időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo
Zalaegerszegen tart ünnepi beszédet Orbán Viktor

Mindszentyneum: átadás október 23-án

Máté Patrik
2022.10.19. 05:50
Mindszentyneum: átadás október 23-án

Orbán Viktor miniszterelnök október 23-án Zalaegerszegen mond beszédet

 – erősítette meg a miniszterelnök sajtófőnöke. 

Havasi Bertalan az Origónak nyilatkozva elmondta azt is, hogy a kormányfő az egykori esztergomi érsek életét bemutató Mindszentyneum – Mindszenty József Látogatóközpont új épületének átadásán szólal fel.

A részben a Modern városok programban, részben a Településfejlesztési operatív programból megvalósuló Mindszentyneum a Göcseji Múzeum tagintézményeként nyílik meg, és több más tárlat mellett a Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek életéről és életművéről szóló történeti kiállításnak ad otthont. 

Az épületszárny alapkövét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek áldotta meg. Az új épületben az állandó és időszaki kiállítások mellett konferenciaterem, irodák és közösségi helyiségek is lesznek. 

Az épület Mindszenty József élete mellett a kommunista diktatúra egyházüldözése áldozatainak is emléket állít, a látogatókat pedig csaknem 1200 négyzetméteren várják a kiállítások. Mindszenty fontos szerepet játszott Zalaegerszeg életében, hiszen 1917-ben érkezett a zalai megyeszékhelyre hitoktatónak. Később, 1919-ben átvette a plébánia vezetését, és huszonöt éven át a város apátplébánosaként tevékenykedett.

Mindszenty József bíboros Esztergom érseke, Magyarország utolsó hercegprímása volt, aki egész életében a totalitárius zsarnokságok ellen küzdött, ezért a nyilas, valamint a kommunista rendszer egyaránt üldözte. 1944-ben püspöktársaival együtt körlevélben tiltakozott a zsidóüldözés ellen. Később a nyilasok letartóztatták, a sopronkőhidai fegyházban raboskodott, majd házi őrizetben tartották, ahonnan 1945-ben szabadult. 

Mindszenty a második világháború után felemelte a szavát a kommunista diktatúra ellen is, védte az egyházat, tiltakozott a németek kitelepítése, a hitélet ellehetetlenítése, az egyházi iskolák államosítása miatt. 1948-ban a kommunisták letartóztatták, az Andrássy út 60. alatti ÁVH-központba tartották fogva, ahol heteken keresztül kínozták. 

Ezután koncep­ciós perben életfogytiglani börtönre ítélték, ahonnan 1955-ben házi őrizetbe került, amiből 1956. október 30-án szabadult. Mindszenty november 3-án rádióbeszédet mondott, amiben az eseményeket szabadságharcnak minősítette.

A forradalom után a bíboros november 4-én hajnalban az Egyesült Államok budapesti követségén folyamodott menedékért, amit meg is kapott. Itt tizenöt évig tartózkodott, majd a Vatikán, az Egyesült Államok és a magyar kormány megegyezése nyomán 1971. szep­tember 28-án elhagyta a követséget és Magyarországot is. 

Ezután világszerte látogatta a magyar közösségeket és végezte lelkipásztori munkáját. Mindszenty József 1975-ben Bécsben hunyt el. Ausztriában helyezték örök nyugalomra, magyarországi újratemetése 1991-ben volt.

Borítókép: Az új épületben a kommunista diktatúra egyházüldözése áldozatainak is emléket állítanak (Fotó: Zalai Hírlap/Katona Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.