A zsák és a foltja

Gyurcsány és Dobrev mindenben szembemennek a kormánnyal, soha semmit nem fogadnak el s állandóan ott ártanak hazánknak, ahol csak lehet.

Szabó S. András
2021. 07. 17. 10:00
GYURCSÁNY Ferenc; MOLNÁR Csaba; DOBREV Klára
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k) és felesége, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti (EP) képviselõje, az EP alelnöke, valamint Molnár Csaba, a DK EP-képviselõje, ügyvezetõ alelnöke (b) a budapesti Kazimír Bisztrónál, ahol Karácsony Gergely közös ellenzéki fõpolgármester-jelölt az önkormányzati választás részeredményeit figyeli. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magam részéről természetesnek veszem, ha más emberek adott dolgokról másképp vélekednek, mint jómagam. Nem érzem tévedhetetlennek, csalhatatlannak magamat, sőt azzal is tisztában vagyok, hogy minden ember más és más kútfőből merít, más az alapképzettsége, más a társadalmi és családi közege. S nyilvánvalóan sem nekem, sem a velem szembenálló egyénnek nincs meg minden olyan információja, ami egy-egy kérdés vitathatatlanul egyértelmű tisztázásához szükséges lenne. De józanságot, objektivitásra való törekvést és erkölcsi tartást minden embertől elvárok. S ha már Magyarországot érintő kérdésekről esik szó, akkor kellő patriotizmust, nemzetben való gondolkodást, a százegy éve elszakított területeken (Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Délvidék) élő magyar ajkú és érzelmű lakosság iránti elkötelezettséget, segítségnyújtást is elvárok. Így nőttem fel, ilyen szellemben neveltek a szü­leim és a nagyszüleim, s ezt a szemléletet igyekeztem továbbadni a gyermekeimnek is.

Éppen ezért ezen – szerintem jogosan elvárható, s inkább tiszteletet, megbecsülést érdemlő, de semmiképpen nem őrült kritikát gerjesztő – kritériumok alapján számomra teljesen érthetetlen a Demokratikus Koalíció (DK) vezetőinek, Gyurcsány Ferencnek és feleségének, Dobrev Klárának a viselkedése, szinte minden megnyilvánulása, politikai, gazdaságpolitikai és szociális állásfoglalása.

Mindig mindenben szembemennek a jelenlegi kormány döntéseivel, soha semmit nem fogadnak el s (itthon és külföldön) állandóan ott ártanak hazánknak, ahol csak lehet. De nem is az a legfőbb baj, hogy számos dologról (például az Európai Egyesült Államok, illetve a független nemzetállamok föderációja, világbanki kölcsön felvétele, európai minimálbér, a nukleáris energia felhasználása) másképp vélekednek, hanem az, hogy nyilvánva­lóan, faarccal, szemrebbenés nélkül hazudnak. Olyan – szakértők által könnyen cáfolható – dolgokat állítanak nap mint nap, amelyekről teljesen nyilvánvaló, hogy maguk sem hisznek benne (ennyire nem lehetnek buták, felkészületlenek!), de megpróbálják elhitetni az őket követő, könnyen befolyásolható táborral, hogy nekik van igazuk. Nincs erkölcsi gát náluk, nincs visszafogó erő, nincs józan paraszti ész, nincs nemzettudat, csak hatalomvágy és gátlástalanság van. Ez az úgynevezett moral insanity esete.

Gyurcsány Ferencről (bár nem rossz szónok, s tagadhatatlan, hogy tud hatni egyes, súlyos információhiányban vagy amnéziában szenvedő emberekre) igen sok rosszat tudnék írni, de nem teszem. Csak az egyik legutóbbi véleménynyilvánítására reflektálok. Ugyanis szerinte az Orbán-kormány politikája nem családbarát. Mondja ezt 2021-ben az a Gyurcsány, akinek a kormányzása (illetve a Gyurcsány–Bajnai-féle kormányzás) alatt, 2009-ben a parlament megszavazta a családi adókedvezmény szétverését, a szocpol megszüntetését, a családi pótlék megszigorítását és a gyes rövidítését. És erre az emberre nem szakad rá az ég!

Ez a zsák. És nézzük a foltját!

Általánosságban természetesen nem baj, ha egy feleség nem mond ellent a férjének, ha óvja a családi tűzhely melegét s támogatja a családfenntartó férfit. De az erkölcsi elvárás a feleségeket is érinti, s ez bizony szembeállíthatja a férjet és a feleséget. De Dobrev Klára esetében ettől – szerencsétlenségünkre – nem kell tartani. Ő 2021-ben is mérhetetlenül büszke a férje 2006-ban elmondott őszödi beszédére, s azt is nyugodtan, rezzenéstelen arccal, határozottan állítja az ATV-ben (és a műsorvezető nem tiltakozik!), hogy 2006 őszén sokkal több rendőr sérült meg, mint tüntető. Mondja ezt bátran, kihívóan, pedig nyilvánvalóan tudja, hogy amit mond, az nem igaz. Hogy hazudik, hogy félrevezet. Ez már nem tévedés, ez bűn, ez aljasság. S nem szakad rá az ég! Sem a zsákra, sem a foltjára.

Jól tudom, hogy az ellenzék dolga nem az, hogy támogassa a hatalmon lévőket, hanem az, hogy kritikát gyakoroljon. De könyörgök, kinek az érdekében? Elvileg a nép, a szavazói érdekében, akiket képviselnie kellene. Hogy jobban menjenek a dolgok, mint eddig. De mit csinál a DK a mindent tagadáson és a folytonos hazudozáson kívül? Milyen ellenzéke van a mai kormánynak? Hol vannak ma a parlamentben a Schiffer Andrások, akik úriemberként, szavahihető képviselőként, udvariasan, tényeket közlően, felkészülten érveltek, akik ellenzékiek, de konstruktív ellenzékiek voltak?

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje. Egy borzasztó zsák és egy még borzalmasabb folt. A Jóisten mentsen meg minket ettől a zsáktól és ettől a folttól! S ha a mai magyar felnőttlakosság, a 2022-es év szavazói netán úgy döntenek, hogy kormányváltás kell, akkor majd ne csodálkozzanak, ha felfordulás, bizonytalanság, tervezhetetlenség, egekbe szökő árak, a családtámogatási rendszer visszavonása, a megszorító intézkedések tömkelege és a brüsszeli elvárásokhoz szolgai módon viszonyuló, azokat kritika nélkül teljesíteni kész vezetés lép az ország élére. Meg migránsbarátság, keresztényellenesség és LMBTQ-propaganda. Akinek ez kell, az szavazzon a balliberális ellenzékre, azaz Gyurcsányra és Dobrevre, s persze a csatlósaikra. Aztán majd ne lepődjön meg, ha az következik be, amit az egyébként Orbán-fóbiában szenvedő horányi ismerősöm jósol ellenzéki győzelem esetén: hónapokig káosz lesz ebben az országban.

Végezetül egy idézet a Bibliából, s ez, úgy vélem, nem csupán az ellenzékhez, de a kormánypárt tagjaihoz, képviselőihez is szól: „Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben úgy tegyetek ti is velük” (Mt 7,12).

A szerző egyetemi tanár

A borítóképen: Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára a budapesti Kazimír Bisztrónál, ahol Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt az önkormányzati választás részeredményeit figyeli 2019. október 13-án

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.