idezojelek

Harcolnunk kell a rágalmak ellen

Az EU új hatalomgyakorlási szisztémája gyarmattartó ambíciók szerint működik.

Cikk kép: undefined

A rendszerváltozást követő események hamar tudatosították a politika formálásában részt venni kívánó magyar értelmiségben a hatalom működésének törvényszerűségeit. A szakmájukban vagy akár szélesebb körökben elismert, tekintélyes, a jobbításért áldozatot is vállaló, tenni akarástól fűtött szellemi elit valóban nagy szerepet játszott a sikerben.

A politikai érdek ideig-óráig egybeeshet az egyetemi-akadémiai szféra belső működésének (működtetésének) általánosan elfogadott értékrendjével. Egy dolog azonban hamar kiderült: hogy a kettő ütközésekor melyik az erősebb.

Vagyis nem a tanárok vagy orvosok közösségének van oktatási vagy egészségügyi minisztere, hanem fordítva. A hatalom birtokosa jelöl ki olyan személyeket, akik a céljait az elvárható leghatékonyabb módon – tehát kellő szakmai ismeretek és képességek birtokában – végrehajtják. Ezt a nyugati értelmiség már akkor is tudta. A demokráciában rendjén is van így. A választásokon győztes pártok az egész nép hosszú távú érdekeinek rendelik alá a rész elvárásait.

Az Európai Unió illegitim törekvéseivel azonban gyökeresen megváltoztatta a helyzetet. A természetes vezető-vezetettek kettős viszony helyett négy, hierarchikusan egymásra épülő hatalomgyakorlási mechanizmus alakult ki.

Olyan új szisztéma jött létre, amely alapjaiban antidemokratikus és gyarmattartó ambíciók szerint működik. Az orosz–ukrán háború tette napnál világosabbá, hogy hol van ma a Nyugat igazi hatalmi központja, s birtokosai milyen csatornákon keresztül érvényesítik akaratukat. A nép és az egyszerűség kedvéért a Wall Street közé szorult két szféra, az egyes országok, illetve az Európai Unió és vezetői rafinált módon, „felfelé haladva” egyre jobban foglyai a csúcshatalomnak.

A visszafelé áramló „bekerítő hadművelet” egyik eszköze a fentről finanszírozott, a demokratikus választások eredményét kisiklatni kívánó NGO-k; az ő rendszertani helyük nem lehet más, mint egy nép politikai akaratának egy (világ)központi elhatározásból történő irányítása vagy megváltoztatása. A néphez legközelebbi szférában ez a befolyásolás még nem döntő erejű, számos más szándék és érdek keresztezheti, de már egyértel­műen ott van, főleg az érintett értelmiség körében jelenik meg.

Ha azonban az alattomos szándékok nyilvánosságra kerülnek, egy nép józan esze, ítélőképessége, helyesen működő immunrendszere – legalábbis mifelénk – még képes lehet védekezni ellenük. Az anyagi érdek e körben még periférikusan jelentkezik, néhány megfizetett kollaboráns és a médiajelenlét igényelte mértékben. Ezalól éppen a 2014-es ukrajnai események jelentenek kivételt, ahol a hírek szerint az oroszbarát kormány ellen tüntető szélesebb rétegeket anyagilag is „honorálták”.

Az országok vezetői esetében összetettebb és hatékonyabb eszközök bevetése szükséges. Itt jelentős mértékben megemelkedik a külföldi, illetve külföldről finanszírozott sajtó jelentősége, amelynek nagy része ugyanazon érdekcsoport tulajdonában van.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez ellentmondást nem tűrő módon kijelöli, milyen irányba kell haladnia az emberiségnek, milyen erkölcsöket kell érvényre juttatni (LMBTQ-lobbi stb.) és mik a birodalom politikai érdekei. Hatalmában áll a semmiből pillanatok alatt felemelni (Emmanuel Macron), megpróbálni hatalomban tartani (Mario Draghi) vagy nyilvánvaló leépülést mentegetni (Joe Biden) a Wall Streetnek fontos személyeket. Másokat viszont megpróbálnak sárba tiporni (XVI. Benedek, Orbán Viktor).

