Karácsony igazságbeszédére várva

A fővárosi szocialista bon­viván, Horváth Csaba legyőzőjének még egy előválasztást meg kellene nyernie, mindenesetre egy olyan kampány élére állították, amely hivatalosan még el sem kezdődött.

2019. 04. 10. 8:00
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2018. szeptember 3. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a Tóth Bertalannal, az MSZP elnökével, frakcióvezetõjével tartott sajtótájékoztatón az Országgyûlés Irodaházában 2018. szeptember 3-án. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Alapvetően az az érzésem, hogy a fa…ért hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem. Annyi hatása volt, a Párbeszéd Magyarországért (PM) felment nulla százalékról egyre, ennyit tudtunk elérni ezzel. Sokkal beljebb nem vagyunk. Ráadásul nekem van egy főállásom, ami önmagában egy kiba…ott politikai stressz, hogy lesz Zuglónak költségvetése, meg ilyen apróságok. Van nekem ilyen szempontból dolgom, így tudom is magam áltatni azzal, hogy én teszek az ügyért, vagy valamit csinálok” – mondta Karácsony Gergely a Párbeszéd (ex-PM) és az MSZP jelenlegi főpolgármester-jelöltje négy hónappal a tavaly április 8-i országgyűlési választás előtt nyilvánosságra került hangfelvételen, igaz, akkor ugyanezen két párt kelletlen miniszterelnök-jelöltje volt.

Most, hat hónappal az önkormányzati választás és bő másfél hónappal az európai parlamenti választás előtt is tarthatna hasonló igaz­ságbeszédet – Gyurcsány Ferenc után szabadon – Zugló első embere.

Az elmúlt hetek fejleményeit tekintve talán így fogalmazna – obszcén kifejezéseket mellőzve – Karácsony polgármester úr: „Alapvetően az az érzésem, hogy a tavaszi, miniszterelnök-jelöltként kapott méretes zakót követően nem kellett volna hagynom, hogy rábeszéljenek erre a főpolgármester-jelöltségre. Talán sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem, maradok a mérhetetlenül gyenge népszerűségű pártom zuglói polgármestere, és ősszel itt próbálkozok az újrázással. Annyi hatása a mostani jelöltségemnek talán mégis van, hogy a Párbeszéd a baloldali pártokra szűkült fővárosi összefogásban kapott két szinte biztosan esélytelen kerületi polgármesterjelölti helyet: az I. kerületben, ahol a fideszes Nagy Gábor Tamás 21 éve kirobbanthatatlanul irányítja a kerületet, és Ferencvárost, ahol még jelöltet sem sikerült találnunk. Ennyit tudtunk elérni ezzel. Sokkal beljebb nem vagyunk. Rá­adásul nekem van egy főállásom, ami önmagában politikai stresszel jár, hogy lehet Zugló fizetőképességet megőrizni, mit lehet kezdeni politikai szövetségesem, az MSZP által áterőltetett, milliárdos veszteséget okozó parkolási rendszerrel, meg ilyen apróságok. Van nekem ilyen szempontból dolgom, hogy minden kerületi problémát Tarlós István főpolgármesterre, Orbán Viktor miniszterelnökre és a helyi Fideszre kenjek, így legalább azzal tudom magam áltatni, hogy én teszek az ügyért, vagy valamit csinálok”.

Karácsony Gergely ezt nem mondta, vagy legalábbis még nem került elő ilyen vagy ehhez hasonló felvétel. A fővárosi szocialista bon­viván, Horváth Csaba legyőzőjének elvileg még egy előválasztást meg kellene nyernie, mindenesetre egy olyan kampány élére állították, amely hivatalosan még el sem kezdődött, ennek ellenére már számos súlyos sebet kapott, főként önmagától. Karácsony állítása szerint terhelő információk vannak a birtokában a kerületet hátrányosan érintő szerződéseket eredményező politikai háttéralkukról, azonban eddig nem hozta nyilvánosságra ezeket. Ezek szerint két lehetőség van: vagy bűnpártolást követ el a kisfiús mosolyú jelölt, vagy megzsarolták, amin nincs mit csodálkozni, ha az embernek olyan közvetlen szövetségese van, minta a kommunista utódpárt MSZP.

