Konzervatív professzorok a család, a nemzet, a kereszténység védelmében

Jogunk és kötelességünk minden rendelkezésre álló eszközzel megvédeni egyéni szabadságunkat, közösségi identitásunkat.

Professzorok Batthyány Köre
2021. 07. 19. 9:00
null

Jogunk és kötelességünk minden rendelkezésre álló eszközzel megvédeni egyéni szabadságunkat, közösségi identitásunkat.

A Professzorok Batthyány Köre mély aggodalommal látja, hogy Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban olyan tanokat és elvárásokat akarnak széleskörűen elfogadtatni, amelyek alapvetően szemben állnak azokkal az értékekkel, amelyek életünk és gondolkodásunk alapját képezik. Különösen aggályosnak tartjuk, hogy ezek az alapvetően neoliberális és neomarxista elvek a magyarországi balliberális politikai körökben és az őket támogató, de magukat függetlennek beállító hazai médiumokban, továbbá a civilnek mondott szervezetekben is egyre markánsabb hangot kapnak. Úgy ítéljük meg, hogy itt kis létszámú, de annál hangosabb, jól szervezett és döntően külföldi támogatásokból finanszírozott csoportokról van szó. A különböző felmérések bizonyítják, hogy a magyar emberek többsége nem osztja ezeket a szélsőséges nézeteket, noha kétségtelen, hogy a fiatal generáció bizonyos csoportjai életkoruk, neveltetésük, a kortársi befolyások és más hatások következtében érzékennyé és fogékonnyá váltak e tanok befogadására.

Magunk részéről nem kívánunk teret engedni a XX. században többször is megbukott, de most új köntösben (pél­dául a „zöld” politikában) jelentkező neoliberális és neomarxista törekvéseknek. Tiltakozunk harsány véleményalkotásuk, a társadalmi tömegeket figyelmen kívül hagyó elitista gondolkodásuk, agresszív fellépésük, demonstrációik és a többségi véleményt lekezelő és megbélyegző megnyilvánulásaik ellen.

Messzemenően nem értünk egyet azzal a véleményükkel, hogy a nemzet elavult történeti képződmény, amelyet egy nemzetek feletti föderális szuperszervezetnek kell felváltania. Ez a leginkább gazdasági és politikai megfontolásokból keletkezett idea elfelejtkezik arról, hogy a nemzet a legnagyobb olyan társadalmi csoport, mely iránt az emberek erős, érzelmileg átélt identitást és elköteleződést mutatnak. Minden jel arra mutat, hogy a nemzet fölötti politikai szerveződésekkel az emberek nem tudnak érzelmi azonosulást vállalni, azaz rájuk közösségként tekinteni.

Megdöbbenésünknek adunk hangot azokkal a mozgalmakkal kapcsolatban is, amelyek a társadalmi nem, a gender szerepének felértékelését, a születési nem leértékelését, illetve a kettő szembeállítását tűzik zászlójukra. Mi is valljuk, hogy a női egyenjogúságért minden fronton harcolni kell, de a jog és morál előtti egyenlőség nem jelenthet biológiai és pszichológiai egyformaságot, ahogy a társadalmi konstruktivizmus egyes hangadó csoportjai állítják. Természetes, hogy toleranciával tartozunk az alternatív szexuális szerepeket követő emberekkel kapcsolatban, de ez nem jelenti azt, hogy ne tartanánk elfogadhatatlannak azt a számos országban tervezett – sőt egyes helyeken már megvalósított – gyakorlatot, hogy politikai, mindenekelőtt LMBTQ-csoportok gyerekek körében ismertessék és reklámozzák a homoszexualitás, a transzgender identitás és más, nem tipikus szexuális orientációk „korszerűségét” és „progresszivitását”.

Újra és újra megdöbbenünk a balliberális, neomarxista, „zöld” és más politikai szervezetek egyház-, sőt vallásellenességén. Nem értjük (de sejtjük), hogy a különböző egyházak által magas szinten képviselt karitatív támogatások, oktatási, gyógyítási tevékenységek és lelki gyakorlatok ellenére miért gondolják azt, hogy a vallás idejétmúlt képződmény. Amiként az is érthetetlen számunkra, hogy miért kell állandó hadjáratot hirdetniük a határon túli magyarság ellen. Úgy gondoljuk, messzemenően képmutató az a magatartás, amely gazdasági és politikai szempontokra hivatkozva megtagadná az állampolgárságot a külhoni magyaroktól, és ellenzi azokat a támogatásokat, amelyeket hazánk juttat nekik (például a koronavírus-járvány idején). Mi úgy gondoljuk, hogy a határon túli magyarok melletti érzelmi elköteleződés nem feltételekhez kötött, hanem önmagában, lényegénél fogva helyes magatartás, amelyet nem árnyékolhatnak be semmiféle politikai és anyagi megfontolások.

A Professzorok Batthyány Köre tiltakozik az ellen, hogy a nemzet, a kereszténység és a család hagyományos értékeit bárki is megkérdőjelezze vagy aláássa. Úgy gondoljuk, hogy ezek az értékek jelentik jövőnk zálogát, függetlenül az aktuális politikai hatalomtól. Ezért jogunk és kötelességünk minden rendelkezésre álló eszközzel megvédeni egyéni szabadságunkat, közösségi identitásunkat, keresztény kultúránkat és nemzeti egységünket. Fontosnak tartjuk azt is leszögezni, hogy a Batthyány-kör nem kíván öncélú politikai vitákban részt venni. Ehelyett olyan értékeket védünk, amelyeket képzettségünk és tudós elkötelezettségünk révén hivatottak vagyunk képviselni.

A Professzorok Batthyány Köre állásfoglalása

(Borítókép: Illusztráció. Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.