idezojelek

A magyar érdek a béke!

Hazánk az erőszak kultusza helyett a bölcsesség kultuszát képviseli.

Cikk kép: undefined

Oroszország egy évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát, megsértve a nemzetközi jog legalapvetőbb elveit és veszélyeztetve a szabályokon alapuló nemzetközi rendet. Fenntartások nélkül elítéljük Oroszország agresszió­ját és kitartóan támogatjuk Ukrajnát szavakban és tettekben.

Ma Európában háborús hangulat uralkodik. Egy ilyen helyzetben nagy felelősség hárul minden európai döntéshozóra. A szomszédban dúló háború könnyen tényleges ­európai háborúvá szélesedhet, ha a béke tábora nem győzi le a háborúpárti erőket. Ma az Európai Unión belül Magyarország az egyetlen tagállam, amely a kezdetektől fogva a mielőbbi fegyverszünet és a vitás kérdések tárgyalásos úton való rendezésének a pártján áll. Nemcsak a kormány, hanem a közvélemény is. Ezt megerősítendő, a Fidesz–KDNP határozati javaslatot bocsátott az Országgyűlés elé, amelynek legfőbb megállapításai az alábbiak, és ami mellett mi, kormánypárti képviselők egyhangúlag kiállunk.

1. A magyar érdek a béke! Amíg béke volt, nem volt Európában infláció, alacsonyak voltak az energiaárak, amióta háború és szankció van, mindkettő az egekben. Attól, hogy a béke pártján állunk, nem vagyunk Putyin-pártiak. Az oroszok is szenvednek a háború miatt, közülük is naponta százak és százak halnak meg. A háború, az orosz agresszió tönkretette Ukrajnát. Napról napra százak és százak halnak meg, tízezrek hagyják el szülőföldjüket, és hatalmas károk keletkeznek az infrastruktúrában. A lelki, fizikai, környezeti károk felfoghatatlanok.

Az orosz birodalom Ukrajna elleni brutális támadásával átlépett minden határt, de a háborúnak vannak előzményei. Ezeket érdemes számba venni, nem elfogadni, de rögzíteni, hogy melyek is voltak azok a körülmények, amelyek elvezettek az agresszióhoz. Oroszország a Szovjetunió felbomlása után fokozatosan erősödött és megfogalmazta biztonsági igényeit a NATO-val szemben. Ez a biztonsági doktrína jellemezte Oroszország Ukrajna-politikáját. 2014, a Krím annexiója óta gyakorlatilag fegyveres harcok zajlanak Kelet-Ukrajnában, Luhanszk és Donyeck megyékben, ahol oroszbarát szakadár mozgalmak harcoltak az ukrán erők ellen.

Ha a harcokat megfékezni próbáló európai, német és francia kezdeményezésre létrejött minszki megállapodást betartották volna a felek és lett volna politikai és katonai erő a betartatásukra, akkor ma nem lenne háború. Ukrajna felfegyverzése, az orosz közösség elleni támadások olyan helyzetet eredményeztek, amely miatt az orosz birodalom támadást indított és a brutális háború ma is tart.

A diplomáciai megoldást sürgetjük, az erőszak kultusza helyett a bölcsesség kultuszát hívjuk, tűzszünetet, béketárgyalásokat szorgalmazunk. Ez a mi magyar érdekünk, európai, ukrán és végső soron globális érdek. Egy olyan béke kell, amely garantálja Ukrajna szuverenitását, hiszen egy demokratikus, szuverén, területi épségét megőrizni képes európai Ukrajna egyben elemi magyar érdek is.

2. A szankciók fenntartása nem magyar érdek! A szankciók deklarált célja térdre kényszeríteni az olyan ellenfelet, akit más módon nem lehetséges vagy túlságosan kockázatos lenne. Ez a módszer elméletileg akkor működhet, hogyha egy olyan ellenféllel állunk szemben, amely nagyobb mértékben függ a külvilágtól, mint amennyire mi függünk az adott országtól. Ahhoz semmiféle extra felkészültségre, tudásra nincs szükség, hogy az utóbbi esetben a szankciós politika hatástalan, sőt nagyobb áldozatokat követel a szankcionálótól, mint a büntetni kívánttól.

Napjainkra egyértelművé vált, hogy a brüsszeli bürokrácia egy, a valósággal teljesen párhuzamos világot alakított ki magának és abban él. A szankciós politika élesen ellentmond és szembemegy az uniós országok és polgárok valós igényeivel. Eközben az oroszokat egyáltalán nem sikerült eltántorítani Ukrajnával kapcsolatos terveik megvalósításától. Mi több, az egekben lévő gázárak miatt az Európának eladott kevesebb gáz ellenére is történelmi csúcsot értek el a Gazprom bevételei.

