Felelős családpolitikát követel a német ellenzék

A súlyos szakmunkáshiányt nem a migrációval kell megoldani, hanem felelős családpolitikával, ami arra ösztönzi az embereket, hogy vállaljanak gyereket Németországban. Többek között ezt fogalmazta meg elsődleges célként a következő évekre az Alternatíva Németországért. A jobboldali ellenzéki párt politikusai szerint valamennyi uniós projekt megbukott ebben a ciklusban, a migráció, a klímaváltozás és a külpolitika területén is.

2023. 08. 08. 4:50
CHRUPALLA, Tino; WEIDEL, Alice
Magdeburg, 2023. július 28. Tino Chrupalla, a német Alternatíva Németországnak (AfD) párt szóvivõje és egyik társelnöke (b), valamint Alice Weidel, az AfD másik társelnöke a párt kongresszusán Magdeburgban 2023. július 28-án. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kölni székhelyű IW Gazdaságkutató Intézet tanulmánya rávilágít, hogy 2022-ben tovább súlyosbodott a szakképzett munkaerő hiánya Németországban, így az tavaly újabb rekordot döntött. Országszerte több mint hatszázezer szakmunkás álláshelyet nem lehetett betölteni, mert nincsenek megfelelő képesítésű álláskeresők. 

Ez a jelenség az egészségügy, a szociális szolgáltatások, az oktatás és nevelés, valamint az építőipar, az építészet, a földmérés és az épületgépészet területén a legszembetűnőbbek, ahol tízből hat üres álláshelyet nem lehetett betölteni. A szakképzett munkaerő hiánya szintén átlagon felüli volt a természettudományok, a földrajz és az informatika területén.

A kereskedelmi szolgáltatások, az áruforgalom, az értékesítés, a szálloda- és idegenforgalom szakmaterületen a szakmunkáshiány mértéke tavaly csaknem megháromszorozódott. A tanulmány szerint jelenleg a munkaerőpiacon az a szabály érvényesül, hogy minél magasabb a szükséges képzettség, annál nehezebb betölteni az üres állásokat.

A drámai hiányt a szociáldemokrata–liberális–zöld szövetségi kormány a bevándorlás fokozásával szeretné enyhíteni, ez a megközelítés azonban már évek óta a bukás jeleit mutatják. Az ellenzéki Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt szerint ugyanakkor felelős családpolitikára van szükség.

A családpolitika jelenleg katasztrofális. De facto egygyermekes politikát folytatunk

– jelentette ki a közmédiának adott nyári interjújában a párt társelnöke, Tino Chrupalla, aki szerint azt kell elérni, hogy 15-20 év múlva Németország az utódokkal újra képes legyen szakképzett munkaerőt termelni. 

Az AfD társelnöke szerint abban is változtatni kell, ahogy a szövetségi kormány az Európai Unió alá rendeli magát. Chrupalla szerint sokkal több nemzeti döntésre lenne szükség, és kevesebb befolyást kell engedni az Európai Uniónak. 

Nemzetállamokkal, erős nemzetállamokkal akarunk szövetségre lépni egy új európai közösségben, és az EU előnyeit helyezzük előtérbe. Nem akarunk egész Európa bérence lenni

– jelentette ki. A párt az Európai Unió mostani ciklusát egy bukott projektnek tekinti, mert egy nagy, föderalista Európai Egyesült Államokat akar kialakítani, ahol mindenről egy kézben döntenek a tagállamok polgárainak életéről.

A párt hétvégén Magdeburgban tárgyalta a programját a jövő évi európai parlamenti választások kapcsán. A program szerint az Alternatíva Németországért alapjaiban elutasítja az Európai Unió migrációs, klímavédelmi és gazdasági intézkedéseit. Úgy vélik, hogy Brüsszel mindhárom témában elbukott.

Az AfD az Oroszország elleni uniós szankciókat is elutasítja, mondván, hogy azokat úgy állították össze, hogy az európai gazdaságon óriási sebet ejtett, miközben Oroszországban jórészt alig érezni ezeket a büntetőintézkedéseket. Az Európai Parlamentbe igyekvő képviselőjelöltek azt is elutasítják, hogy Európán kívüli országok dominálják az EU kül-és védelmi politikáját. A párt nem nevezte meg, de egyértelműen az Egyesült Államok és Kína növekvő befolyását tartják a legnagyobb problémának a külpolitikát tekintve.

Az AfD jelenleg szárnyal a közvélemény-kutatásokban: a legfrissebb felmérések szerint már 21 százalékos új csúcson áll a párt támogatottsága, ezzel pedig hosszú ideje már a második legnagyobb erő a kereszténydemokraták és a keresztényszociálisok pártszövetsége után Németországban.

Borítókép: Tino Chrupalla, a német Alternatíva Németországnak (AfD) párt szóvivője és egyik társelnöke (b), valamint Alice Weidel, az AfD másik társelnöke a párt kongresszusán Magdeburgban 2023. július 28-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.