idezojelek

Egy település fejlesztése nem házmestermunka!

A polgármesterkedés nemcsak település- és községfejlesztés, hanem a helyi közösség építése is.

Cikk kép: undefined
2023. 01. 16. 9:30
Fotó: Löffler Péter

Gyurcsány Ferenc szerint egy település fejlesztése – ha a városvezető nem aktív ellenzéki politikus – házmestermunka. Egy budai házmester párost ismertem gyermekkorom fővárosi nyaralásaiból: Béla bácsit és Ilike nénit a Mechwart-liget környékén. Édes Istenem, de hiányoznak az igazi házmesterek! A liftet kezelő, utcát felsöprő, kánikulában fellocsoló, mindenkivel kedves Béla bácsik, Ilike nénik. Ők voltak azok a lelkiismeretes házfelügyelők, akik szerencsére nem úgy végezték a munkájukat, mint a DK elnöke 2004–2009 között a miniszterelnöki munkáját. Ha Gyurcsány szintjén házmesterkedtek volna a Béla bácsik, Ilike nénik, akkor állandóan üzemen kívül lett volna a díszrácsos lift, és térdig járt volna a polgár a koszban meg a kutyagumiban a rájuk bízott háztömb környékén.

Tudjuk, hogy Magyarország leggyengébb teljesítményét nyújtó egykori miniszterelnöke a házmesterség és a polgármesterség együtt emlegetésével azon településvezetők felett tör pálcát, akik nem akarják megdönteni a kormányt minden reggel. 

A szemlőhegyi bölcs nemcsak a jobboldali, hanem a baloldali várospolitikusokra is érti sorait, sőt: igazából utóbbiak felett mond ítéletet, mert azok nem esnek neki mindennap Orbán Viktornak. A volt kormányfő szerint ha csak járdákat, kerékpárutakat és épületeket építünk, fejlesztünk, az „csak” házmesterkedés. A gyurcsányi sorokat olvasva még most sem tudom eldönteni, hogy Ferenc testvér sokat ivott-e, amikor klaviatúrát ragadott, vagy tényleg halványlila gőze sincs a polgármesteri szolgálat lényegéről.

Polgármesterkedésem kezdete, 2006 óta volt baloldali (mindent elvonó, mindent tönkretevő) kormány, és 2010 óta van jobboldali kormány. Most nem szeretném zongorázni a különbséget, mert két napig tartana. Egyszerűen két tényt szögezzünk le: a magunkfajta konzervatív településvezetők nem kormány ellen és nem kormány mellett, hanem értékek mentén gondolkoznak és értenek egyet (vagy tiltakoznak) kormányzati döntésekkel, irányokkal (vagy azok ellenében).

A másik fontos missziónk, hogy a polgármesterkedés – és tudom, hogy sok baloldali gondolkodású településvezető is így vallja – nemcsak település- és községfejlesztés, hanem a helyi közösség építése is. Energiáim egy jelentős részét nemcsak a támogatások, a források megszervezése, hanem a közösség megerősítése is leköti. 

Ezért fontos a kis közösségek megszervezése vagy erősítése, a legszebb magyar és keresztény hagyományok megélése, az azokra épülő közösségi rendezvények, alkalmak megteremtése. Minden fejlesztési lehetőséget igyekszünk kollégáimmal megragadni, magunk kezdeményezni, önálló, illetve államfüggetlen települési forrásokat találni a partnerekkel. De mindennek úgy van értelme, ha ezek az épület-, közterület-korszerűsítések, új beruházások megtelnek élettel, családokkal.

Hálát adok az égnek, hogy ahogyan sok más községbe is, Nagyvázsonyba sem csak aludni járnak haza az emberek. Sok bejegyzett, hivatalos, illetve egyéb önkéntes közösség, szerveződés, kör aktivitása tölti meg tartalommal nemcsak a jeles napokat, de a hétköznapokat is. A legtöbb településvezetőnek lélektani kötelessége ezen csoportok támogatójának, nem egy esetben kezdeményezőjének, aktív tagjának is lennie. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medencében nagyon sok polgármester kollégám, illetve helyben munka- vagy képviselőtársam nemcsak menedzser, nemcsak karbantartó, nemcsak beruházó, nemcsak településfejlesztő, hanem a közösségért felelős vezető is egyben.

Régi vesszőparipa ez: a vidékfejlesztésben az infra­struktúra, a gazdaság fejlesztése mellett a közösség szervezése is ugyanolyan fontos terület, feladat.

Ha nem lennének közösségek Nagyvázsonyban vagy egy adott településen, akkor csak egymás mellett élő idegenek lennénk. A településfejlesztés tehát – hogy Gyurcsányt idézzem – olyan házmesterkedés, ahol nemcsak a házat, hanem a lakóközösséget is gazdagítjuk, gondozzuk.

A Gyurcsány Ferenc mondatai mögött jókora frusztráció is joggal húzódik meg persze: tudja ő, hogy soha olyan sok fejlesztési lehetőséget nem kapott a magyar vidék, mint az elmúlt bő egy évtizedben. És azt is tudnia kell, hogy saját kormányzása volt az az időszak, amikor a demokrácia állapotát tekintve mindennek az ellenkezője volt igaz. 

Az első szabad választások óta a falvak többségének rémálom volt az ő vezetése alatt vidéki községet nemhogy fejleszteni, de pusztán fenntartani is. Persze értem én a DK-s vezér házmester-párhuzamát, főleg ha arra gondolok, hogy az ő fénykorukban bizony voltak Gyurcsány-lelkű házmesterek is. 

Ők voltak azok, akik sajnálták, hogy nem lövethetnek a parkban focizó gyerekek közé, nem oszlathatnak lovasrohammal egy lakógyűlést, így csak megfigyelték és jelentették a háztömb családjait. Ha a Béla bácsi, Ilike néni féle házmesterekhez hasonlít minket Gyurcsány, akkor nem érti a településvezető feladatát. Ha viszont az utóbbi, a feljelentős, bajkeverős, békétlenséget szító házfelügyelőkkel tesz minket, polgármestereket egymás mellé Fletó, akkor egyszerűen csak magából indul ki.

A szerző Nagyvázsony polgármestere

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (képen), a DK elnöke, Magyarország egykori miniszterelnöke, kampányol (Fotó: Dunántúli Napló/Löffler Péter)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.