idezojelek

Mártha Imre, a tahó

Olyan csodálatosan látja el a feladatát, hogy tavaly még a kukások sem vágták pofán, igaz, kicsin múlt.

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt
Cikk kép: undefined
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A mi szegény kis hülye zsúrpubink, miután rendet rakott a kártyanaptár-gyűjteményében – van neki két puci nős „lemoshatós”, azokat szereti a legjobban –, és tologatta kicsit a parkettán a matchboxait – van neki egy kinyitható ajtós, tűzpiros Trabantja, arra a legbüszkébb –, felvette a telefonját, és nyomban rádöbbent a beszélgetés végén, hogy prémiumokat kell osztogatnia. Már persze csak abban az esetben, ha újra el szeretne indulni főpolgármesternek, méghozzá a DK támogatásával. (Sok mindent elárul erről a korról, hogy ő főpolgármester lehetett valaha is.)

Szóval, rájött, hogy prémiumot kell osztogatni, s ő nem olyan, ha feladat van, karácsonyig várna vele.

 Ő azonnal nekilát a feladatoknak, persze csak az ilyeneknek, de ezen feladatok végrehajtása kedvéért még a matchbox tologatást is abba tudja hagyni. És kiosztotta a prémiumokat Gyurcsányéknak, akarom mondani a BKV vezetőinek meg a Mártha Imrusnak.

Végül is nincs ezen mit csodálkozni, hiszen a BKV remekül, kifogásmentesen működik, a Mártha meg olyan csodálatosan látja el a feladatát, hogy tavaly még a kukások sem vágták pofán, igaz, kicsin múlt, és igaz, ráfért volna.

De hiába ez az alaphelyzet, hiába a sok-sok remek teljesítmény, mindig jönnek a kákán is csomót keresők.

 Őket ismerjük, már Rejtő Jenő is megénekelte őket a Tizennégy karátos autóban, imigyen:

Gorcsev Iván, a Rangoon teherhajó matróza még huszonegy éves sem volt, midőn elnyerte a fizikai Nobel-díjat. Ilyen nagy jelentőségű tudományos jutalmat e poétikusan ifjú korban megszerezni példátlan nagyszerű teljesítmény, még akkor is, ha egyesek előtt talán szépséghibának tűnik majd, hogy Gorcsev Iván a fizikai Nobel-díjat a makao nevű kártyajátékon nyerte el, Noah Bertinus professzortól, akinek ezt a kitüntetést Stockholmban, néhány nappal előbb, a svéd király nyújtotta át, de végre is a kákán csomót keresők nem számítanak; a lényeg a fő: hogy Gorcsev Iván igenis huszonegy éves korában elnyerte a Nobel-díjat.

No, hát így nyerte el Mártha Imi a prémiumát, de nem a makaón, hanem a „ki a nagyobb tahó?” nevű városházi játékon, ami arrafelé a legnépszerűbb. És Kocsis Máté ezt kifogásolni merészelte, de mondtuk már az előbb, a kákán is csomót keresők nem számítanak – de azért egy pillantást csak vetünk Kocsis Máté kifogásaira:

Mesés jutalmak a Városházán – dugók, kosz és szemét az utcákon. Főpolgármester urunkat lenyűgözi, ahogy cégvezetői dolgoznak. Méghozzá annyira jól dolgoznak szerinte, hogy 8-10 milliós jutalomfalatot érdemelnek. Mártha Imre is

 – írta Kocsis. Majd hozzátette: Amíg Karácsony Gergely siránkozik a főváros csődközeli helyzete miatt, Gyurcsányék kipakolják a kasszát, pont úgy, mint régen az egész országot. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mártha Imrus zokon vette ezt a sok-sok és túl tömény igazságot, s úgy érezte, reagálnia kell. Ezt a hibát mindig elkövetik a tahók, a surmók, a sznobok, a senkik. Így aztán bármibe le mertük volna fogadni, hogy Mártha Imcsi is elköveti. Hát elkövette, ezt írta:

Néztem mit irt Kocsis Máté egzisztencia-politikus úr, aki életében nem dolgozott nagyvállalatnál, komolyabb vállalkozásban vagy egyéb, a gazdasági életben hasznos helyen.

Ó, hát ezt ismerjük! Ezek például meg vannak róla győződve, hogy egy hasznos tevékenység van a világon, az pedig valami „gazdasági életben hasznos helyen” ügyködni. 

Aki nem ilyen helyen van, az jobb esetben lúzer, rosszabb esetben „egzisztencia-politikus”, ó, hát mi más is lehetne?

 De azért lenne néhány kérdésünk: ha már valaki a Cambridge-i egyetemen végzett, hogy lehet olyan parvenü, dupla nullás sznob p...cs, hogy a Covid-járvány kellős közepén egy jacht fedélzetén fotóztatja magát, méregdrága órákban, egy orrtyúk társaságában, majd ugyanezt megteszi valami marokkói, milliárdosoknak fenntartott szálloda kertjében – csak az orrtyúk változik. Úgy is feltehetnénk a kérdést, hogy miképpen lehet valaki ekkora büdös bunkó? S azt is kijelenthetjük, ehhez képest minden más másodlagos. 

Arról nem is beszélve, hogy Kocsis Máté kifejezetten visszafogott és udvarias volt ezekkel a nyomorultakkal szemben.

 Amúgy pedig nem történt semmi különös: Karácsony tovább tologatja a matchboxait és szétosztja a lét, a Mártha készít még néhány fotót magáról egzotikus helyeken – az ilyeneknek van valami problémájuk más helyen–, a Gyurcsány meg röhög a markába. Arrafelé ezt nevezik politikának meg városvezetésnek.

Borítókép: Mártha Imre a budapesti közművek vezetője és Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Így kell harcolni Magyar Péter ellen

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.