időjárás 1°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Erkölcsi leckék a francia értelmiségtől

Jean-Paul Garraud
2020.04.06. 12:00
Erkölcsi leckék a francia értelmiségtől

Az Európai Unió tizenhárom országa – köztük Franciaország is – közös nyilatkozatukban „mélységes aggodalmukat fejezték ki a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok bizonyos intézkedések elfogadásából fakadó megsértésének kockázata miatt”. És mégis, Emmanuel Macron köztársasági elnök kedvenc kifejezése szerint más időszakhoz képest a válság és a háború idején olyan vezetőkre van szükségünk, akik megelőznek, előkészítenek és döntenek. Mindez nagyon is hiányzik a mi kormányainknál, akik épphogy csak kullognak a Covid–19 okozta járvány nyomában.

A francia értelmiség okostojásai, akik rendre felsorakoznak Macron mögé, felkapták a vizet Orbán Viktor magyar parlamenttől kapott felhatalmazásának hírére.

Jellemző francia szokás olyan erkölcsi leckéket adni az uniós tagállamoknak, amelyek mindenekelőtt saját magunkra kellene hogy érvényesek legyenek. Az Orbánt bírálókban – akik most a „félelmetes nacionalista diktátor” jelzővel dobálóznak – fel sem merül, hogy Emmanuel Macron teljhatalommal rendelkezik. A parlament mintha nem is létezne itt, a média egy része az elnök kedvében jár, Macron szentséges „nemzeti egysége” pedig arra való, hogy megóvja őt és igazolja a világjárvánnyal kapcsolatos hazugságokat, a döbbenetes állami botrányokat.

Ne felejtsük el, hogy a francia elnöknek és végrehajtó szerveinek az egészségügy sürgősségi állapotára való tekintettel széles körű hatalmat szavaztak meg március 23-án, ráadásul hét végén, ami törvénysértő. Hadd emlékeztessek arra is, hogy a járvány ürügyén az igazságügyi miniszter ötezer börtöntölteléket engedett szabadon, akik szűrővizsgálat nélkül távoztak és szívódtak fel a francia társadalomban, miközben a lakosságnak kötelező betartania a vesztegzárat. A börtönre így vonatkoznak a szabályok!

Felvilágosult demokratáink, Orbán piszkálói nem találnak semmi kivetnivalót az elítéltek szélnek eresztésében, akik életveszélyt jelentenek az állampolgárok egészségére és biztonságára. A felvilágosultak mindezek ellenére megszavazták a döntést! Magyarország egy olyan demokrácia, amely a 2018. évi törvényhozási választásokon nagy többséget biztosított Orbán Viktornak és pártjának. Ez a választási győzelem a közvetlen és általános választójog alapján történt, amely lehetővé teszi az alkotmányos változtatásokat, ahogy ezt Franciaországban többször is megtették.

A magyar kormány felhatalmazást kapott arra, hogy rendeletekkel hozzon törvényt a pandémia elleni küzdelem idején. Ám folyamatosan hangsúlyozzák, hogy a kormánynak adott különleges felhatalmazás akkor jár le, amikor a járványt legyőzték, és ez szigo­rúan a vírus, illetve következményei elleni küzdelemre korlátozódik. Akkor pedig mitől rettegnek a mi okostojásaink?

Macron és lekötelezettjei attól tartanak, hogy sikeres lehet a nemzeti identitás megvallásának általuk gyűlölt politikája. Az ország határainak időben történt lezárásával, a lakosság és a leginkább veszélyeztetett korosztály védelmének megteremtésével, a hazai termékek előnyben részesítésével, a nemzeti ipar támogatásával, az ellenőrizetlen migrációs hullám elutasításával, a vírus teremtette váratlan vészhelyzet elleni gyors reagálással és minden emberi tartalék mozgósításával Orbán Viktor példásan bizonyíthatja, hogy az ­európai népekre kényszerített globalista politika nemcsak haszontalan, de káros is.

Ezt Macron elnök nem képes megemészteni. Előbb-utóbb vagy lelép, vagy belátja: vox populi, vox Dei.

A szerző európai parlamenti képviselő, Franciaország

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.