„A leghatározottabban állíthatjuk, hogy semmilyen Fidesz–MSZP-összejátszás vagy mutyi nem történt” – ezt már Molnár Zsolt mondta az InfoRádió Aréna című műsorában azután, hogy a milliárdos veszteséget okozó zuglói fizetős parkolási rendszer kapcsán Karácsony Gergely az ATV-ben meggyanúsította az őt főpolgármesternek jelölő szocia­listákat. A nagy testvér, a szocialisták budapesti elnöke bejelentette: az MSZP megegyezett a főpolgármester-jelölttel, hogy a jövőben tartózkodni fog az ilyen kijelentésektől, egyben arra kérték a Párbeszéd társelnökét, hogy csak a szakmai kifogásait fogalmazza meg. Karácsony a múlt hét csütörtöki Magyar Narancs-interjútól kezdve magára vette a Molnár által bejelentett nagyon „demokratikus és progresszív” szájkosarat, és azóta nem nyilatkozik a szocialistákat érintően kényes ügyekben; igaz szakmaiakban sem.

Mindent az ősellenségre, a Fideszre hárít. „A zuglói testületben négy éve a Fidesz van többségben” – állította határozottan, azonban a valóság és a matematika kegyetlen: mindössze kilenc kormánypárti képviselő van a 21 tagú önkormányzati képviselő-testületben. Rossz hamis kártyás, rossz lapokkal, kilencre is sikerült veszteset húzni.

Amit Karácsony magának tulajdonít, az sem az övé. A médiában itt-ott tett kijelentéseivel szemben a parkolási botrányt sem ő robbantotta ki, a cikkek, videók már napokkal korábban megjelentek. Szokásához híven fut az események után, magyarázkodik. Tarlós hibás, Orbán hibás, mondja rendületlenül, legyen szó bármilyen kerületi problémáról.

Úgy viselkedik, mint egy nagyra nőtt nyafogó óvodás, aki mindent ráfog Pistikére és Viktorkára. Karácsony Gergelynek a zavaros parkolási ügyön túl is több elképesztő botrányba sikerült belegabalyodnia. Kezdte a jobbikos zsidó listázás mentegetésével a Hír TV kameráinak kereszttüzében, aztán Csepelt akarta lányos zavarában elhelyezni Budapest északi részén, majd a j és az ly betű okozott neki kellemetlen perceket a Facebook nyilvánossága előtt.

Vajon komolyan vehető az a politikus, aki évek óta csak menekül a felelősség elől? Aki a polgármesteri vétót, a nem szavazatot a maszkulin, izzadságszagú férfiközpontú politikának tartja, nem pedig a nemtől független, karakán és becsületes vezetői kiállásnak?

Vajon nem Demszky Gábor méltó örököseként folytatná Karácsony Gergely ott, ahol a liberális ámokfutásnak 2010-ben vége szakadt? Vajon a korrupciógyanús Alstom-szerződésen szereplő Demszky-szignóhoz hason­lóan nem csak a „jelenlétében” megjegyzéssel, minden felelősséget elhárítva írná alá a milliárdos fővárosi beszerzéseket?

Vajon milyen városvezető lenne az, aki már az elején közli: „Rossz, hogy egy ilyen politikai közösség tagjaként indulok a választáson”?

Mit lehet várni Karácsonytól egy huszonhárom, sokszor eltérő pártokat, kerületi érdekeket megjelenítő polgármesterből és néhány pártlistás képviselőből álló Fővárosi Közgyűlés élén, ha képtelen volt megakadályozni a zuglói kilencfős MSZP-frakció nyomulását?

Karácsonytól ezekre a kérdésekre egyenes választ valószínűleg soha nem kapunk, maximum egy depresszív hangfelvételt, egy gyurcsányi igazságbeszédet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.