Polgár- vagy Majrémesterek

Hibát az követ el, aki dolgozik, különösen ebben az évszázada sem látott istenverte helyzetben.

Franka Tibor
2020. 04. 15. 17:48
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. november 27. Karcsony Gergely fpolgrmester a Fvrosi Kzgyls lsn a Vroshza dsztermben 2019. november 27-n. MTI/Koszticsk Szilrd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsonnyal együtt összesen 43 kizárólag ellenzéki polgármester küldött nyilvános, amolyan fenyegető levelet Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, melyben rögzítik: “Mi megválasztott polgármesterek a polgáraink iránt érzett aggodalom miatt, az értük viselt felelősségünk okán felszólítjuk a kormányt, hogy rendelje el azonnal az ország összes idősotthonában lakók és dolgozók tesztelését.” Ezekkel a településvezetőkkel elsősorban nem a polgáraik iránt érzett aggodalom és felelősség íratta a nyílt levelet, hanem a személyes “majré”. Igen a majré, a félelem, az ijedtség érzése, röviden: menekülési vágy valami, esetünkben a saját felelősségük alól.

Mert, ha nehezen is, de azt még csak elviseljük, hogy sokszor alulképzett és öltözött, magukat újságírónak képzelt, készületlen kérdezőbiztosok nem képesek felfogni az ostoba kérdéseikre a diplomás, gyógyító szakemberektől kapott okos válaszokat, de azt már fenntartásokkal vesszük tudomásul, ha az ellenzéki polgármesterek sem. Kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy az orvostudomány mai állása szerint a vírusteszt csak és kizárólag a betegség pillanatnyi állapotát képes kimutatni, vagyis: amíg nincs tünet addig nincs értelme mindenkit agyba-főbe tesztelni, mert aki, például ma negatív, az holnapután, ha akkor tesztelik már pozitív lehet. Sajnos.

Önök tisztelt ellenzéki polgármesterek a nyilvánosság előtt vitézkedve, mégis ezzel a “tesztpengéjű” levélkarddal vagdalkoznak a kormány orra előtt, ahelyett, hogy a saját felelősségteljes munkájukat igyekeznének maradéktalanul elvégezni, mert járványtól függetlenül jogosítványuk van rá. Ehelyett a vezetői gyakorlattól ugyancsak elrugaszkodott, szánalmas követeléssel állnak elő.

Magyarországon több, mint ezer idősotthonban a lakók, a dolgozók és a logisztikai munkában közvetve érintettek létszáma közelíti a százezret. Nem a teszt darabszámáról, de nem is az áráról van szó, amikor arra gondolok, hogy akár a futószalagon megindulna a tömeges tesztelés a Pesti úttól Borsodnádasdig. Persze feleslegesen, mert mire az akció végére érnének, az egészet kezdhetnék elölről. Ha ez lenne a gyógyulás feltétele, higgyék el a Tisztifőorvos, az Operatív Törzs, Kásler miniszter úr, a Kormány már régen elrendelték volna. Okosabbak tetszenek lenni az orvostudománynál?

És akkor a jogosítványokról: az önkormányzati idősotthonok sorsa a polgármester, mint az alapellátásért törvényesen felelős, az intézmény vezetője, – akinek a munkáltatója a polgármester – és az otthonban gyógyító munkát – a polgármesterrel kötött szerződés alapján – ellátó orvos/ok/ kezében van. Önök fenyegető levelükkel most, mintha ebben a Bermuda- háromszögben meglévő felelősségüket és a néhol már felszínre került szomorú eseteket igyekeznének eltüntetni, legalábbis “átruházni”.

Hibát az követ el, aki dolgozik, különösen ebben az évszázada sem látott istenverte helyzetben, de ettől még az alapellátás hibátlan biztosítása az önök feladata és felelőssége, akár van járvány, akár nincs.A gyakorlatban, ha az otthonlakó nem érzi jól magát, szól az ápolónak, az a vezetőnek, aki ugrasztja az orvost. Az orvos a vizsgálatot követően, ha szükségét látja azonnal hívja a mentőt.

A napi eseményekről a “nagyfőnököknek”, azaz önöknek mindig tudniuk kell! Ekkor lépnek be a járvány elleni hatóságok és azonnal biztosítanak minden eszközt, illetve feltételt, nekik ez a kötelességük. Mikor van gond? Ha ez a lánc valahol megroppan. Ezt hívjuk lazaságnak, esetleg figyelmetlenségnek. Mindez persze párosul azzal, hogy az intézményben rendszeres a szakszerű takarítás és van elegendő ember, még arra is, ki mikor mehet be, vagy ki a kapun, vagy ide-oda az épületben. Ha ez a következetes protokoll működik, vagyis mindenki a helyén van, főként amikor kell, egyszerűen nem fordulhat elő, hogy egy otthonban egyszerre történjen tíz vagy száz vírusos megbetegedés. Ugye ez evidens!

Persze az is, hogy a baj akkor sem mindig elkerülhető. Igen, de nagyobb az esély rá, hogy kisebb legyen, ha a portás, a gondozó, a vezető, az orvos és a polgármester teszi a dolgát, és például, nem csak akkor megy el az intézménybe lásd: Pesti út, amikor már szirénáznak mentők.

Az pedig szánalmas gyávaságra vall, ha ettől úgy “bemajrézik”, hogy társait maga köré csődítve petícióval revolverezi a közhangulatot, a járványügyiseket, meg az egész kormányt, hátha közben eltűnhet a lőporfüstben. Térjenek észre! Az Önök feladatait járvány idején sem veszi át és látja el az állam, mert azok önkormányzati hatáskörök. Legfeljebb ellenőrzi, amit a tisztifőorvos-asszony már be is jelentett.

Szerintem akkor lesz helyén a levelükben jelzett polgáraik iránt érzett aggodalmuk, illetve az értük viselt felelősségük, ha ki-ki a maga vezette településén átmegy majd ezen a vizsgán, helyi győzelmeket felmutatva a vírus elleni országos küzdelemben.

Úgy legyen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.