idezojelek

Doktor Mengele szelleme kísért a németeknél

Nyugaton tömeges divattá vált, hogy a fiatal nők sterilizáltatják magukat.

Cikk kép: undefined

A történelem legnagyobb gaztette a zsidó holokauszt volt. De ha az aljasság fokozható, legalul Mengele kísérletei állnak. Specialitásai a cigányokkal, az ikerpárokkal és a törpékkel végzett kísérletek voltak, de részt vett nők sterilizálásában is. Tetteit a zsidók és más, alacsonyabb rendűnek, életre méltatlannak nyilvánított embercsoportok elsokasodásának megakadályozása vezérelte.

A Der Spiegel idei 30. számának egyik oldaláról egy szép arcú, öntudatos tekintetű lány néz az olvasóra: Nina Reichert, 25 éves. Nem akar gyereket, nem akarja az anyaszerepet vállalni. Ezért elhatározta, hogy sterilizáltatja magát. Véglegesen megfosztja magát a természetes úton történő szülés lehetőségétől.

(A műtéti beavatkozás során a petevezetéket égetéssel elzárják, de a méh ép marad, tehát mesterségesen megtermékenyített embriók beültetésével a terhesség, szülés lehetősége még megmarad. Ára hatszáz–ezer euró között van.) Rostockban él, de ott senki sem vállalta a műtétet. Emiatt Berlinbe kellett utaznia, és vagy a huszadik próbálkozásra akadt olyan nőgyógyász, aki elvállalta a sterilizálást. Barátja támogatja a döntését.

A cikket olvasva kiderül, hogy nem egyedi vagy ritka esetről van szó.

A We are childfree weboldal több mint kétszáz ilyen esetről számol be – nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy a példák követésére buzdítsa a fiatal nőket. Az elnevezés is árulkodó: németül nem kinderlos (gyermektelen), hanem kinderfrei (gyermektől szabad, nem zavartatott). 

Megbízható számok nincsenek, de szakértők szerint a német nők két–öt (!) százaléka sterilizáltatta már magát.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Instagramon a hashtag childfree cím alatt 330 ezer bejegyzés olvasható. E mozgalom tagjai öntudatosak: a társadalom részéről jelentkező elvárást (hogy a nők szüljenek gyereket) úgy tekintik, mintha önállótlannak, gyámságra szorulónak tartanák őket. De ők szabad, kinderfrei életet akarnak élni. Kinderfrei online csoportok alakulnak. Lipcsében egy Selbstbestimmt steril (önkéntesen steril) nevű mozgalmat alapítottak. Követelik, hogy a nőgyógyászok a hozzájuk fordulóknak adjanak információt a sterilizálás lehetőségéről is, és közzéteszik a beavatkozást vállaló orvosok címét. 

Élelmes üzletemberek azonnal felfedezték a témában rejlő lehetőséget: csészéket, poharakat, trikókat árulnak „tematikus” feliratokkal. Egy felmérés szerint azok a nők, akik nem akarnak anyák lenni, úgy érzik, hogy társadalmi nyomás alatt állnak és megvetik őket. Nem értik, miért kell nekik emiatt védekezniük.

Egyes szocio­lógusok szerint nem igaz az érv, hogy idős korukra magukra maradnak; egyes tanulmányok azt igazolják, hogy az ilyen nők idős korukban erősebb szociális kapcsolatokat képesek kiépíteni, mint a gyermekesek. Amerikai adatok szerint a sterilizáláson harmincévesen vagy annál fiatalabb korban átesett nők több mint egyötöde később megbánta a döntését. De a 30 év fölöttiek esetében ez az arány csak hat százalék.

Viselkedésünket, különösen a fiatalokét – és azon felnőttekét, akik nem eléggé önállók, nincs erős személyiségük – a média és a tudatipar alapvetően meghatározza. Ami divatos, „trendi”, azt gondolkodás nélkül követik.

Egyébként miért festetnék szürkére vagy barnásszürkére (azaz barátságtalanra) az emberek tömegesen új házukat; miért eveznek állva és kényelmetlenül a SUP-deszkákon, amikor csónakban vagy kajakban kényelmesen ülve is lehet? Vagy miért pingálnak újabban mindent szivárványszínűre – a lépcsőktől a plüssjátékokig?

Attól tartok, ez az embertelen tett, a sterilizálás is hamarosan tömeges divattá válik. Még szerencse, hogy a fiúk, fiatalemberek körében (egyelőre még) nem hódít az új divat. Márpedig várható, hogy ez az öntudatos, gyermeket megtagadó új generáció már csírájában akarja majd elfojtani a gyermeknemzési vágyat. Ehhez a kínai népesedési politika annak idején hatásosan alkalmazott sterilizáló módszerét ajánlanám: két téglát.

 

A szerző közgazdász, társadalomkutató

Borítókép: Nina Reichert  (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.