Európa biztonsága az Egyesült Királyság biztonsága is

Az Egyesült Királyság elkötelezettsége Európa biztonsága iránt megingathatatlan. Ez így is marad. Hiszünk abban, hogy amikor a szomszédaink nagyobb biztonságban vannak, akkor mi is.

Penny Mordaunt
2019. 07. 05. 10:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minap részt vettem az első NATO védelmi miniszteri találkozómon. Két nap alatt több fontosabb témáról beszéltünk, kezdve attól, hogy Oroszország nem teljesíti a közép-hatótávolságú nukleáris rakéták felszámolásáról szóló egyezmény feltételeit (INF) addig, hogy milyen mértékben tud a NATO alkalmazkodni a konfliktusok változó természetéhez. Olyan döntéseket hoztunk, amelyek biztosítják, hogy a NATO képes legyen kezelni a holnap kihívásait és védelmezni polgárainkat.

Sokan úgy érezték, hogy a NATO nem lesz releváns a hidegháború lezárását követően. De a bennünket fenyegető veszélyek most is ugyanolyan komolyak, mint akkor. Oroszország felemelkedése, növekvő agresszivitása, a szabályokon alapuló nemzetközi rendszer megkérdőjelezése, a terrorizmus mint mindennapi fenyegetés és az új ­technológiák, amelyek egyben lehetőségeket és veszélyeket is rejtenek a biztonságunkra nézve, mind arra utalnak, hogy jelenleg jobban szükségünk van egy erős NATO-ra, mint bármikor.

Az Egyesült Királyság elkötelezettsége Európa biztonsága iránt megingathatatlan. Ez így is marad. Hiszünk abban, hogy amikor a szomszédaink nagyobb biztonságban vannak, akkor mi is nagyobb biztonságban vagyunk. Az elkötelezettségünk világosan látható. Több ezer katonánk vesz részt a NATO műveleteiben Észtországtól Afganisztánig. A Typhoonjaink a baltikumi mellett hamarosan az izlandi légtér védelmét is ellátják. Hajóink megküzdenek a kalóztámadásokkal, és nukleá­ris tengeralattjáróink már 50 éve hozzájárulnak a NATO biztonságához.

Az Egyesült Királyság jelentős hozzájárulást ajánlott fel a NATO készenléti kezdeményezéséhez (NATO Readiness Iniative) földön, vízen és levegőben. A felajánlás középpontjában nemzetünk következő repülőgép-hordozója, a HMS Queen Elizabeth és a világszínvonalú F–35-ös vadászgépek állnak.

Az elrettentés jobb, mint a beavatkozás. De a demokrácia, az értékeink és egymás védelme költséges. Ez világszínvonalú védelmi felszerelést, képességeket és műveletekben való részvételt követel. Mint szövetségeseknek, mindannyiunknak tiszteletben kell tartani azt a kötelezettségvállalásunkat, hogy a GDP két százalékát védelmi kiadásokra fordítjuk annak érdekében, hogy közösen garantáljuk annak az egymilliárd embernek a biztonságát, akit a NATO védelmez. Az Egyesült Királyság teljesítette és a jövőben teljesíteni is fogja ezt a kötelezettségét.

Maradandó benyomást keltett bennem, ahogy a 29 miniszter különböző országokból és hátterekkel, az érdekekben és értékekben egyesülve képes együtt cselekedni számos, a világot érintő legnehezebb kérdésekben. Egy bizonytalan világban rettentően fontos, hogy számíthatunk szövetségeseinkre. Örömünkre szolgál, hogy mi láthatjuk vendégül a NATO vezetőit decemberben Londonban. A jelen kor kihívásai mások, mint azok voltak, amikor a NATO-t megalapították 1949-ben, de nem kevésbé fontosak. A jövőben is együtt fogunk szembenézni velük.

Az Egyesült Királyság és Magyarország nemcsak NATO-szövetséges, hanem arra is törekszik, hogy a két ország közötti kétoldalú védelmi kapcsolatokat tovább mélyítse. A szorosabb és erősebb biztonsági és védelmi partnerség iránti közös elkötelezettség jeleként a védelmi miniszterek együttműködési nyilatkozatot írnak alá július

17-én Londonban.

A szerző a brit védelmi miniszter

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.