idezojelek

’56-ról egy ’55-ös szemével

A kérdés csak az: akarjuk-e, szeretnénk-e, képesek vagyunk-e az egykoron kijelölt irányt és példát követni?

Cikk kép: undefined
2022. 10. 22. 7:30

A világon sokak számára 1956 nem több mint egy évszám. Nekünk, magyaroknak – éljünk akár idehaza vagy bárhol a nagyvilágban – többet jelent. Egy fogalmat, egy napjainkig ható, boldog pillanatokat (is) hozó esztendőt, amikor szinte mindenki azt hitte ebben az országban, hogy eljött végre a várva várt szabadság és egy olyan ország épülhet, amelyet mi, pontosabban az eleink elképzeltek.

Ezek az elképzelések napok alatt eggyéforrasztották azokat is, akik sok mindenben nem értettek egyet, de valami mindannyiuknak fontos volt. A szabadság és a béke.

 

Egy európai kis ország, a szétszakított magyar nemzet XX. századi történelmének soha nem feledhető szabadságküzdelme kezdődött el 1956. október 23-án Budapesten és szerte az országban. 

 

Vidéki nagyvárosok és kisebb települések polgárai – e szó szinte szitokszónak számított akkoriban, mert az „igazi” az elvtárs volt és amolyan elfogadottá lett a szaktárs, kartárs, sporttárs… – tettek hitet a változás/változtatás kívánsága mellett. Úgy vélték, nem kellene általánossá válnia a rabtárs megszólításnak, mert a magyarság tagjainak többsége úgy gondolta, 1945 után – a pillanatra felvillanó remény helyett – eljött a sötétség, s tort ülhetett a gonosz.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1956. Négy szám egymás mögött, s számunkra mégis minden benne! 1956 októberének vége, novemberének eleje a legnemesebb szabadságeszmény remélt megvalósulásának ideje volt. Egy kommunista diktatúrába kényszerített ország népé­nek szembefordulása a hatalmon lévőkkel és az idegen megszállókkal. Eljött a meghajlított gerinc kiegyenesedésének az ideje, a népből ismét nemzetté válás időszaka. Titkolt érzelmek, tiltott gondolatok, őszinte megnyilvánulások…

Sokan és sokféleképp emlékeznek és emlékeztetnek napjaink­ban is ’56-ra. Sokan és sokféleképp minősítik a történéseket. Vannak, akiknek népfelkelés, másoknak forradalom, míg megint másoknak szabadságharc. Szabadságharc, mint amilyen 1848–1849-ben volt.

Magam úgy vélem, mind a három meghatározás helyes. Egy olyan háromlépcsős történet, amely a világ közvéleményének a figyelmét – sajnos csak kis időre – egy kis európai nemzetre irányította. Arra a nemzetre, amely önerejéből próbálta meg lerázni magáról a mások néma asszisztálása mellett rárakott rabbilincset. 

 

A felé a nemzet felé fordult rövid időre a világ népeinek figyelme, amely nemzetnek tagjai nem mérlegeltek akkor, amikor lehetőségét látták annak, hogy élhet(né)nek másként, szabadon is.

 

1956 őszén sok ezren, majd sok tíz- és százezren kiáltották hangosan: „Ruszkik, haza!” Ez volt a mindenki számára elfogadható közös nevező. 1956 október–novemberének fergeteges forgatagában ez volt egyetlen olyan kívánság/követelés, amivel szinte mindenki egyetértett Magyarországon. Parasztok, munkások. Diákok, katonák. Bolti eladók, postások, vasutasok, tanárok… S hogy képes-e egy ilyen „kívánság” ismét nemzetté kovácsolni egy meghajlított gerincű népet? Úgy vélem, igen.

Látva, olvasva a népfelkelés, forradalom és szabadságharc egykori résztvevőinek emlékezéseit, kézbe véve a különböző kötetbe összegyűjtött írásokat, meghallgatva a személyes emlékezéseket, átérezve a különböző napi- és hetilapokban, folyóiratokban közreadott interjúkban megfogalmazott gondolatokat, fejet hajtva és gyertyát gyújtva a kivégzettek sírjainál, elmondhatjuk: él ’56 emléke. 

S hogy meddig és miként? Ez az igazi, a valós kérdés. Megértjük-e és képesek vagyunk-e, leszünk-e továbbadni mindazt, amit eleink ránk örökítettek egy tiszta, hiteles, sokszínű forradalom, szabadságharc történetéből? Mert ’56 szellemiségének kell továbbélnie!

 

Ahhoz, hogy erőt meríthessünk az elkövetkező esztendők nehézségei leküzdésére, kell hogy legyenek múltbéli fogódzkodóink. 

 

A legközelebbi ilyen fogódzó a hatvanhat esztendővel ezelőtti magyar feltámadás, 1956 népfelkelése, forradalma és szabadságharca. Ha már csak kevesen is, de még itt vannak közöttünk azok, akik megélték és átélték a felemelő napokat, és itt vannak velünk lélekben, sokunk szívében azok is, akik életüket adták a magyar szabadságért, egy reménybeli demokratikus Magyarországért. Itt vannak velünk a sokszor kigúnyolt, lenézett „pesti srácok”, a vitáik ellenére is az ellenségnek ugyanazt tekintő szabadságharcosok – Corvin köziek, Tűzoltó ut­caiak, Széna tériek, Baross tériek, a „mecseki láthatatlanok”, Duna­pentele harcosai… –, a kommunista múltjukkal szembefordulók, a hétköznapok hősei, vasutasok, postások, tűzoltók… a sort hosszan illene és kellene folytatni.

Mintegy három és fél évtized szükségeltetett ahhoz, hogy 1956 ismét csillag lehessen; utat/irányt mutató és példát adó. A kérdés most már csak az: akarjuk-e, szeretnénk-e, képesek vagyunk-e az egykoron kijelölt irányt és példát követni? Akarjuk-e, hogy egy európai kis nemzet megmaradjon, s például szolgálhasson másoknak? Kívánjuk-e, hogy legyen büszke a múltjára, akkor is, ha tudjuk, évezredes történelmében voltak olyan időszakok és történések is, amelyek nem tartoznak a magyar nemzet virtuális történelemtankönyvének fényes lapjaira, de a múltunkból azok sem kitagadhatók.

Egy magára valamit is adó nemzet vállalja történelmének minden részletét, és legyen különösen büszke arra, amikor magára hagyatva, másoknak csak szerény erkölcsi támogatást bírva, képes volt olyan tettekre, amiért a világtörténelembe is be kell(ene) írni a nevét, csupa nagybetűvel!

1956 ilyen nagybetűs történet. S hogy az is maradjon, azért sokat kell még tennünk. Emlékezni hőseire, emlékeztetni magunkat és másokat a történtekre, megőrizni szellemiségét és továbbadni az összefogást sugalló üzenetét! Ha ezt tesszük, akkor helyesen cselekszünk.

A szerző történész, egyetemi tanár

Borítókép: Ötvenhatosok tere (Sztálin tér), a Sztálin-szobor maradványa (Fotó: Fortepan/Rátonyi Gábor Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.