát ebben a városban, ezért azokat Bécsben fogjuk kiadni.”

Hát akkor most melyik Ignatieffnek higgyen az ember? Aki szerint elüldözték őket, vagy aki szerint mégsem? Megcáfolta főnökét, a kis Sorost is, aki azt mondta: „A CEU-t betiltották. S ennek következtében ténylegesen elüldözték Magyarországról.” Majd elpanaszolta: „Akik ezt okozzák, megúszhatják. Szégyen, hogy Európa többi országa szó nélkül tűri az eseményeket. Az Európai Unió történetében először fordult elő, hogy egy tagállamban betiltanak egy egyetemet.” Hozzátette: „Alig várom a napot, amikor Magyarország ismét demokratikus ország lesz.” A 2006 ősze óta aratott összesen tizenegy fideszes választási győzelem tehát semmis. Demokrácia az, amikor a balliberálisok alakítanak kormányt. Ezt majd ifjabb Soros és apukája eldönti.

Ehhez vegyük hozzá a rektor kritikáját az interjúban: „Mindig azt képzeltem, hogy majd a német kancellár vagy a francia elnök egy nap felhívja Orbánt, hogy kérdőre vonja, hogy mit csinál, de ez nem történt meg.” Zavarónak tartotta azt is, hogy miközben szerinte Magyarország az uniós kifizetésektől függ, ezt nem használták ki. Vagyis a Soros-corporation szerint az a demokrácia, amikor a nép által megválasztott vezetőket hatalmi szóval leállítanak, s országokat uniós pénzmegvonásokkal fenyegetnek. De az nem szégyen, hogy egy állítólagos világverő egyetem képtelen arra, hogy egy kulipintyón kívül valódi képzést nyújtó intézményt is felmutasson az anyaországában. Szerintük az sem szégyen, ha sok más külföldi egyetemmel ellentétben nem tudják betartani a törvényi előírásokat.

Ha Karinthy élne, megihletnék ezek az abszurditások, és megírná Így nyírtok ti címmel. Elnézve a Soros-klán eszement vagdalkozását, s azt, hogy a jelek szerint az unióban sem lesz automatikusan nekik parírozó többségi szavazógép: az ordibál, akinek a háza ég.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.