időjárás 17°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Ervin művész úr és a lónyihogás

Pilhál Tamás
2023.06.08. 05:45 2023.06.08. 09:39
Ervin művész úr és a lónyihogás

Tragédia történt. Megesett, aminek sosem lett volna szabad. Elmesélem. Az úgy volt, hogy a magyarok egyharmada által hőn szeretve tisztelt baloldali politikai aktivista, a tavaly még Márki-Zay Péter puttonyát cipelő Nagy Ervin épp a budapesti Haris közben korzózott, amikor váratlanul áthaladt a látómezején Rákay Philip. Igen, a véleményvezér, producer, aki Naggyal ellentétben nemhogy nem baloldali, hanem határozottan nemzeti érzelmű, erőteljesen patrióta, ráadásul nem szokott az amerikai nagykövethez járni eligazításra, illetve szédervacsizni, miként Ervin.

És ekkor történt a gyalázat. Philip, ahogyan volt, teljes életnagyságában átszelte a térséget, a már említett Haris közt, ám ez idő alatt egy, azaz egyetlen szót sem szólt Nagy Ervinhez, a kalapját sem emelintette felé. Így esett, bizony! Csak úgy, ukmukfukk levegőnek nézte Nagy Ervint, a Magyarországon világhírű pártaktivistát, aki egyébként – amikor épp nem tüntet, vesszenorbánozik vagy sopánkodik a honi diktatúra borzalmairól mélyinterjúkban – színészkedni is szokott, állítólag. (A minap olvastam, hogy az RTL-en ő játssza Zámbó Jimmyt. Gyanítom, révbe ért.)

A leforrázott Nagy Ervin hazament, és internetes naplóján keresztül szidta le Philipet: „Olyan kis harcias vagy a Face­book biztonságos távolságában! Pedig pár nappal ezelőtt lett volna lehetőséged, hogy személyesen oszd meg velem a véleményedet, hiszen ott haladtál el mellettem a Haris közben. Akkor érdekes módon továbbvonultál, mint Gőgös Gúnár Gedeon. Úgy viselkedtél, mint az egyszeri csivava, aki a gazdi kezében veszettül csahol, ám mihelyt a flaszter valóságára kerül, ijedtében maga alá piszkít.”

 

Megalázottságának bokrétái közé tehát haragtöviseket növesztett Ervin. 

 

Ami valahol érthető. Úgy járt, mint az egyszeri popsztár, aki leereszkedik a néphez autogramokat osztogatni, ám papír és toll helyett kiürült poharakat nyomnak a kezébe: pincérnek nézik.

Az ismert, de föl nem ismert nagy ember vesszőfutása ezzel nem ért véget. Tudniillik Rákay Philip nyílt levélben válaszolt az aktivista vergődésére. Eszerint: „Bármekkora formátumú személyiségnek, megkerülhetetlen művésznek is gondolod magad, nem, nem vettelek észre a Haris közben. Mea maxima culpa!” Tehát a helyzet rosszabb, mintha csupán nem ismerték volna föl – tudniillik észre sem vették őkelmét. Na ez aztán tényleg KO. Létezhet-e nagyobb sértés egy Mount Everest méretű egónak, mint hogy őt, a híres embert nem veszik észre, belevész a szürke tömegbe? Aligha.

E helyütt gyónnám meg, hogy 2010-ben a Szent István Kórház parkjában bizony én sem ismertem föl őt, midőn első gyermekemet ringatám, Nagy Ervin pedig a magáét, tőlem pár lépésre. Fogalmam sem volt, hogy ő egy úgynevezett magyar színész (a feleségem árulta el), tudniillik addigra leszoktam a kortárs magyar filmekről, annyira hitvány volt a zömük. A közéleti hírekből pedig akkor még nem áramlott Ervin.

Akkoriban például még nem kélt híre, hogy az amerikai nagykövethez jár miniszterelnök-jelölti kásztingra címeres antiszemiták társaságában. Akkoriban még nem nyilatkozott olyanokat, hogy „jogos” a karmelita kolostort védő rendőrök bántalmazása, meg hogy megértené, ha Budapest lángokban állna, mint Párizs. Akkoriban még nem dehumanizálta a vele egyet nem értőket, nem nevezte őket maguk alá piszkító csivaváknak. Akkor még minden jó volt, hiszen Ervin haverjaié volt az SZFE, övék volt a tér, a konzik pedig nyalhatták a sót. Azóta viszont kitört a diktatúra. Szegény Nagy Ervint is addig sanyargatták, míg megkapta a Kincsem főszerepét. (Bár a ló hitelesebb alakítást nyújtott.) Azóta egyvégtében dühöng. Mániás közléskényszere van. Kár, hogy a lónyihogásban több értelmet lelek, mint művész úr megszólalásaiban.

Borítókép: Nagy Ervin színész a NoÁr és a Tanítanék mozgalom által szervezett Levegőt! címmel megrendezett tüntetésen (Fotó: YouTube/Képernyőkép)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.