Jóval nehezebb, de bizonyos mértékig a bandériumként működő sajtóterrorral is fel lehet venni a harcot a tőlük független, demokráciák által működtetett hírközléssel. A nyelvi izoláltság is jelenthet bizonyos előnyt, önállóságot az egyetemes véleménypiacon. Mindenesetre félelmetes eszköz, ezt mindenki megtapasztalhatta, ha letért a „helyes” útról.

A választásokkal hatalomba kerülő országpolitikusok kettős szorításban vannak, két ellentétes követelménynek kell megfelel­niük. Ebből adódóan éles helyzetekben gyakran nevetségessé válnak, önellentmondásba keverednek, elegendő a német kancellár szélkakas-viselkedésére utalni. Eleinte lelkesen dalolt a New York-i karmester intésére, majd – feltehetően a szakértők véleményére hallgatva, s a népharagtól való félelmében – elállt a gázembargótól.

Pontosabban az oroszok az átmeneti lezárással még azt sem engedték meg neki, hogy ő döntsön országa gázellátásáról vagy annak megszüntetéséről, egészen abszurd helyzetbe hozva Európa vezető gazdasági hatalmának legfőbb politikusát. Ebből a perspektívából nézve: nem a németeknek van kancellárjuk, a franciáknak köztársasági vagy az olaszoknak miniszterelnökük, hanem az Egyesült Államokban működő pénzügyi-befektetési központok segítenek olyan embereket hatalomba, akik komisszárként végrehajtják a rájuk bízott, adott országra kiszabott feladatokat.

Az országvezetők dilemmája, a választók fékezőereje semmilyen formában nem jelentkezik az Európai Unió vezető politikusainak. Távol a választóktól, a Jupiter közelében számukra nincs kettős megfelelés, csak önfeledt, ganümédeszi beolvadó szolgálat.

Ugyanazon cél elérése érdekében két fő feladatuk van, legyen szó a „szellőztető” Frans Timmermansról, a ripacs Guy Verhofstadtról vagy a magyarokkal szemben párkaszerepben tetszelgő dámákról (Judith Sargentini, Gwendoline Delbos-Corfield, Vera Jourová): végrehajtani a gazdák parancsát és lesújtani az esetlegesen feltűnő ellenszegülőkre (magyarok, lengyelek).

Az alsóbb szinten epizódszereplő NGO-k itt főszerepet kapnak. Az Európai Parlament és a bizottság tagjainak nagyobbik része be van kötve valamelyikhez, érdekelt az eredményességben. A néptől távol, a pénzhez közeli szférában szinte határtalan lehetőség kínálkozik a korrupcióra. Példaként erre a Covid elleni védőoltások ügyét hozhatjuk.

Stella Kyriakides ciprusi EU-biztos bankszámlájának csodálatos eurószaporításáról azóta sem lehet tudni. Pedig a nagyobb haszon érdekében betiltott kínai és orosz vakcinák sok európai ember életét menthették volna meg.

Mély homály fedi Ursula von der Leyen elnök asszony és a Pfizer-főnök közötti sms-ek tartalmát is. (Magyar oldalról Cseh Katalin ügyeskedéseit említhetjük.) Ők, mint megbízóik, a törvények fölött állnak, tökéletes védelmet élveznek. A magánbűn napvilágra kerülése s az illetők leváltása ugyanis tektonikus elmozdulásokat okozna az EU szerkezetében, az országok között kialakított erőegyensúlyban. Inkább mindenki hallgat, kéz kezet mos. A politikai befolyás alatt álló bíróságok kellő szint fölött úgyis felmentenének bárkit a büntetés alól.

Mit tehet a rendszerváltozást egykor támogató jobboldali magyar értelmiség? Talán annyit, amennyit a Professzorok Batthyány Köre is tesz: az amerikai (Washington Post, New York Times) és más országok mainstream sajtójában megjelent, a magyarokat hazug vádakkal illető cikkekhez kommenteket ír, rávilágítva az igazságra.

S más csatornákon, nemzetközi szakmai tekintélyével, a nyugati választók minél szélesebb köréhez eljuttatja a véleményét. Az elért eredmények látszanak, és látva az uniós politikusok képességeit és színvonalát, még inkább látszani fognak.

A szerző egyetemi tanár, a Professzorok Batthyány Körének tagja

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. július 6-án (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.