3. Magyarország minden rászorulón segít! A harcok és a pusztítás elől elmenekülők száma nehezen becsülhető, de tízmillió főben mérhető, közülük mintegy másfél millióan a magyar–ukrán közös határszakaszon léptek át. A kihívásra válaszképpen Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját indította el, ami napjainkban is zajlik.

Ennek részeként állami és önkormányzati intézmények, valamint egyházi és civil szervezetek fogtak össze, hogy képességeik­hez mérten segítsenek a menekülőknek. Országszerte több tranzitszállást és segélypontot alakítottunk ki, folyamatosan gondoskodunk a gyermekek iskolai, óvodai elhelyezéséről. A nyár során több száz gyermek számára biztosítottuk a táborozás lehetőségét, valamint elősegítjük, hogy azok, akik átmenetileg Magyarországon élnek, jövedelemhez jussanak.

Ukrajna területén iskola és kórház építését támogatjuk Bucsában. Segélyszállítmányként nagy mennyiségben küldtünk élelmiszereket, iparcikkeket, kötszert és gyógyszercsomagokat, magyar kórházakban látjuk el a sebesült ukrán katonákat és igyekszünk minden további humanitárius segítséget megadni az Ukrajnában rekedteknek. A szomszédos Kárpátaljára is több segélyszállítmányt indítottunk, ami az ottani magyarok és ukránok mellett az ott tartózkodó, nagyszámú országon belüli menekültnek is segítséget jelent.

4. Magyarország a NATO megbízható partnere! A NATO a kollektív védelem talaján álló nemzetközi szervezet, amelynek fő feladata az elrettentés, illetőleg a védelem nyújtása a tagországok számára. Ugyanakkor szögezzük le, hogy 74 éves története során a NATO ilyen kritikus helyzettel nem szembesült, legnagyobb kihívása előtt áll. S noha nem részese a háborúnak, de oroszlánrésze van a szövetségi egység fenntartásában, az Oroszország elleni fellépésben, Ukrajna támogatásában.

Oroszország egy birodalom, egy modern kori nagyhatalom. A világ legnagyobb kiterjedésű országa, amely természeti kincsekből, erőforrásokból majdhogynem kifogyhatatlannak tekinthető. Ráadásul az övé a legnagyobb atomfegyver-arzenál. Ez az oka annak, hogy a közvetlen katonai beavatkozás nem járható út Oroszországgal szemben. Fontos, hogy a NATO a háború ellenére fenntartsa a kihívások teljes körére válaszoló (360 fokos) biztonsági megközelítését. Ide ­tartozóan a szövetséget déli irányból érő fenyegetéseket is: a terrorizmust, a migrációt, az éghajlatváltozást. Folytatni szükséges a NATO-partnerségek szélesítését és elmélyítését, a védelmi kiadások növelését.

5. Magyarország kiáll a kárpátaljai magyarok mellett! Nem söpörhetjük a szőnyeg alá, hogy az utóbbi években Ukrajna számos olyan intézkedést hozott, amelyek negatívan hatottak a kisebbségekre, azon belül a kárpátaljai magyarságra. Elvárjuk, hogy Ukrajna hagyjon fel ezekkel az intézkedésekkel és biztosítsa a kisebbségek anyanyelvhasználati, oktatási és egyéb jogait.

Mi nem ukrán- vagy oroszpártiak vagyunk, mi a józan ész és a magyar nemzeti érdek oldalán állunk. Magyarországon senki sem gondolhatja komolyan, hogy számunkra ez a háború bármi jót hozhat. Ha fegyvereket szállítanánk Ukrajnának – ahogyan azt a dollárbaloldal követeli tőlünk és ahogyan ők tennének, ha hatalmon lennének –, azzal a Kárpátalján élő nemzettársainkat tennénk ki még nagyobb veszélynek, ezért nem szállítunk fegyvereket, de minden lehetséges módon segítünk.

Az agressziót elítéljük, a rászorulónak segítő kezet nyújtunk, szorgalmazzuk a nemzeti kisebbségek védelmét és a béke mielőbbi eljövetelét. A magyar érdek a béke!

A szerző országgyűlési képviselő (Fidesz), a külügyi bizottság alelnöke

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Joe Biden és Volodimir Zelenszkij (Fotó: Europress/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.