idezojelek

Vadai Ágnes is belebotlott a Vitézi Rendbe

Gyurcsányék honvédelmi árnyékminisztere fennakadt a magyar nemesi, főnemesi rangjelző címek, valamint a vitéz cím használatán.

Cikk kép: undefined

Az Index.hu a napokban hírül adta, hogy Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője, honvédelmi árnyékminiszter, a NATO parlamenti közgyűlése tudományos és technológiai bizottságának elnöke választ kapott egy Orbán Viktorhoz intézett kérdésére (Orbán Viktortól megkérdezték, hány vitéz van a magyar kormányban, 2023. január 19.).

Vadai Ágnes tavaly december 18-án írásbeli választ igénylő kérdést intézett a miniszterelnökhöz. A politikus levelében a Hvg.hu írásából (Vitézzé avattak egy államtitkárt, miközben a cím használatát is törvény tiltja, 2022. december 2.) idézte, hogy a világháború után a Vitézi Rend vezető testületét, az Országos Vitézi Széket feloszlatta az ideiglenes kormány „fasiszta politikai és katonai jellegű szervezetek” megszüntetését előíró rendelete.

A baloldali képviselő asszony fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az 1947. évi IV. törvény 1. §-ának (1) bekezdése szerint „A magyar nemesi és főnemesi rang (herceg, őrgróf, gróf, báró, nemes, primor, lófő) megszűnik. A külföldi államfők által adományozott nemesi és főnemesi rangot jelző címek viselésére adott engedélyek, illetőleg az ilyen engedélyek jellegével bíró törvényi rendelkezések hatályukat vesztik.” Megjegyezte továbbá, hogy: „A jelen törvény 1. §-ában említett rangjelző címek, valamint a »vitéz« cím használata tilos.”

Megértjük, hogy a DK balliberális árnyékminisztere szívesebben olvassa a Hvg.hu-t, mint a Magyar Nemzetet, ahol válaszoltunk a balliberális lap felvetéseire. Tájékoztatásul közöljük – hátha e sorok eljutnak hozzá −, hogy az említett törvényt a szovjet csapatok által megszállt, szovjetbarát kommunista bérencek által felügyelt országban alkották.

 (Mint ismeretes, az 1945. novemberi választásokat követően a belügyi tárcát a Magyar Kommunista Párt szerezte meg, ami nagyban megkönnyítette későbbi, erőszakos hatalomra jutását.)

Vadai Ágnes nem akadt fenn a fasiszta jelzőn, ami talán arra utal, hogy a Vitézi Rend vonatkozásában ezt rendjén valónak tartja. Fennakadt viszont a magyar nemesi, főnemesi rangjelző címek, valamint a vitéz cím használatán. Nem szeretnénk visszatérni a kályhához és elmagyarázni, miért nem volt fasiszta a Vitézi Rend – miként vitéz nagybányai Horthy Miklós, a rend főkapitánya sem −, és miért volt aljas és a magyar történelemben példa nélküli az a kollektív büntetéshalmaz, amellyel a kommunisták sújtották a nemességet, a módosabb polgárságot és a parasztságot. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán megkérdezzük: a totális tulajdonfosztás, a kitelepítések, az állásvesztés, a politikailag megbízhatatlannak tartott emberek, a hívők meghurcolása, egzisztenciális tönkretétele, s mindezek máig tartó anyagi és lelki hatásai felett el lehet siklani, de a vitézi cím visszatérése felett nem?

A szóban forgó törvénnyel kapcsolatban ismét idézzük Pokol Béla alkotmánybíró 2011-ben megfogalmazott álláspontját: „e téren nagy szabadsága van a törvényhozónak, és akár megszüntetheti, akár vissza is állíthatja a nemesi címek viselését, sőt ezek újbóli adományozásának rendszerét is, amíg ezek nem jelentenek kiváltságokat és plusz jogosítványokat az ezzel nem rendelkezőkkel szemben”.

Vadai Ágnes ezúttal csak azt kérdezte a miniszterelnöktől: „Mennyi »vitéz« van a magyar kormányban és a kormánypártoknál?”

Értjük azonban, hogy neki és elvbarátainak valami bajuk lehet a vitéz Habsburg-Lotharingiai József Károly királyi herceg, főkapitány vezette legitim Vitézi Renddel, amely a Lovagrendek Nemzetközi Bizottsága által elismert és bejegyzett rend (szemben a hasonló nevű és jellegű egyesületekkel). Bajuk lehet, mert a rend egyre több prominens taggal büszkélkedhet, s nyíltan vállalja azt a hazafias, honvédő, keresztény-nemzeti szellemiséget, amely a jelenlegi magyar kormányt is jellemzi.

A DK honvédelmi árnyékminiszterének kérdésére egyébként Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára nemrég így válaszolt: 

„Tisztelt képviselő asszony! […] Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy írásbeli kérdése kormányzati hatáskört nem érint, mivel az abban nevesített szervezet a kormánytól függetlenül működik. Emellett tájékoztatom, hogy a kormány a kérdés tárgyát képező nyilvántartást nem vezet, erre vonatkozó jogszabályi kötelezettsége nincs. Tisztelettel: Dömötör Csaba.”

Jó hír (bár Vadai Ágnesnek bizonyára nem annyira), hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter utasítása nyomán megváltozik egyes alakulatok neve. Ha a névadó katonahős vitéz volt, akkor a címet feltüntetik a neve előtt. Ez annál is inkább indokolt, mert egykor a vitézi cím, a főnemesi rangok, valamint a nemesi előnevek a személynév szerves részei voltak.

Jóleső érzésekkel tekintünk a vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár, a vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár vagy a vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred új nevére, s kívánjuk, hogy egyre több ilyen, a magyar vitézi hagyományokra emlékeztető névadás történjen.

Vadai Ágnesnek pedig e helyről is azt üzenjük, hogy bátran kérdezzen ezután is. Kérdezze meg például baloldali képviselőtársaitól, hogy hányan tagjai a Hagyományőrző Munkásőr Társaságnak!

A szerző író, újságíró

A borítókép a szerző felvétele

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.