Centrális bajok: marakodás a koncért

Ahogy az Indexnél, itt is belháború zajlik a „függetlenobjektívek” között.

2020. 06. 26. 15:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajban van a Central Médiacsoporthoz tartozó jó pár kiadvány. Nagyon nagy bajban. Akkorában, hogy a lapok dolgozói, most, a hó elején, a szokásos időpontban, amikor a fizetésük utalásáról szóló SMS megérkezett a telefonjaikra, azzal szembesültek, hogy jóval karcsúbb összegből kénytelenek a függetlenobjektiv újságírást gyakorolni. (Értsd: a kormányt támadni és az ellenzéknek kampányolni.)

Ez praktikusan azt jelentette, hogy a portfólióba tartozó 24.hu, a Story, a Nők Lapja, a Best, a Startlap, a Meglepetés, a Színes RTV, az NLC, a Marie Claire, a Vezess.hu és több más, internetes és nyomtatott sajtótermék minden dolgozójának március 23-án Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonos-vezérigazgatója e-mailben jelentette be a működési költségek csökkentését, két nappal később pedig minden munkatársra kiterjedő átmeneti munkaidő-csökkentést rendeltek el, amihez kapcsolódóan a béreket is mérsékelték.

Szóval hatalmas bajban van a Central Médiacsoport. Akkorában, amekkorában még talán sosem volt.

· A független újságírás egyik utolsó bástyája készül épp eldőlni.

· Orbán a Népszabadság és az Index után a 24.hu-t is be akarja szántani, a földdel teszi egyenlővé, hogy a végén a szokásához híven jó alaposan be is sózza a kicsinált lapok még ki sem hűlt helyeit. Mert már csak ilyenek ezek a diktátorok, nem szeretik, ha mindenféle újságok megírják, hogy diktátorok.

Az utóbbi napokban ilyen és ehhez hasonló hangokat lehet hallani, ilyen kommenteket lehet olvasni.

Csakhogy.

A legkevésbé sem erről van szó. Sem ebben az esetben, sem az Index esetében nem az történik, ami a hír hallatán az elmúlt napokban megjelenhetett egy tipikus keményvonalas, ellenzéki olvasó fejében. Nem a turul képében alászálló vérszomjas, telhetetlen és feneketlen bendővel rendelkező diktatúra karmai sebezték meg a balliberális szerkesztőségek üde, progresszív és a szabadság friss ígéretét hirdető falait, hanem ők maguk ugranak egymásnak holmi koncokon marakodva.

Nem Orbán vérezteti ki a „szabad” sajtó utolsó megmaradt műhelyeit, nem a fideszes kisgömböc próbálja bekebelezni a portálokat, hanem ők, egymás között nem bírnak kollegiális viszonyokat teremteni. A kapzsi tulajdonosok azok, akiknek láthatóan az Isten pénze sem elég, ők azok, akik most a koronavírus okozta válságra próbálják kenni a megszorítások szükségességét.

Miközben milliárdokat vesznek ki a cégcsoportból.

Lapunk írta meg, hogy miközben elrendelték a dolgozók fizetésének csökkentését, mintegy másfél milliárd forintnyi osztalékot vettek fel a Central Médiacsoport Zrt.-ből a cég tulajdonosai.

Ízlelgessük kicsit!

„Másfél milliárd forintot vettek fel a tulajdonosok.”

Az bizony őrült sok pénz. Főleg úgy, hogy a dolgozóiknak viszont mindenféle mondvacsinált okokra hivatkozva csökkentették a fizetését.

Gyomorforgató történet. De amitől még inkább liberálmagyarosch, olyan tipikusan őszintétlen, ballibsi lesz ez az egész sztori, az az, hogy történetünk tragikus hősei, az átvert és becsapott függetlenobjektívek, akik magukról a nap 24 órájában azt szokták hirdetni, hogy nincs is más küldetésük az életben, mint hogy vakítóan csillogó szemekkel, rendíthetetlenül és eltántoríthatatlanul az igazságot keressék – amit aztán büszkeségtől dagadó mellel, csodálatos szivárványszínű tálcán nyújthatnak át az olvasóiknak –, most gyáván és megalkuvóan kussolnak, és behúzott farokkal veszik tudomásul, hogy a cégcsoport vezetői hazugságok mögé rejtőzve rövidítik meg őket.

Egy árva nyikkanást sem hallatnak, most, amikor a saját főnökeik piszkos ügyeiről kellene írniuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.